USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Лучанам представили фільм про війну на Донбасі із Ванессою Параді

4 Березня 2018 22:56
Військову драму «Іній» литовського режисера Шарунаса Бартаса представили на огляд лучан 4 березня. Художньо-документальна стрічка торкається російсько-української війни, разюче показує «часткове», дуже помірне й непевне розуміння Європою реального стану речей на Донбасі.

Презентація драми за участю творців фільму відбулася у кінокомплексі «Адреналін Сіті».

Стрічка знята у копродукції України, Литви, Франції і Польщі за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Зйомки фільму проходили безпосередньо біля лінії фронту за участю акторів Мантаса Янчяускаса, Лії Макнавічуте, Ванесси Параді, Анджея Хири, а також місцевого населення та реальних військових, які на той час перебували у зоні АТО.

Головні герої картини - молода литовська пара Рокас та Інга погоджуються доставити бус із гуманітарною допомогою в Україну. Під час подорожі обставини змінюються і вони змушені їхати все далі й далі на схід. Перетинаючи безкрайні снігові поля Донбаського регіону, Рокас та Інга поволі проникають у життя звичайних людей, які постраждали від війни. Незважаючи на небезпеку, вони потрапляють на лінію фронту, саме тут починають розуміти цінність життя й наскільки вони близькі один до одного.

Всі персонажі, яких дорогою на схід України зустрічають головні герої, – випадкові люди, реальні історії яких потрапили в основу фільму.

Автори фільму кажуть, що переконати зніматися в стрічці Ванессу Параді свідчить багато про що. До слова, у ще одній українській стрічці зараз в Карпатах знімається Жан Рено.

Продюсер компанії «Татофільм» Андрій Ящишин розповідає, що режисер Шарунас Бартас занурився у наші реальності й доносить європейцям те, що зараз в дійсності відбувається в Україні.

«Ми тут прожили 4 місяці, знімали буквально у бойових умовах. Це не блокбастер та екшн, у якому героїзм та вибухи, це глибоке філософське осмислення – така манера режисера. Фільмів такого масштабу у нас ще не було. У стрічці головний акцент робиться на деталі, що спонукають до співпереживання та співосмислення», - наголосив продюсер.
Підполковник ЗСУ та головний координатор Олексій Мазепа, завдяки якому вдалося зняти фільм на передовій, каже, що взялися за цей проект, бо хотіли створити такий собі меседж російським ЗМІ.

«Ми взялися за цей проект, бо це була можливість зробити контрпропаганду російським мас-медіа, і цю невигадану реальність побачила Європа. Усі діалоги з військовими – не прописані, а в режимі онлайн. Вони показують, що цивілізовані люди готові прийти на допомогу незнайомцям», - розповідає Олексій Мазепа. Та додає, що акторів знімали на лінії ротних опорних пунктів і вони розуміли, що можуть потрапити під обстріл, тому були проінструктовані, як поводитися у таких випадках. Як виявилося - жодна страхова компанія не захотіла їх страхувати, однак люди взяли на себе мужність і приїхали. А режисери намагалися докласти максимум зусиль, щоб всі повернулися цілими та неушкодженими.

Перед початком показу луцькі волонтери вручили на згадку творцям і акторам фільму сердечка, які власноруч зробили дітки загиблих героїв.

Довідково:

У 2017 році фільм було відібрано для участі у програмі секції «Двотижневик режисерів» на 70-му Каннському міжнародному кінофестивалі. Також «Іній» брав участь у міжнародній конкурсній програмі 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю.

Зауважимо, впливове західне видання Libération внесло «Іній» до 20 фільмів, задля яких варто було відвідувати кіно в 2017 році, поряд з новими стрічками Мартіна Скорсезе, Філіпа Гарреля, Лава Діаса та інших.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus