USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

5 днів у Швейцарії: як вижити мандрівникові з «діркою в кишені»

11 Квітня 2015 09:00
Статистика їх мандрівки Швейцарією дуже скромна: 5 днів, 500 кілометрів, 3 міста, 5 водіїв, 3 електрички, 15 франків.

Нагадаємо, дівчата-лучанки вирушили у піврічну експедицію «За півроку до Марокко», під час якої мандрують країнами Європи та Північної Африки.

***
З Оленою ми до останнього сумнівалися, чи варто нам зазіхати на Швейцарію зі своїм смішним бюджетом у 7 євро на день на двох, але бажання додати до свого списку найчистішу країну Європи з її диводижними горами й озерами відкинуло сумніви й здолало здоровий глузд.

Відверто кажучи, за 5 місяців ми звикли до відчуття, що Європа – це для нас задорого, хоча в ній ми почувалися комфортно. Чого не скажеш про Швейцарію, за 5 днів в якій ми відчули себе справжніми жебраками. За 7 євро там можна з’їздити удвох трамваєм в один бік. Усе.

Що ми їли й що ми НЕ пили у Швейцарії?

Найдешевше прохарчуватися в Європі можна, купуючи їжу в супермаркетах. Але ми наперед знали, що навіть супермаркети у Швейцарії наш гаманець навряд чи витримає, тому запаслися продуктами ще з Франції, зробивши тур по дешевих магазинах Carrefour i Leclerc. Накупили рису, поживної шоколадної пасти з горіхами, сиру. Але найбільше нам допомогла з запасами провізії наша подруга, в якої ми зупинялися у французькому містечку Віші. Вона просто відкрила свою комору і сказала: «Беріть усе, що треба!». Так ми отримали ще по кілограмів 5 продуктів у кожен рюкзак. Тому виїжджати з Франції було важко не лише психологічно (бо ця країна нам сподобалася чи не найбільше), а й фізично. Коліна боляче стискалися при кожному кроці, а на плечах з’явилися синці. Зате ми мали, що їсти не лише 5 днів у Швейцарії, а й іще тиждень потому, у Німеччині та Австрії.

Хоча, якщо ви раптово потрапите в Швейцарію непідготовленими і так само «з діркою в кишені», не впадайте в розпач. Бо навіть там у супермаркетах Migrosi «coop» можна знайти дешевий рис, макарони, йогурти та хліб. Голодувати не доведеться.

Та й самі швейцарці водночас заможні й гостинні, тому, якщо ви користуєтеся каучсерфінгом, то вас іноді годуватимуть. Так, наприклад, італійські хостери в Лозанні пригощали нас пастою, а індус в Цюріху взагалі сказав, щоб ми не використовували свої продукти, а брали його їжу.

Холодне горище. Таким був наш каучсерфінг у Берні
Холодне горище. Таким був наш каучсерфінг у Берні


Берн. Наш хостер Фабіан дуже артистичний хлопець
Берн. Наш хостер Фабіан дуже артистичний хлопець


Каучсерфінг в Цюріху. Спекотна квартира індуса Аді
Каучсерфінг в Цюріху. Спекотна квартира індуса Аді


Юля Лєна і ще один бюджетний мандрівник у Швейцарії
Юля Лєна і ще один бюджетний мандрівник у Швейцарії


Але найбільший дискомфорт, ба, навіть не дискомфорт, а палке бажання провалитися крізь землю або хоча би зарити голову в пісок, виникало в нас, коли хостер так щиро і дружньо пропонував нам сходити на пиво в паб, де кухоль пива коштує від 4-ох євро. Звісно, ми не могли собі такого дозволити. Але швейцарцям цього ніколи не зрозуміти. Переконана, більшість із них міркують наступним чином: ну, ви ж заощаджуєте, користуючись Каучсерфінгом і автостопом, значить, мусите мати гроші на пиво. Ха! Оптимісти. Ситий голодному не товариш, на жаль.

Швейцарські ціни дуже засмучують Лєну
Швейцарські ціни дуже засмучують Лєну


Відповідно до нашого попереднього плану, мій день народження ми мали святкувати в Цюріху. Але я зрозуміла, що не хочу провести цей особливий для мене день із відчуттям, що я безхатько. Тому ми накивали п’ятами в дешевшу Німеччину, де на 4 євро можна купити в супермаркеті упаковку смачного баварського пива і влаштувати собі «октобер фест».

Швейцарський автостоп і «ПОТЯГОстоп»

Автостоп у Швейцарії існує! Нам казали, що швейцарці трясуться за своє добро, тому остерігаються підбирати незнайомців, але чи то нам попадалися якісь не дуже заможні або ж не дуже боязкі швейцарці, чи то в нас карма хороша, але нас підвозили завжди і всюди. Підбирали французи, македонці й самі швейцарці. Причому, зупинялися навіть уночі, або ж коли ми були на поганих позиціях, мокрі з-під дощу.



Проте хотілося адреналіну. Тому на останній швейцарський відрізок дороги Олена спланувала нам невеличку аферу – покататися швейцарськими потягами до кордону з Німеччиною. Один знайомий мандрівник «нашепотів» нам, що в швейцарських регіональних потягах типу «S» (це як наші електрички) майже не буває контролю, а на вході відсутні турнікети. Тому ми вирішили спробувати. Проклали маршрут трьома короткими відрізками по 20 кілометрів від Цюріха в напрямку німецького міста Констанц. І це спрацювало. Ми успішно й безкоштовно доїхали навіть далі, ніж планували – до самого Констанца. Контролерів не було. А якби й були, то не хвилюйтеся, ми б ні за що не сказали їм, що ми з України. А якби вони попросили в нас паспорти, ми би вдали епілептичний напад, або що ми глухі. Але репутація України в очах європейців не постраждала б.

Отакі потяги в Швейцарії
Отакі потяги в Швейцарії


Зайці у швейцарському потязі
Зайці у швейцарському потязі


Якщо дуже хочеться, то можна

Звісно, Швейцарія – це одна з останніх країн, куди варто їхати мандрівникові з обмеженим бюджетом. Але якщо користуватися каучсерфінгом, їздити автостопом, містами ходити пішки, купувати найдешевшу їжу в супермаркетах, то країну подивитися можна. Тим більше, там є багато безкоштовних розваг. Наприклад, у місті Лозанна, що біля Женеви, є величезне й неймовірної краси озеро, по інший бік якого височіють Альпи. В столиці, Берні, у старому місті, на схилах ріки, живуть справжні ведмеді, які є символом поселення. А неподалік від них є безкоштовний зоопарк, де можна побачити, зокрема, популяцію яскравих фламінго. В Цюріху також є озеро, а ще велика кількість старих церков, відвідати які також можна безкоштовно. А ще люди, спілкування з ними справді безцінне.

Берн. Старе місто
Берн. Старе місто


Бернські фламінго
Бернські фламінго


Чарівний Берн
Чарівний Берн


Лозанна це як безкоштовний ботсад
Лозанна це як безкоштовний ботсад


Лозанна. Женевське озеро
Лозанна. Женевське озеро


Мешканці Женевського озера
Мешканці Женевського озера


Медитую на Альпи
Медитую на Альпи


Мешканці Женевського зоопраку не люблять фотографуватися
Мешканці Женевського зоопраку не люблять фотографуватися


Мешканці Женевського озера
Мешканці Женевського озера


Милий Цюріх
Милий Цюріх


Нічний Цюріх
Нічний Цюріх


Один із символів-мешканців Берна
Один із символів-мешканців Берна


Поповнення у родині бернських кабанчиків
Поповнення у родині бернських кабанчиків


Гуляємо набережною в Цюріху
Гуляємо набережною в Цюріху


Нагадаємо, минулий звіт від дівчат з Мандросвіту Інформаційне агентство Волинські Новини публікувало з Франції, де Юля і Олена відвідали 15 міст і містечок, пожили в 10 домівках і з’їли кілограми сиру.

Юля КАМІНСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
вася Показати IP 11 Квітня 2015 13:20
коментар було видалено
Вася до вася Показати IP 12 Квітня 2015 09:00
Мене видалили бо назвав дівок лесбіянками. В Европі це не образа. Там вси рівні.
чевас Показати IP 11 Квітня 2015 19:13
люди живуть а ви заглядаете до них в дупло...вертайте додому та заживіть власним життям.бо це вже не весело. ну тиждень так ну два...якщо це як гра то так а якщо як спосіб життя то правда...ви загрались... і ваш звіт цьому доказ...петро перший теж европу іздив так хоч теслею став а ви чим батьків порадуете... е приказка...що забардзо то не здраво...це про вас...
Контролер до чевас Показати IP 12 Квітня 2015 02:24
А яке вам діло, чим вони радувати батьків будуть? Яке вам діло до їхніх батьків взагалі? Дівчата й живуть власним життям та власними рішеннями, не зважаючи на таких заздрісних "інтелектуалів", як ви. Поки є такі гнилі виблюдки, як такі коментатори, толку в країні не буде.
Мандросвіт Показати IP 11 Квітня 2015 23:07
Знаєте, які люди у Європі? Щирі та добрі! Люди на вулицях посміхаються та вітаються, навіть із незнайомцями. Люди піклуються про тварин, про чистоту довкілля. У них справді є чому повчитися! А чому можна повчитися у таких коментаторів? Заздрості та злості? Ви пробували усміхатися на вулиці та вітатися із людьми? Можливо, якби ви не були такі обмежені, піклувалися не тільки про власну кишеню і шлунок, не заглядали б у чарку та не були такі ледачі, то й Україна була б сильна та нелазалежна.
мандросвіту Показати IP 11 Квітня 2015 23:19
Так вони щирі і добрі, працюють по 8-12 годин і їх зовсім не тішить що такі покидьки їх обкрадають. Щиро посміхаючись з привітом.
мандросвіту Показати IP 11 Квітня 2015 23:27
То й повчіться ви у них - не красти...
Мандросвіт до мандросвіту Показати IP 11 Квітня 2015 23:30
От ми більше, ніж впевнені, що жоден цивілізований європеєць не назвав би дівчат покидьками.
мандросвіту Показати IP 11 Квітня 2015 23:32
Та й не варто терти критичні зауваження. Тріть свої позорні розповіді, поки де сятки не взялись наслідувати. З нетерпінням чекаю розповідей як ви "на халяву" проїхали 3 кола на 15й маршрутці та не отримали по дупі. Слабо?
мандросвіту Показати IP 11 Квітня 2015 23:34
Ніщєброди чи як там хтось писав звичайно пристойніше. Семантичне наватаження не змінюється. Все так же щиро посмвхаючись.
Мандросвіт Показати IP 12 Квітня 2015 01:16
Шановні коментатори, а чого це ви в переддень Великодня не в церкві, не молитеся? А замість цього поливаєете брудом людей. Кажуть, що перед великими святами всяка нечить вилазить і біснується... То в нас для вас є погана новина)
анонім Показати IP 12 Квітня 2015 02:02
я теж був у євротурі, і відмовлявся від пива й сирів на користь проїзду. шлунок не зіпсувався, трохи схуд, але перед собою не соромно і виправдовуватись нема за що. було приємно читати ваш щоденник, але це не діло. не жалійтесь на те, що не можете випити пива. краще б жалілись, що не пішли в музей. щасти!
Мандросвіт Показати IP 12 Квітня 2015 02:18
Справа не в пиві, а в різниці менталітетів. Пива ми можемо купити в супермаркеті, якщо дуже захочемо. На цьому прикладі ми спробували показати, що Швейцарія - не найкраща країна для низькобюджетних мандрівників. А ти, анонім, напиши своє ім"я і розкажи про свій Євротріп тут, щоб люди могли в тебе повчитися. Розкажи, які країни ти відвідав, скільки часу провів у подорожі, чим там займався, де жив, чого чекав від мандрівки. А то анонімно кожен може розказувати, який він чистий та безгрішний.
андрій до Мандросвіт Показати IP 12 Квітня 2015 18:01
і знову виправдання... звуся я Андрієм, був у Польщі, Чехії, Німеччині, Швейцарії, Австрії, Нідерландах, Данії, Норвегії, Ісландії, США та Канаді. жив у хостів з Каучсьорфігну та у знайомих. Чекав побачити якомога більше музеїв та природних пам'яток. отримав усе, на що чекав, хоч теж не маю в кишені мільйонів. я не хочу вас критикувати, а просто надихнути, щоб ви не виправдовувались, а визнали, що порушили закон. вдалого повернення додому!
Лучанин Показати IP 12 Квітня 2015 11:04
З "дірками в кишені" слід мандрувати по Луцьку та його цікавих околицях, а не по швейцаріях
Vira до Лучанин Показати IP 12 Квітня 2015 11:52
ех, люди...нічого ви не тямите...як надихає ця вся природня краса, і спілкування з європейцями! Як збагачують розум, душу і серце! Як це по-справжньому відчувати смак свободи...І відсутність сотень євро в кишені - не перешкода подорожам!!! І дівчата - цьому доказ. Вони молодці! От і розділяють досвід з іншими, як пересічному українцеві можна побачити всю ту красу...та й краще так, аніж загнивати на своїх диванах перед зомобоящиком. Чомусь більш як впевнена, що більшість з вас за межі України і не виїжджали... Дуже гарно та влучно писала Ліна Костенко: "А що я бачив? Ні океану, ні фіордів, ні тропіків. Ні Мачу Пікчу, ні острова Балі. Ні Альп, ні Етни, ні Піренеїв. І ніколи нічого не побачу. Але ж я народився на планеті, я повинен бачити її всю! А то так і підеш зі світу, не знавши, куди приходив." P.S. дівчата, вже казала вам, ви - справжній молодці!;)
Кориш Показати IP 12 Квітня 2015 12:18
Маю за плечима 53 роки Побував у 19 краінах з інтересом читав написане Вами Молодці Супер! А на дибілів не звертайте увагу - вони гадять всюди
Pvan Показати IP 12 Квітня 2015 12:20
Есть такая псиохолическая особенность людей: действия других воспринимаются жесткой оценкой по результату, а свои - по намереньям. Я поэтому до сих пор плохо радуюсь рисункам сестры и не понимаю, почему никто не хвалит меня за борщ - я ведь так старался. Вторая интересная штука, что когда меня похвалить и поругать, то второе как-то полегче запоминается. Опять же, эволюционная особенность :) Критики будут всегда и что самое веселое, их отзывы - попытка действительно сделать лучше (в их понимании), поэтому и выкладываются в комментах они по-максимуму того что могут :) А в кратковременную память (эта та, в которой все тусит перед попаданием в долговременную, а дальше рефлексы) влазит всего 7+-2 вещи (у меня 5). Итог: выбирайте, на что обращаете внимание - выбирать поддерживающие высказывания как-то более продуктивно в долгосрочной перспективе Девчонки, вы молодцы :)
Моль Показати IP 13 Квітня 2015 09:30
Дівчата, а Ви плануєте по поверненню зробити тренінг по коучсерфінгу? Дуже цікаво поспілкуватись в живу. Успіхів!
Мандросвіт до Моль Показати IP 19 Квітня 2015 00:22
Тренінг по каучсерфінгу? Навіщо?:)) Ми можемо розповіти свої історії, але навіщо тренінг?
Подруга Показати IP 13 Квітня 2015 18:35
Я би радила тим, кому важко читати про безкоштовний проїзд і автостоп-каучсерфінг, просто не заходити в цю рубрику в новинах. Є люди, для яких все, що не по шаблону, здається диким. Ви ніколи їм не вгодите, і навіть не старайтесь. У кожного своя правда. п.с. заспокойте себе думкою про те, що якби ви захотіли назбирати на "нормальну" Швейцарію, шоб "все як в людей", то треба було б працювати роки два і при цьому їсти одну гречку. Ви знайшли легший і приємніший шлях, і зрозуміло, чому люди вам заздрять - бо вони б так не змогли.
Сергій Показати IP 20 Січня 2016 18:23
Молодці! Так тримати!
Ніна Показати IP 6 Січня 2020 15:22
Мені приємно читати оповідки дівчат. Бо, на моє щастя, я теж там була! І досі захватує дух від величності Берна і неймовірної краси Цюріха! Ще хочу туди! І теж пішки і з бутербродом в кишені. Це не страшно! Головне - неймовірні враження!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus