USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Луцьк у 2018-му: розвиток закладів культури – інвестиція в майбутнє

7 Лютого 2019 08:00
«Культуру необхідно розвивати, адже культура формує особистість. Ми повинні створити умови для реалізації творчих здібностей, інтелектуального, естетичного і духовного розвитку кожного. Тож фінансування галузі – довгострокова інвестиція в наших дітей», – вважає радник Луцького міського голови Ігор Поліщук.

Бюджет галузі культури у 2018 році – понад 63 млн грн, йдеться на сайті міськради.

Невід’ємною частиною розвитку сфери культури є оновлення та осучаснення приміщень закладів культури, щоб викладачі працювали в комфортних умовах, а батьки хотіли б віддавати своїх дітей у музичні школи та інші позашкільні заклади естетичного виховання.
У 2018 році капітально відремонтовано концертний зал музичної школи № 1 імені Фридерика Шопена. Тут проведено капітальний ремонт покрівлі та приміщення концертного залу на суму понад 5 млн грн.
Новий зал розрахований на 280 місць. Тут встановили зручні сидіння, сучасне освітлення, техніку, акустичну систему, відремонтовано сцену, декорації, проведено комплекс оздоблювальних робіт. Завдяки новому проекційному екрану та пульту керування, зал можна буде використовувати для проведення різноманітних заходів: концертів, зустрічей, презентацій. Окрім цього, було повністю відреставровано концертний рояль «Естонія»: оновлено його лакове покриття, перебрано внутрішні механізми, замінено струни. Завдяки майстерній роботі чернігівських фахівців за короткий термін вдалось зберегти його характер і неповторне звучання.
«Раніше ця концертна зала була повністю зруйнованою, дах протікав в багатьох місцях, сцена була в аварійному стані, звукової й світлової апаратури не було, а рояль знаходився у ляльковому театрі. Тож ми прийняли рішення відремонтувати концертний зал, щоб діти могли демонструвати свої здібності та таланти у комфортних умовах. Окрім цього, цей зал може використовуватися не тільки для потреб школи, а й для потреб громади.
На сьогоднішній день – це один із найкращих концертних залів у Луцьку. Тут є повноцінна механіка сцени, хороше освітлення та звук. Відреставрований рояль є також одним із кращих за технічним станом у місті», – зазначив Ігор Поліщук.

У Луцькій музичній школі № 2 минулий навчальний рік розпочався із приємних змін: завершено капітальний ремонт коридорів на першому поверсі. Комплекс робіт у цьому закладі розпочався ще у 2017 році, тоді було відремонтовано фойє. А минулого, окрім ремонту коридорів, встановлено звукоізоляційні двері та нове освітлення, змонтовано підвісну стелю та вкладено плитку на підлогу. Загальна вартість робіт – 900 тис. грн.
Окрім цього, здійснено модернізацію навчальних класів у музичних школах міста та приміщень бібліотечних закладів. Придбано музичні інструменти для мистецьких шкіл, меблі, обладнання, концертні костюми тощо.

Міська влада приділяє значну увагу розвитку бібліотечних закладів культури. Адже бібліотека є місцем для читання книг та здобуття нових знань, місцем відпочинку родин.

Завершено перший етап трансформації бібліотеки-філії № 2 для дітей, що на вул. Кравчука, у сучасний простір сімейного дозвілля. Для проведення реконструкції приміщення, придбання меблів, облаштування бібліотечного простору використано більше одного мільйона гривень. Наявність бібліотеки в цьому місці є дуже важливою, вона дасть можливість забрати дітей з вулиці, від шкідливих звичок, бездумного проведення вільного часу і подарувати їм цікаві відкриття та розвиток.

Окрім книг, у бібліотеці є настільні ігри та безкоштовний доступ до інтернету.
Минулоріч у міському бюджеті передбачили 1,5 млн грн на реконструкцію приміщення Центральної бібліотеки для дітей. Проект носить робочу назву «Бібліотека-студія ДіМ» («Дім дорослим і малим»). У планах – зробити це місце комфортною зоною для проведення дозвілля. Тут мають бути і читальні приміщення, й ігрові зони, і місце для реалізації творчих проектів, проведення семінарів та тренінгів, кінозал. «Подібного проекту в Україні ще немає, це буде унікальне місце для розвитку дітей, їх інтелектуального збагачення», – переконаний радник міського голови Ігор Поліщук.
У бібліотеці минулого року утеплили фасад, зараз триває капітальний ремонт приміщення.
Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт каже: «Ми започаткували новий бібліотечний стиль. Той стиль, який непросто буде приваблювати дітей, а той, який буде допомагати дітям формуватися як особистості, розвивати інтелект, розвивати світогляд. Я впевнений, що ця бібліотека принесе дітям багато приємних, цікавих і нових вражень».

На базі бібліотеки-філії № 6 започатковано діяльність коворкінг-центру «Book-центр», як сучасного простору для відвідувачів книгозбірні. Хороша книга формує особистість та дає правильні орієнтири і цінності у житті. Тож минулоріч у бюджеті міста передбачили 350 тис. грн на поповнення книжкового фонду бібліотек міста.

Луцьк – місто культурних проектів та цікавих мистецьких заходів. Такі фестивалі як «Різдво у Луцьку», «З Різдвом Христовим», «Різдвяні піснеспіви», «Великдень у Луцьку», «Вишиті обереги єднання», «Благовіст Волині», «ArtJAZZ Cooperation», «Мандрівний вішак», «Стравінський та Україна», «Палітра культур» (інтеркультурний фестиваль) та мистецькі проекти «Різдвяна майстерня», «Великодня майстерня», «Кобзарське віче» є надзвичайно популярними серед лучан та гостей міста.
Яскраві враження залишили започатковані 2018 року проекти «Вулиця Різдвяних янголів», «Великодня Писанка. Триєдине», галерея просто неба «Вони прославили наше місто» та «Луцьк. Віхи історії».
Справжньою візитівкою Луцька є мистецький проект «Ніч у Луцькому замку», популярні серед лучан та гостей й міжнародні фестивалі «Поліське літо з фольклором», «Берегиня», на які приїжджають з різних куточків України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus