USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Біди багатого села під Луцьком: школа-пустка і розвалена дорога, яка вже забрала два життя

15 Лютого 2018 13:17
Село Тарасове вважається великим – тут живе півтори тисячі людей. Переваги життя в цьому населеному пункті очевидні – до Луцька можна дійти навпростець. Але сусідство з обласним центром проблем села аж ніяк не розв’язує. Місцевим дітям немає куди подітися, а дороги тут бажають кращого.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №6 (105) від 15 лютого 2018 року.

ІЗ РОЗВАГ ДЛЯ ДІТЕЙ – МАГАЗИН

Ще не так давно тарасівська малеча відвідувала місцеву початкову чотирикласну школу, проте щороку кількість учнів у ній зменшувалася. Якщо на початках тут здобували перші знання 45 школярів, то згодом навчальний заклад давав освіту лише п’ятнадцятьом. Батьки все частіше віддавали дітей у луцькі школи, тож утримувати навчальний заклад стало нерентабельно. Двері для маленьких учнів зачинили, а вчителі почали шукати іншу роботу.

Попри все, покинуте приміщення як могли намагалися втримати. Частину площі відвели під фельдшерсько-акушерський пункт, решту ж, а це майже 300 квадратів, лишили стояти пусткою. Тут почав протікати дах, унаслідок чого у ФАПі стіни з’їдає грибок, а штукатурка сиплеться на голови.

Через протікання даху стіни постійно вологі, грибок їсть штукатурку

– Жителів Тарасового питання цього приміщення дуже тривожить, – розповідає місцевий активіст, підприємець, депутат Заборольської сільської ради від партії УКРОП Андрій Курило. – Боляче дивитися, як поступово руйнується таке гарне приміщення. Ще два-три роки – і впаде дах. Тоді годі буде щось врятувати. А в селі багато дітей, молоді, яка не має куди піти. Отож, можна облаштувати в цьому будинку своєрідний центр дозвілля для них.

Староста села Марія Якубовська вже давно планує довести до ладу це приміщення, бо ж місцевим жителям ніде зібратися, обговорити гострі питання громади. Але найбільше їй болить те, що для дітей і молоді із розваг у селі – лише похід у магазин та спілкування поблизу торговельного закладу.

– Нема де людей зібрати, дітей підготувати до якось свята, – стверджує Марія Іванівна. – Вчителі змушені організовувати репетиції концертних номерів до Дня Незалежності, Першого дзвоника, інших свят у хатах. Це ж не вихід! А в нас же є порожнє приміщення.

За словами Андрія Курила, вчителі та батьки самі ініціюють організацію гуртків і секцій у селі, із відповідними проханнями звертаються до обранця громади.

– Це старе село, і живуть у ньому сім’ї із середнім достатком. Не всі жителі мають змогу відправити дітей у спортивні секції в Луцьк за 200 й більше гривень, а могли б займатися за якусь символічну суму. Тим більше, що вчителі готові працювати з малими односельцями. Зайняті будуть і вчителі, і молоді люди, – зазначає депутат.

За словами людей, тут, у покинутій школі, могли б діяти танцювальні гуртки, спортивні секції, гімнастичний зал, а також мовні та комп’ютерні класи.

– Шкода, що таке файне приміщення руйнується, – бідкається місцева жителька Світлана Іщук. – Чому мої хлопці мають їхати в місто грати у більярд? Краще б тут поставили більярдний чи тенісний стіл. І молодь буде приходити.

Староста села стверджує, що уже взялися за пристосування приміщення для розміщення гуртків, тож учителі організували опитування серед дітей та батьків, які секції потрібні насамперед.

До слова, село Тарасове торік увійшло до складу Заборольської ОТГ. Воно – одне з найбільших за кількістю населення. Колишня тарасівська школа – у центрі села. У ній є опалення і світло, міцні стіни та доволі світлі кабінети. Потрібно передусім перекрити та утеплити дах, зробити внутрішні санітарні вузли, замінити вікна й провести косметичний ремонт.

– Бюджет Заборольської ОТГ дозволяє спрямовувати на розвиток ініціатив лише 7-8 мільйонів гривень на рік, – стверджує голова Заборольської ОТГ Валерій Боярський. – А першочергових потреб у сіл традиційно багато. Насамперед спрямовуємо кошти на ремонт доріг, вуличне освітлення, облаштування дитячих майданчиків, які наразі є тільки в Омелянику і Боголюбах. Але частину фінансування, за умови, що долучаться місцеві жителі та спонсори, забезпечимо. Ще просимо знайти шляхи виділення коштів із обласного бюджету.

Світлі і просторі класи чекають дітей


Очільник громади ретельно досліджує проблеми кожного села, аби оперативно реагувати і спрямовувати усі зусилля на їх розв’язання. Не все легко дається, адже бракує фінансових ресурсів. Тому змушений шукати сприяння і поради в однопартійців з УКРОПу.

НЕВПОРЯДКОВАНА ДОРОГА

Ще однією потребою Тарасового є упорядкування дороги обласного значення – вулиці Набережної. Вона прямує до корпусу №2 Волинської обласної клінічної лікарні, що у селі Боголюби, а також Медичного центру «Боголюби». Рух Набережною – дуже інтенсивний, а дорога протяжністю у майже 3 км є вузькою та малоосвітленою, із аварійними деревами з обох боків. Окрім приватного, тут їздить громадський транспорт – маршрутки №47 і 31. Розминутися машини не можуть. Маршрутка змушена з’їжджати з дороги, аби пропустити зустрічний транспорт.

– Не вистачає коштів об’єднаної громади, тому чекаємо допомоги з обласного бюджету. Потрібно підлатати дорожнє полотно, розширити дорогу, забрати аварійні дерева, облаштувати зупинки, організувати освітлення, зробити тротуари. Що можемо, те робимо. Готові до співфінансування на будь-яких умовах, – каже голова Заборольської ОТГ Валерій Боярський. – Чекаємо підтримки від депутатів обласної ради з партії УКРОП. Це соціальний проект, який забезпечуватиме потреби жителів не лише Заборольської громади, а й усієї області, які потребуватимуть медичної допомоги.

Дорога до боголюбської лікарні вузька і небезпечна для пішоходів


Турбує старосту села та депутата сільської ради ще й відсутність дорожніх знаків та зупинок для громадського транспорту на зазначеному шляху.

– Маршрутки стають на перехрестях, усіх поворотах дороги. Це дуже небезпечно для сільських жителів. Як свідчення – було вже два смертельні випадки. А облаштувати потрібно вісім зупинок. Частково коштом громади засипали щебенем ділянки дороги, де міг би зупинятися громадський транспорт, – розповідає обранець заборольської громади від партії УКРОП Андрій Курило. – Плануємо зробити проект дороги та просити гроші з обласного бюджету на її часткове фінансування.

Небезпечна ділянка дороги у Боголюбах уже забрала два житття


Більш як половина жителів Тарасового змушені їздити цим небезпечним шляхом. А люди з Боголюбів, щоб дістатися до маршрутної зупинки, долають ще одну досить важку ділянку дороги – через греблю, яка, окрім того, що дуже вузька, в темну пору доби абсолютно неосвітлена. А узбіччя заросли густими кущами. Випробовування не для полохливих! Дістаються до школи цією дорогою ще й дітлахи.

Староста села Марія Якубовська стверджує: розширити ділянку шляху, що з’єднує Тарасове і Боголюби, готові силами місцевої громади, а от на освітлення чекають фінансового сприяння з інших джерел.

– Думаю, обласна рада може долучитися на умовах співфінансування до проекту щодо створення культурного центру в селі Тарасове, – переконаний голова фракції «УКРОП» в обласній раді, радних голови облради Вячеслав Рубльов. – Потрібно лише, щоб Заборольська ОТГ виготовила проектно-кошторисну документацію для визначення обсягів робіт та першочергових напрямів для спрямування коштів. Ця документація має бути розбита на черги і визначати конкретні суми, які потрібні для залучення з обласного бюджету, та ті, що їх готова виділити сама громада. Те саме стосується дороги до відділення обласної лікарні, що в селі Боголюби. Після документального визначення видів та обсягів робіт, конкретного кошторисного окреслення потрібних сум і участі в них територіальної громади депутати обласної ради розглянуть можливість співфінансування.

Укропівці обговорюють, як у приміщенні колишньої школи зробити культурний центр села


Світлана ЧУНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Юля Показати IP 15 Лютого 2018 15:40
А чому ж Марія Іванівна як була головою сільської ради не зробила хоча б щось для села?
вася столяр Показати IP 15 Лютого 2018 16:36
Хай Філюк допоможе, він же там накрав гектари землі - чи Тойоті Кемрі все одно, по якій дорозі їздити
Їван до вася столяр Показати IP 16 Лютого 2018 08:44
Купити Кемрі - в рази дешевше ніж поремонтувати цю дорогу.
Микола Показати IP 15 Лютого 2018 16:36
приєднайтеся до Луцька............
просто Показати IP 15 Лютого 2018 20:39
Якубовській мало би бути соромно. Скільки ділянок пороздавала модним,ніби, безкоштовно, а зараз просить бюджетні кошти. А скільки землі оформила на свого чоловіка (неофіційного).
Таня Показати IP 16 Лютого 2018 12:27
Сільський голова тюхтій, який придумує тисячі причин щоб не вирішувати проблеми.
Ротман Показати IP 16 Лютого 2018 16:30
Там же ще живуть чеченські бандюки - хай теж піднапряжуться
кнур Показати IP 17 Лютого 2018 09:06
кошти звичяйно виділять але лиш для того щоб їх вкрасти а депутати проголосують як стадо бо н....я в тому не розуміють повинен бути жорсткий контроль з боку громади

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus