USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як на Волині розкривають злочини. МИ ЦЕ БАЧИЛИ

22 Квітня 2014 10:00
Кожен чув коли-небудь приказку: все таємне колись рано чи пізно стає явним. У стінах Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при обласному управлінні МВС цей афоризм стає аксіомою. Тут розкриваються таємниці, які виникають через людські недоліки, а, може, й хворобливу фантазію. Тут розкривають таємниці світу й історії (може, звучить надто пафосно, але читач зрозуміє згодом сенс цих слів). Кореспондент Інформаційного агентства Волинські Новини побував у «святая-святих» волинських експертів.

Візит відбувся тоді, коли довіра до правоохоронних органів у зв’язку з революційними подіями в країні похитнулася. Тоді, коли стало зрозуміло, що засилля російської кінематографічної пропаганди про всемогутні ФСБ, ФЕС, МВД Російської Федерації давним-давно перемогли на українському медіа-ринку. Варто відзначити, що волинським експертам теж є, що розповісти. Цих історій вистачило б не на одне покоління авторів детективного жанру, не на одну серію романів-трилерів.

Кожен працівник, з яким доводилося розмовляти, пишається своєю роботою. Неозброєним оком помітно, що ці люди свою роботу люблять, ба, більше, їх можна назвати фанатиками своєї справи. Вони не є оперативними працівниками, але їх роль у розкритті злочинів – теж немала.

Кожен кабінет – окремий світ. Для людей непосвячених – лабораторія та й годі. Утім в цих лабораторіях досліджують ті речі, з якими ми стикаємось щодня, навіть не задумуючись, що котрась з них може стати причиною чиєїсь загибелі.

Робота експерта-криміналіста – кропітка праця, і хоч в сучасному світі без техніки не обійтись, працівники тут теж не сидять, склавши руки й натискаючи клавіші комп’ютерів.

Однак, про все по-порядку.

Чим поять волинян у підпільних гуральнях

У першій лабораторії натикаємось на кількадесят ящиків з пляшками з горілкою. Це – партія, яку вилучили в підпільній гуральні.
Може, й щастя для постійних пацієнтів наркодиспансеру, а для правоохоронців – головний біль. Варто згадати, що в Луцьку планують ввести заборону на продаж алкоголю та слабоалкогольних напоїв з 22 до 8 години. Таку ініціативу міської ради підтримують правоохоронці, адже, таким чином, вони сподіваються, що молодь стане менше пиячити і дебоширити вечорами. От, тільки ще одна проблема з чим стикаються правоохоронці – засилля сурогату.


Неякісний спирт, погано очищений, домішки, неякісна переробка може призвести до страшних наслідків. Для того, щоб розібрати, що ж саме розлито в пляшки з оковитою використовують спеціальний апарат, який розбирає зразки на складники. На аналіз одного зразка машина витрачає від 20 хвилин до години.


Працівники лабораторії просять сфотографувати саме цю установку, а не мікроскопи й колби. Адже, пишаються, що рік тому отримали таке нове устаткування. До того доводилося обходитися застарілими аналітичними методами, аби визначити склад горілки.

А ще тут досліджують синтетичні наркотичні речовини. Заступник начальника НДЕКЦ при обласному УМВС Юрій Станкевич розповідає, що на Волині, на жаль, знаходили всі відомі наркотики. Найбільша партія сягала 20 кілограм дурману.

У наступному кабінеті досліджують кров: визначають чи належить вона тварині чи людині, розпізнають групу.
А ось ДНК-тест тут не роблять. Розповідають, що з цим питанням доволі часто звертаються – здебільшого хочуть зробити тест на батьківство. Але задля цього необхідно звертатися до Києва чи Львова.

Спецкостюм завжди в автомобілі

Наступний відділ – завжди напоготові. Це – вибухотехніки. Будь-яке повідомлення про замінування – і вони виїжджають на місце події. Кажуть, навіть спецкостюм не тримають в кабінеті задля зручності – він завжди в спецавтомобілі, щоб не втрачати дорогоцінного часу.


За будь-якої ситуації вони діють точно за інструкцією. Разом з кінологами оглядають почергово всі частини ділянки, на які є підозра в замінуванні. Якщо це багатоповерхівка, то починають з підвалу.


На щастя, каже експерт, зазвичай доводиться виїжджати на виклики, після дзвінків «телефонних терористів», коли ніякого вибухового пристрою немає (стукає по столу, - авт.).
Помічник – робот-сапер, яким можна знешкоджувати вибухові пристрої струменем води із гідродинамічної гармати.


На стіні – колекція саморобних вибухових пристроїв, які знаходили свого часу на Волині. Такі «сюрпризи» були частими знахідками в буремні 90-ті.


Один з останніх викликів – сигнал про замінування будинку на проспекті Соборності в Луцьку. На щастя, все обійшлося, це був черговий невдалий жарт.


Розповідають експерти і про те, де знешкоджують знайдену вибухівку. Якщо транспортувати пристрій можна – його вивозять на спеціально облаштовану територію. Якщо ж його транспортувати немає змоги – для знешкодження на місці доведеться отримати чимало дозволів.

Був випадок, кажуть, коли знайшли невідомий пакунок під дверима обласного управління МВС. Там довелося застосувати робота-сапера. Коли він розвалив пакунок, - всі побачили, що всередині папірець з написом «навчання». Якраз тими днями навчання здійснювала СБУ. І хоч волинських експертів-вибухотехніків ніхто не попередив – вони гідно спрацювали.

Вогнепальна зброя - унікальна

У наступному кабінеті працюють балісти і трасологи. Перші – фахівці з ідентифікації зброї. Вони розповідають, що будь-який екземпляр вогнепальної зброї (окрім гладкоствольної) є унікальним.

«Сукупність індивідуальних ознак – нарізи на кулі, місце удару бойка на гільзі, ступінь зношення ударно-спускового механізму – унікальні. Хоч зброя й виготовляється партіями, кожна одиниця має лише свої індивідуальні ознаки. Завдяки цьому можна й ідентифікувати з якої саме зброї здійснено постріл», - розповідають експерти.


Балістичну експертизу призначають тоді, коли проводяться розслідування кримінальних справ про злочини, пов’язані із застосуванням вогнепальної зброї. Експерти можуть встановити вид, модель зброї за стріляними кулями, гільзами, слідами пострілу. Визначають, чи придатні до стрільби зброя та боєприпаси.

Балісти також можуть визначити й обставини застосування зброї (рикошет, кількість пострілів, розташування особи, яка стріляла, напрям пострілів). Перевіряють і вилучену зброю. Зокрема, зіставляють з місцевою базою даних, чи не «засвітилася» ця зброя в інших злочинах. Якщо не відшукали в обласній «базі» - надсилають запит у всеукраїнську.


Трасологи, або по-простому експерти з дослідження знарядь та способу злому, визначають яким чином ті чи інші замки (сейфи, двері, вікна) були пошкоджені зловмисниками. Вони розповідають, що сучасні пластикові вікна і металеві двері – найпростіші задачі для злодіїв. Економія на замках може коштувати в рази дорожче. Ненадійні механізми, неправильне кріплення – «рай» для квартирних грабіжників.


Був, кажуть, випадок, коли зловмисник певним способом утворив невелику дірку у склопакеті, а потім, тихцем, протягнув тонкий трос і відчинив пластикові двері.

Експерти розповідають, що практично, будь-яке знаряддя злочину, не лише вогнепальна зброя, - унікальне. Сукупність ознак (якщо це ніж, наприклад – ширина леза, товщина, ступінь зношення, зазубрини, склад металу) – це і є індивідуальні характеристики знаряддя, яким скоїли правопорушення.

Кібер-злочини – злочини сьогодення і майбутнього

У наступній лабораторії досліджують цифрові носії інформації: флеш-карти, жорсткі диски, сервери.

Фахівці розповідають, що ця лабораторія – йде в ногу з часом. Адже в наш вік цифрових технологій класичні злочини поступаються інтернет-правопорушенням. Зловмисники вже менше крадуть гаманці, а воліють знімати гроші з банківських рахунків не виходячи з дому.

Але наймасовіші кібер-злочини на Волині – розповсюдження порнографічного матеріалу.

Як себе вберегти від кібер-злочинів? Фахівці-експерти кажуть, що найперше – мати хороший «антивірус» на своєму ПК. Варто не пошкодувати кілька "зайвих" гривень, але придбати ліцензійну антивірусну програму. А ще – треба знати елементарні речі: на які сайти не заходити, які сумнівні файли не скачувати.


«Нас ніхто не вчив як користуватися комп’ютером, як завантажувати програми і з яких сайтів. А ось дітям необхідний такий курс. Та й програма «батьківський контроль» не буде зайвою», - розповідає експерт.

Звичайно, тримати на своєму ПК окрему папку з назвою «Паролі» також недоцільно. Та й самі паролі повинні бути складними – містити цифри та літери, різні шрифти.


Експерти розповідають, що свого часу українським криміналістам-кібернетикам довелося співпрацювати з іноземними фахівцями. Спільними зусиллями на Україні впіймали кількох хакерів, які розповсюджували троянський вірус Zeus, що тероризував банківські системи всього світу.

З-поміж обладнання – є прилади, які дозволяють відновити пошкоджену інформацію з жорстких дисків. Вилучені ПК, які підозрюють у причетності до скоєння злочинів перевіряють. Вилучають всю інформацію, яка стосується справи: документи, пошта, переписка в соцмережах.

Експерти кажуть, що часто довести вину людей у скоєних кібер-злочинах – дуже складно. Адже інформація може пройти значний шлях, зберігатися на віддаленому сервері, доступ може потребувати співпраці з провайдером.


Як розкриваються таємниці, приховані історією

Наступний кабінет – сектор технічної експертизи документів та почеркознавчої експертизи. Цей відділ завантажений роботою на півроку вперед. Основні завдання фахівців – зіставити почерки на документах зі зразками і встановити, чи належать вони одній і тій же особі. Особливо, йдеться про ідентифікацію підписів під документами.

«Найлегше підробити підпис, в якому мало елементів. Чим більше «закарлючок» - тим складніше його підробити», - розповідають фахівці.


Найчастіше експертам доводиться досліджувати документи, які пов’язані з майном: заповіти, кредитні угоди, розписки. Буває, кажуть, приносять цілі томи справ.

Адже в питаннях, де фігурують матеріальні цінності, люди часто не гребують способами, щоб незаконно їх отримати.


А ще в цьому секторі повертають до життя старі документи. Зокрема йдеться про так звані «медальйони смерті», які часто знаходять у похованнях солдат часів Великої Вітчизняної війни.


Використовуючи відеоспектральний корпоратор під інфрачервоними, ультрафіолетовими променями, із застосуванням різноманітних фільтрів, вдається прочитати слова, які були написані більше піввіку тому. Незважаючи на те, що ці капсули з особистими даними зберігалися у непридатних умовах, чорнило вицвіло від часу, багато інформації можна відновити.


Завдяки цій роботі можна принаймні частину безіменних солдат, ідентифікувати і сповістити їх нащадків про місце поховання цих людей.


Як не придбати крадений автомобіль?

Ще один вид злочинів - дуже популярний на Волині, - підробка документів та номерних агрегатів на авто. Відтоді, як перевірка автомобілів перестала бути обов’язковими – такі злочини почастішали. Тепер лише за власною ініціативою волиняни, якщо сумніваються у якості пропонованої автівки, звертаються до експертів.

З-поміж вживаних машин все частіше можна придбати авто з підробленими номерами кузова. Оскільки експертиза тепер не обов’язкова, то зловмисники часто навіть підроблюють неякісно. До прикладу, можуть просто приварити панель з номером від іншого автомобіля.


Встановити автентичність номерного позначення – ціла наука. Номер зачищають, порівнюють із заводськими зразками. Варто сказати, що номери, набиті кустарними методами – практично завжди відрізняються від заводських. Цифри і літери можуть бути різного розміру, нанесені різними способами.


Волинь – прикордонна область. І тому випадків, коли нерозмитнені авто продаються з іншими документами, на жаль, не рідкість. Експерти кажуть, що люди, які планують придбати автомобіль, який вже був у вжитку, мають бути дуже обережні і прискіпливі, і повинні звіряти відповідність номерних позначень на авто тим, які зазначені у супровідних документах.


Утім не завжди навіть досвідчені водії можуть відрізнити підробку. Тому все ж варто не заощаджувати кілька гривень, а замовити фахову експертизу, аби переконатися у чесності угоди.

До прикладу, одне авто, яке надійшло на експертизу, виявили фахівці, раніше вже було в базі даних, але мало не сірий, а синій колір кузова. І заводські номери цього автомобіля вже були «не рідні».


«Бабуся» криміналістики

Чергова лабораторія – класика криміналістики. Тут працюють з відбитками пальців рук. Вся стіна – в стелажах з папками. Тут зберігається уся місцева база даних відбитків пальців рук.


Напевне, кожен школяр знає, як можна зняти відбитки пальців рук зі скляної поверхні. Для цього всього-на-всього потрібно: мамині тіні для повік, чи інший дрібний порошок, м’який пензлик і «скотч». Але от з іншими поверхнями, особливо, пористими – складніше.

В експертів-криміналістів є різноманітні порошки для різних поверхонь. В спеціальній валізці – всі необхідні матеріали для зняття відбитків пальців рук на місці злочину.


Якщо ж порошки не допомагають – в хід іде сучасна техніка. Завдяки хімічній обробці в спеціальному апараті можна виявити відбитки пальців рук через місяць після того, як їх там залишили. Навіть можна це зробити з предметів, які дістали з води.


Те, як довго відбитки пальців рук можуть зберігатися на різних поверхнях, залежить від багатьох факторів. Кожна людина залишає індивідуальний пото-жировий слід. Всі сукупні ознаки й обумовлюють період зберігання відбитків пальців рук.

До слова, взяття відбитків пальців рук чітко регламентоване законодавством. Лише у випадках, передбачених законом, правоохоронці мають право знімати їх. В звичайних перехожих зняти відбитки – протизаконно.

Всі відбитки завантажуються в комп’ютер і звіряються з національною базою даних. Утім у цій справі не можна повністю покладатися на машину. Зазвичай відбитки звіряються в ручному режимі, а те, що показують в фільмах (високотехнологічні здобутки, які дозволяють зрівняти відбитки за кілька секунд), – не зовсім правда. Без людської роботи тут не обходиться.


Навіщо це все? І як стати одним з експертів

В НДЕКЦ при УМВС України у Волинській області розповідають, що завдяки експертизі часто вдається розкрити злочин гарячими слідами.
Одного разу доказом був лише кривавий відбиток – злочин розкрили за добу.

Ще один неординарний злочин, який розкрили волинські експерти-криміналісти, був більше пов’язаний з роботою балістів.

В приватному будинку знайшли тіло чоловіка зі слідами вогнепального поранення. Знаряддя вбивства не було. Все вказувало на вбивство.

Утім сусіди розповідали, що чоловік був винахідником, і часто вихвалявся, що помре так, що міліціонери ніколи не розкриють обставини його смерті. Як з’ясувалося згодом, чоловік виготовив вогнепальну зброю, яка після здійсненого пострілу розпадалася на дрібні деталі. Експерти відшукали в будинку креслення цього пристрою, змогли його відновити і з’ясували, що це таки було самогубство, а не вбивство.

Заступник начальника НДЕКЦ при УМВС в області Юрій Станкевич розповідає, що центр постійно працює над оновленням кадрів. Випускникам, які хочуть стати криміналістами, навіть допомагають зібрати документи для вступу у вузи Києва чи Донецька на факультети криміналістики.

Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
до ВН Показати IP 22 Квітня 2014 11:48
Чудова стаття! Дякую!
Kexfyrf Показати IP 22 Квітня 2014 13:53
А де боротьба з наркомафією в місті - наркоторговці вже з білого порошку хрести викладають нормальним громадянам, міліція мало не реагує так і ще докладає їм ,хто скаржиться, а заяви не розглядаються зовсім- місяць пройшов - відповіді на заяви немає! Криша!
Горохівець до Kexfyrf Показати IP 22 Квітня 2014 18:04
А як наркотою торгувати без лабораторії? Ви самі собі перечите.
Злий Показати IP 22 Квітня 2014 17:02
Ще напишіть, як ті експерти при МРЕВ хабарі беруть ні за що.
Злому до Злий Показати IP 23 Квітня 2014 08:58
А ти б не давав. Раз сунув значить в самого рильце в пушку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus