USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мандросвіт з Луцька в Амстердамі: вулиця «Червоних ліхтарів»

3 Січня 2015 08:00
Далека дорога не тільки приводить у нові міста, а й дарує нових друзів. Харизматичний татуйований німецький дальнобійник Анді, який віз нас у Кьольн, вчора пізно ввечері з комфортом доставив Мандросвіт в Амстердам разом із 20-ма тоннами бананів.

Яка чарівна тут промзона! Гуляти по ній вночі – особливе задоволення. Мало того, що все чудово освітлено, монотонно шумлять величезні вітряки, то ще й бігають десятки зайців. Такого в Україні не побачиш. От тільки з пішохідними зонами проблема, бо Амстердамом правлять велосипедисти. Місцеві казали, якщо аварія стається з вини велосипедиста, то платить за це все одно водій автомобіля. Тому велосипедисти тут нахабні, як Путін.
Місто велосипедистів
Місто велосипедистів


Квартири в порівнянні з німецькими – маленькі і темні, але є в них особливий затишок і більше кольорів. Живемо ми тут по Каучсерфінгу в Пола Хагенса - симпатичного самотнього 45-річного чоловіка, в квартирі біля історичного центру міста. Маємо окрему кімнату з матрацом на підлозі, зате зі столом, вішаками і вай-фаєм.

Другий день ми тут вишукуємо безкоштовні розваги. Бо витратити купу грошей в Амстердамі може кожен. Починаючи зі всесвітньо відомих музеїв, таких як Музей Ван Гога та Рійкс-музей, і закінчуючи легкими наркотиками і повіями на будь-який смак – тільки встигай діставати гаманець. Але ми хитрі та оригінальні.

В кварталі «червоних ліхтарів» були, працьовитих дівчат бачили. Всі вони стоять у вікнах на перших і других поверхах будинків, у самій білизні, і чарівно усміхаються перехожим. Є серед них симпатичні, є огрядні, а є й на рідкісного любителя.
Квартал червоних ліхтарів
Квартал червоних ліхтарів
Фотографувати їх не прийнято і навіть небезпечно. Нам розповіли, що якось одна туристка їх фотографувала, то вони вилили на неї з вікна відро сечі. Тому ми вирішили не ризикувати. А для тих, кого цікавлять подробиці древньої професії, тут працює музей проституції, але він теж не з дешевих.
Музей проституції
Музей проституції


А ще в кварталі «червоних ліхтарів» повно туристів з «маасковкім акцентом». Віднесу це до безкоштовних розваг. Проходили сьогодні повз одну таку компанію, де всі курили «косяки» і вели дискусію а-ля «Вот видите, как они живут в этой Европе!».

В продовження теми росіян. Були сьогодні на знаменитій діамантовій фабриці «Гасан».
Алмазна фабрика Gassan
Алмазна фабрика Gassan
Для приваблювання заможних клієнтів і для підтримання позитивної репутації фабрики, там проводять безкоштовні екскурсії різними мовами. Ми просто підійшли до пропускного пункту, сказали, що ми з України і що хотіли б потрапити на екскурсію. Вже за дві хвилини до нас вийшла дівчина Юля з Росії. Після короткої розповіді про історію добування алмазів і про секрети особливої їх огранки на фабриці «Гасан», Юля провела нас у «примірочну». Та кімнатка, певно, добре охоронялася, бо Юля вільним жестом розклала перед нами на столі жменю діамантів і з десяток коробок із перстнями. Ми аж трохи розгубилися, але Юля сказала: «Можете мерять всё, что хотите, это вас ни к чему не обязывает». Ми, звісно, переміряли з половину виробів, але думати про їх купівлю – то щось із паралельної реальності.


Ще для мене було відкриттям, що в Амстердамі більше каналів, ніж у Венеції (Лєна, яка подорожувала по Італії, підтвердила), і тут курсують безкоштовні пороми. І зовсім дивним є те, що багато людей тут живуть прямо на воді, в корабликах-будинках. До кожного такого будинку підведені всі комунікації, вони всі мають конкретну адресу і номер. Тобто їм можна навіть писати листи.


Ходили сьогодні і в публічну бібліотеку Амстердама. В ній мало того, що тепло і роздають безкоштовний вайфай, то ще й відкривається чудовий вид на старе місто.

Гуляли по квітковому ринку, де можна купити не лише тюльпани, а й відбірне насіння канабісу.
Квітковий ринок
Квітковий ринок


А ввечері, коли повернулися додому геть знесилені, Пол запросив нас на особливу нічну прогулянку. Саме зараз в Амстердамі відбувається Фестиваль світла. Щойно стемніє, люди виходять на вулицю і починають шукати світлові інсталяції. Ми знайшли з десяток таких інсталяцій, а коли змерзли, то пішли пити чай і грітися біля вогнища у дворику ботанічного саду.
Юля і Пол творять інсталяцію
Юля і Пол творять інсталяцію
Фестиваль світла в Амстердамі
Фестиваль світла в Амстердамі
Нічна прогулянка
Нічна прогулянка


Завтра вирушаємо автостопом у Гаагу, до Північного моря.

Юля КАМІНСЬКА
Амстердам з бібліотеки
Амстердам з бібліотеки
Амстердам
Амстердам
Катаємося на поромі
Катаємося на поромі
Амстердам з Порому
Амстердам з Порому
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 3 Січня 2015 14:08
Про Путина упомянули-зачёт!
Анонім Показати IP 3 Січня 2015 19:54
можна було в районі червоних ліхтарів лишатись
Іолай Показати IP 3 Січня 2015 20:28
А мені звіт сподобався.Подорожуйте люди(як я з Геркулесом)
профурсєтки Показати IP 4 Січня 2015 10:42
Ротом заробляють
Контролер до профурсєтки Показати IP 6 Січня 2015 17:14
А щось оригінальніше не вистачає мозку придумати? Хоча, який там мозок у таких креветок може бути...
не мандросвіт Показати IP 4 Січня 2015 15:47
коментар було видалено
кАmigo Показати IP 6 Січня 2015 13:49
AНОНіму від 3 січня, 19:54 для чого їм там лишатися? для того, щоб прийшло таке сопливо-сифілітичне чмо, як ти? що неспроможне знайти собі жінку без грошей? тобі там і так заплічних портових вистачить, недоносок
олеся Показати IP 6 Січня 2015 17:27
Дівчата, обіцяли шукати ініціативи для України. І де ж?
Мандросвіт до олеся Показати IP 6 Січня 2015 18:17
Інформація про використання енергії вітру, сонця - чим не ініціатива для наших степів?Інформація про велосипедистів - 80% людей цивілізованої європи пересуваються за допомоги велосипедів, а не авто, і дихати легше і здоров"ю допомагають, погана хіба ініціатива? В європі люди не працюють без заробітньої плати, тут люди об"єднуються у профспілки, які справді захищають права людей, тому працедавці не затримують з/п. Тому тут немає революцій, адже людям нічого не "накіпає". Чому б не перейняти ініціативу не працювати задарма місяцями, а одразу отримувати достойну заротбітню платню? Пішохідні переходи завжди освітлені. У європі чисто не тому, що прибирають, а тому що не смятять! Ми жодного разу не бачили, щоб хтось дозволив собі викинути бодай щось не в смітник. А ось вам ще інформація до подальших ініціатив: "лічильники на воду і на тепло, вода з-під крану – питна, кілька відер для розділення сміття" (зі статті про Німеччину). В Україні воду пити з-під крану ми не можемо, сміття ніхто не розділяє (пластик перегниває 500 років а скло 1000!), лічильники на тепло хіба що у новесеньких новобудовах з автономним опаленням. Ще ідея для реалізації: європейці щирі та відкриті люди, вони впускали нас, незнайомців, у свій дім, давали ключі та довіряли. Ми так робимо у Луцьку, коли приймаємо гостей. Кожен сам для себе робить висновки, чи є у наших статтях певні ініціативи чи ні для України та для себе.
Мандросвіт до олеся Показати IP 6 Січня 2015 18:20
Ще добавимо. В Польщі, Німеччині, Нідерландах фільми не дублюються рідною мовою. Тому люди чудово знають англійську та багато інших мов. Ми про це писали у статті про Польщу.
олеся до Мандросвіт Показати IP 16 Січня 2015 22:14
у своїй програмі експедиції ви написали: "- запозичення основних засад мирного співіснування країн Європейського Союзу, реалізація отриманого досвіду в Україні з метою євроінтеграції." РЕАЛІЗАЦІЯ ДОСВІДУ. от. поїхати і подивитися може кожен, ця інформація про ініціативи (фільми, велодороги, переходи) - відома нам з безлічі джерел, бодай з власного досвіду. так пишалась вашою пропозицією реалізовувати(!), а не тисячний раз повторювати, "як-то за кордоном так все роблять, то і нам так треба". до чого це я - якщо заявили на всю Волинь, чекаємо на реалізацію!
Мандросвіт до олеся Показати IP 20 Січня 2015 23:45
Важко реалізовувати щось за тисячі кілометрів від дому. Ми ще не повернулися, щоб щось реалізовувати. А для початку, ми б радили хоча б розділяти сміття та таким чином подбати про свою ж землю! Навіть якщо немає заводів по переробці будь-якого сміття природі буде легле "перетравити", наприклад, виключно органіче сміття, адже папір, скло, пластик, залізо та батарейки на Волині вже можна здавати для переробки. Дякуємо за увагу!
кАмigo Показати IP 6 Січня 2015 20:49
щодо НЕдублювання фільмів на мову аборігенів -"нічого не можу сказати про Польщу, бо не ходив там в кіно, але в німеччині таки дублюють , що єсть очэн корошо, бо по дубльоааним фільмам можна якщо не вчити мову,:то провірити свох знання.Чого не можна сказати про "чисто" німецькі фільми - там актори язики з дупи практмчно не виймають, як, до речі , і російські актори- "чек" замістт "человек " ви почуете в кожному ддругому фільмі/телешоу.
kAmigo Показати IP 7 Січня 2015 18:22
фiльми дублють в Нiмеччинi майже всi, причому роблять це професiонали, а тому дуже якiсно- чiтко вимовляють слова, тому нам, iноземцям простiше розумiти змiст. Чого не можна сказати про чисто нiмецькi фiльми крiм того , популярних акторiв дублюють зaвжди однi й тi самi дублери, яких пiзнаЕш уже по голосу в других ситуацIях

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus