USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Місце жінки не тільки на кухні: у Луцьку представили фільм про учасниць Майдану

28 Березня 2017 09:13
«ЄС – це сила, Москва – руїна, в Європу хоче Україна» – такими словами, які вигукує багатотисячний натовп на Майдані Незалежності в Києві, розпочинається фільм «Жінки Майдану».

Стрічку, яка особливу увагу зосереджує саме на учасницях революційних подій, їхній ролі у творенні Майдану, представили у луцькому Палаці культури 27 березня.

Фільм розповідає про Революцію Гідності, про осіб, які її творили, зображує буденні для них моменти: від співання національного гімну, народних пісень, приготування й роздачі їжі до спорудження барикад і спільної молитви за померлих. Фільм дає змогу повернутися до подій, емоцій трирічної давнини. Він нагадує про те, що, можливо, призабулося.

Структурно картина складається з декількох інтерв’ю, у яких доньки, мами та бабусі діляться своїми переживаннями, своїми історіями. Усі вони одноголосно заявляють, що вийшли на Майдан, бо не можуть мовчати, не можуть змиритися з безчинством у країні, де процвітають бандитизм і безробіття.

«Що я роблю на Майдані? Виборюю свободу. Для себе і для пінгвінів, які сплять у теплі, жирні, які не виходять, не хочуть виходити…»

Попри те, що роль жінок у революції дещо замовчувалася, вони постійно стояли поруч із чоловіками, підтримували їх не тільки на словах. Вони також переконані, якби у владних структурах було би більше жінок, тоді не дійшло би до такого безладу.

«Жінки у нас, в Україні, дуже активні. Я би сказала, що вони, мабуть, активніші за чоловіків… Вочевидь, це інстинкт самозахисту: коли жінка бачить, що чіпають її домівку, чіпають її дитину - вона ніколи не буде сидіти, вона вийде».

У стрічці наголошується на тому, що місце жінок, на противагу усталеним поняттям, не тільки на кухні, вдома. Сучасні українки активні, здатні взяти на себе відповідальність за те, що сталося в країні, вони вийшли на Майдан, бо не змогли пробачити побиття своїх дітей, стояли, незважаючи на тяжкі умови й те, що залишили близьких удома.

«…тому що я не можу дихати, тому що мені так болить за тих дітей, які залишилися на все життя інвалідами, бо ризикували своїм життям заради того, щоб ви мали надію».

Відзнятий матеріал засвідчує, що найвища цінність – це людина, її життя, а не матеріальні здобутки. Варто зауважити, що показані кадри, розказані історії просто не можуть залишити глядачів байдужими, адже вони неймовірно близькі для кожного з нас. Про це, зокрема, йшлося під час обговорення фільму, яке мало місце відразу після перегляду.

Як зазначив присутній на презентації журналіст, оператор, автор стрічки Петро Дідула, він разом із Ольгою Онишко працював над стрічкою близько 50–60 днів. Загалом вдалося відзняти близько 70 жіночих історій. Натомість фільм містить лише незначну частину знятих матеріалів, більшість уже доступна на сайті ms-maidan.org.ua.

У картині немає імен головних героїнь, як переконує Дідула, це зроблено для того, щоби люди могли впізнавати себе: «Ціла історія Майдану – це історія, до якої ми будемо часто повертатися. І кожен буде шукати себе в цій історії… Скільки є людей, стільки є й історій Майдану, який поборює, який стоїть проти Януковича».

Петро Дідула розповів, що фільм пристосовано для аудиторії у США, тому він супроводжується субтитрами англійською мовою. У США стрічку неодноразово демонстрували глядачам, також вона здобула немало нагород фестивалів документального кіно. «Американці знаходять у фільмі щось важливе, що є тут, в Україні, чого, можливо, бракує їм», – підкреслив Дідула.

Він пояснив, що фільм ще не адаптовано для української аудиторії, для цього потрібно «по-іншому розставити наголоси». Також наявні об’єктивні причини, чому автори не можуть виставити стрічку у вільному доступі в мережі: «Наприклад, історію дівчини, яка зараз проживає в Криму, ми не можемо показати, не хотіли б її підставляти, адже вона впізнавана українська активістка».

Показ фільму в Луцьку відбувся завдяки ГО «Інститут волонтерства і громадської співпраці», ГО «ЛОЗА» та Луцькій міській раді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
боголюбы Показати IP 28 Березня 2017 09:49
Революционеры блин, делов на делали, одну банду на другую поменяли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus