USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку презентували фільм про 14-ту бригаду

21 Лютого 2020 09:14
Володимир-Волинський є місцем дислокації окремої механізованої бригади. Вже 5 років вона носить номер - 14. А до того багато десятиліть найменувалася 51-ю ОМБр, пише День.

Фільм, підготовлений пресслужбою бригади, має назву «14 окрема механізована бригада - князівський щит на захисті країни», презентовано у Волинському краєзнавчому музеї у рамках проєкту «Наші захисники».

Цей проєкт заснував і веде Богдан Зек, завідувач науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині музею.

Свого часу перша зустріч у рамках проєкту була присвячена саме 51/14 бригаді.

"Наші захисники" - це не тільки зустрічі, а й збір екпонатів, свідчень, матеріалів про АТО, які стануть у майбутньому джерелом дослідження істориків і водночас свідками нашої історії», - каже Богдан.



Одним із таких свідчень війни, до якої, на жаль, почали звикати, стала і презентація фільму. У ньому нема сцен боїв, але є багато коментарів рядових бійців, які і сьогодні перебувають там, на межі розділення.



Фільм суто про будні 14 бригади, про те, яким був для неї минулий, 2019 рік, як загалом прожила вона 5 років від часу свого утворення.

Колись, можливо, знімуть і фільм про 51-шу бригаду, попередника 14-ї. Бригаду, яка першою зустріла ворога на сході України у 2014 році, блокпост якої був розстріляний біля Волновахи, котра у своїй біографії має бої за Лисичанськ, Мар’їнку, Савур-Могилу, за український кордон, за Іловайськ, бої під Оленівкою... Бригаду, якій всією Волинню ремонтували техніку, збирали бронежилети, харчі, запчастини, одяг... Бригаду, воїни якої були покинуті командуванням напризволяще без боєприпасів, але не здавалися. Бригаду, розформовану Петром Порошенком, і зневажену цим розформуванням. Та якщо раніше лунали розмови, щоб повернути бригаді чесне ім’я, нині вони практично стихли.



Що казати, коли у Володимир-Волинському історичному музеї нема... жодної речі, яка б нагадувала, розповідала про героїм і мужність бійців 51-ї, а тепер 14-ї бригади. Вже є куточки, які розповідають про це, у школах, навчальних закладах, у сусідньому з Володимиром місті Нововолинськ облаштовано окремий зал з матеріалами про участь земляків в російсько-українській війні, а тут директор музею лише тепер звертається через пресу допомогти зі збором матеріалів для експозиції...

Тому проєкт «Наші захисники» і документальний фільм про бригаду - це ті краплини істини, яка так нам сьогодні потрібна.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus