USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У центрі Луцька відкрили меморіальну дошку кінорежисеру Борису Ревенку

24 Квітня 2017 20:55
Пам’ятну дошку кінорежисеру, який присвятив 40 років свого життя зйомкам фільмів, – Борису Ревенку, відкрили на стіні будинку на проспекті Волі, 3, у підвалі якого міститься народна аматорська кіностудія «Волинь».

Відкриття та освячення меморіальної дошки, авторства подружжя Тетяни та Дмитра Потапчуків, відбулося 24 квітня з нагоди 80-річчя митця, яке він би відзначав цьогоріч 25 квітня.

Нагадаємо, напередодні лучани відвідали міське кладовище, аби покласти квіти до могили знаного режисера та журналіста, заслуженого працівника культури України.

Місце встановлення пам’ятної дошки обрано не випадково – саме Ревенко був одним із ініціаторів облаштування колишньої котельні в приміщення кіностудії, де провів майже 40 років, створюючи стрічки про мальовничу Волинську область.
«Це приємна й урочиста мить, пам'ять про Бориса Павловича ми зберігаємо не тільки у своїх серцях, своїх душах, своїх думках, а й спромоглися на те, щоб відкрити меморіальну дошку його пам’яті на тому будинку, де він працював. 40 років він з камерою проходив цією вуличкою на роботу, з роботи, на його очах розвивалося місто і він це все фіксував», – відзначив приятель покійного Віталій Клімчук.
На його переконання, неоціненний вклад Ревенка полягає в тому, що він знімкував практично все життя Луцька, тому його роботи, які зараз зберігаються, зокрема на плівках, ще неодноразово знадобляться для вивчення історії міста та прослідковування змін, що в ньому відбулися.

«Борис Павлович майже на півстоліття повноцінно вписався в український кінематограф», – підкреслив пан Віталій.

Виконувач повноважень луцького міського голови Ігор Поліщук, також присутній на заході, зауважив, що Бориса Павловича шанують і поважають не тільки в межах нашої області, а й по всій країні загалом.

«Завдання міської ради полягає в тому, аби про таких людей, як Борис Ревенко, не забували, щоб пам'ять про них залишалася. Люди, проходячи повз цю меморіальну дошку, зможуть побачити й прочитати, що був такий заслужений працівник культури, кінематографіст», – сказав Ігор Поліщук.
«Без творення нашої культури ми не збудуємо Україну, про яку мріємо… Особливої цінності набувають не лише фільми, стрічки, кілометри, десятки кілометрів кіноплівок, відзнятих Ревенком, але і кіноархів, який Борис Павлович зберіг від знищення», – підкреслив заслужений журналіст Валерій Мельник, який довгий час працював пліч-о-пліч із Борисом Ревенком.
Він додав, що в місті мають з’являтися й інші дошки видатним діячам культури, які творили на Волині, адже ми - «народ, який має свої знакові постаті, має на кого рівнятися».

Не змогла оминути такої знакової події, звичайно, і вдова режисера Галина, яка пригадала, що її чоловік був дуже невибагливим у побуті та, «як і всі творчі люди, витав на своїй планеті».

«Був неспокійною натурою, як та сьогоднішня погода: то дощ, то сонечко... Уночі викликали «швидку», було важко, вранці відкачали, стало легше – у нього вже тисячі планів, вже він поїде у відрядження, вже він піде дописувати фільм, вже він побіг, бо його там чекають. І отак пройшло майже все життя… Таким він був – неспокійний, бунтівливий, сонячний, веселий, із великим почуттям гумору; отаким і запам’ятався», – поділилася пані Галина.
На завершення заходу священнослужитель із Луцького Свято-Троїцького собору, отець Миколай освятив меморіальну дошку, присвячену кіномитцю.

«Борис Павлович буде жити стільки, скільки ми, його діти, внуки, правнуки будуть його пам’ятати», – зазначив отець Миколай.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Громадскість Показати IP 24 Квітня 2017 23:11
Таке враження, Борис Ревенко помер і забрав на той світ свою кіностудію. В даний момент приміщення пустує, стіни валяться, грибок їсть стіни, стелю, підлогу, експонати пограбовані, архіви втрачені і навряд чи кому вдасться воскресити її. І люди, які там тусувалися вже давно забули туди дорогу. А про створення аматорських фільмів вже годі й говорити...
лучанка Показати IP 25 Квітня 2017 07:16
Такі люди більше зробилидля Волині чим Люди року Великі злодії в Законі разом узяті Кривицький, Романюк, Климчук і тд і тп... Робіть висновки дрібна одноденна політична шушара.
Ген Показати IP 25 Квітня 2017 13:05
Дуже красива дошка. Дійсний витвір мистецтва. Да і Борис Павлович був витвором професії - любов. Він продемонстрував цю професію в суміжній спеціальності- життя, вибравши спеціальність кінорежесера.
ДРУГ Показати IP 25 Квітня 2017 13:25
Думаю теперішня влада міста не лишиться осторонь і допоможе зберегти неоціненне надбання Бориса Павловича Ревенка.Відремонтована кіностудія могла б стати ТУРИСТИЧНОЮ РОДЗИНКОЮ міста Луцьк.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus