USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку - мистецький вечір пам'яті автора «духовної» музики України

13 Лютого 2018 08:00
У понеділок, 12 лютого, у Луцьку відбувся мистецький вечір «Духовний хліб Анатолія Пашкевича». Захід був присвячений до 80-річчя від дня народження українського композитора, хорового диригента, народного артиста України - Анатолія Пашкевича.

Одна з найвідоміших пісень композитора «Степом, степом» була написана за одну ніч, однак серця українців торкається і досі. Прозвучала вона й на сцені Палацу культури Луцька у виконанні заслуженого артиста України Михайла Лазуки.
«8 січня 13 років тому перестало битись глибоконаціональне серце. Анатолій Пашкевич один із фундаторів Волинського хору, він допоміг десяткам талантів розкрити себе. Не маючи спеціальної вищої музичної освіти, його талант зміг розкритися і говорив більше за будь-які науки, а його пісні є духовним надбанням українського народу. В доробці цього генія дві сотні пісень, десятки обробок народних пісень. Життєвою позицією маестро було служіння музиці і людям, а коли його запитували де йому краще працюється: на Волині, в Черкасах чи Чернігові, то без роздумів казав - в Україні», - розповіла ведуча заходу Оксана Єфіменко.
У вечорі пам’яті взяли участь: Волинський народний хор, народний артист України Василь Чепелюк, заслужені артисти України Галина Овсійчук, Михайло Лазука, дует «Душа Волині», гурт «Берегиня».
Підготував журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Директор Показати IP 13 Лютого 2018 08:15
Вечір був дійсно не поганий. Правда перший раз у своєму житті чув щоб Степом співав мужчина, якби покійник почув таке виконання він би встав і плюнув йому в вічі. Взагалі напевно режисер чи хто там мав би корегувати програму. І близько не допустити лазуку до Степом. Трохи забагато було Галини, і все підряд, так як ніби бенефіс получився. А от Берегині було замало , це була візитна картка концерту молодці жіночки! Видно і чути, що професіонали з великої букви. А взагалі дякую за память великого композитора.
Myhajlo до Директор Показати IP 19 Лютого 2018 21:26
Відносно "ха-ха" і фонограми: "Якщо не можу вкусити, то вщіпну". А де більше або меньше солістів, то це не мені судити. Скажу за стільки років своєї професійної та творчої роботи (а це десь з 1976року) я знав багато співунів і музик, які позакінчували "вузи" але на професійній сцені не видали жодної живої ноти, жодного запису, як солісти-виконавці. Вони завжди незамінні в масі, або як казав А.Пашкевич "шп" (швой парєнь). І зараз вони в своїй масі, як дописувачі "передовики". Від себе додам: маю записи із творів А.Пашкевича, які увійшли до Золотого Фонду України - це "Земле наша мила", "Пісня про Світязь", "Батькове серце". Виконуючи в Палаці Україна твір "Дивлюсь я на небо" з капелою бандуристів, отримав похвалу від глядачів та самого А.Пашкевича. А отримати від нього похвалу та визнання - вартує багато. "Вперше почув творче та професійне виконання цієї пісні. Мені навернулися сльози, защеміло..."- А.Пашкевич. Не обійшлося там без "плєвка". Випливло якесь "ха-ха", яке заявило, що було б краще, якби я виконав цей твір не під фонограму. Це був "плєвок" не тільки мені. Але ми той "плєвок" розтоптали і розтерли. Пісня "Степом-степом". Її має виконувати чоловік чи жінка?! Прошу вчитатись, вникнути в текст і можливо до твоїх мізків "дійде", що це не суттєво, а суттєво - донести твір до людей! А люди це відчують і відчули. І тут не має моєї заслуги, а заслуга А. Пашкевича, який написав цей твір. "Люди беріть і співайте!"- А.Пашкевич. Так що берімо і співаймо краще, краще всіх! Його твори вчать доброти, любові, людяності, святості. Відкрий "забрало". Воно боїться підписатись під своїм іменем - складається враження ніби напакостило і попалося. І на останок: "Сміється той, хто сміється..." Михайло Лазука, Заслужений артист України.
хористи Показати IP 13 Лютого 2018 10:45
Степом під фонограму лазука ха- ха!!! В театрі тепер кращі концерти!!! Співаків більше.
Лучанин Показати IP 15 Лютого 2018 22:50
Дякую за змістовний концерт. Волинський хор, як завжди дуже гарно, емоційно зігрів кожну фібру моєї волинської душі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus