USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Через діряву стелю в клубі села Деревок артисти виступають під дощем

2 Листопада 2017 19:00
Дірява стеля, вогкі стіни, понівечені двері та приміщення без опалення – в таких умовах функціонує клуб у селі Деревок Любешівського району.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини №43.

Село розташоване за трохи більш як 15 кілометрів від районного центру – селища Любешів. Щоправда, від села до автомобільної дороги, якою можна ді­статися райцентру, кілометрів зо шість треба йти пішки. У цьому населеному пункті погана дорога, хоча жителі так до неї звикли, що навіть не нарікають. Для місцевих важливіше інше – зберегти будинок культури. Він розташований майже посередині села. Серед дерев’яних різнокольорових будиночків сіра монументальна споруда вирізняється похмурістю.

СЛАВНЕ МИНУЛЕ

Житель села Деревок Іван Поліковський розповідає: він пам’ятає той час, коли цього клубу ще навіть не було, а стояло лишень невеличке дерев’яне приміщення.

– У тому старенькому де­ре­в’яному клубі все моє парубоцтво пройшло. Але які ми були щасливі, коли побудували цей будинок культури, – пригадує чоловік.

Іван Поліковський у цьому клубі завжди: він баяніст.

– Якби наша влада побачила цей клуб, пошкодувала цього діда і порахувала, скільки він віддав тут здоров’я, скільки вимерз, може, тоді щось і зробили б. Бо ж коли односельчани можуть сидіти на концерті до 8 Березня у верхньому одязі, в рукавицях і у теплому взутті, то я цього не можу, – каже чоловік.

Учитель школи села Деревок Алла Терещук сама виступає в цьому клубі, вона – аматор сцени. Каже: люди в селі активні, попри велику кількість роботи по господарству постійно приходять на репетиції, організовують концерти, розігрують сценки. Саме завдяки таким небайдужим село продов­жує жити, а клуб досі зберігся.

– Попри те, що наш клуб осипається і має негарний вигляд, він у нас живий. Ніколи не стоїть порожнім, бо тут часто відбуваються концерти. День села, День працівника сільського господарства, День матері, жіноче свято – це ті заходи, які збирають жителів села в одну сім’ю. Свята проходять у теплій душевній атмосфері. Але тут холодно, вогко, святкування відбуваються рідше й рідше, і тільки в теплий час, – розповідає Алла Терещук.

СУВОРІ РЕАЛІЇ

Стеля актового залу така висока, що ми навіть не одразу розуміємо, що вона виблискує не від світла, а від вологи. У клубі, кажуть місцеві, в дощ не сховаєшся – ллє як з відра. Перекриття, що над сценою, вже потріскалося і пооблітало. Через дірки в стелі, показують люди, можна дивитися на зорі.

У будинку культури, крім актового залу, розміщуються ще й бібліотека та різні гуртки. Щоправда, здебільшого займатися сюди діти приходять сезонно – в теплу пору року. У клубі працює п’ять гуртків. Тут є танцювальні, вокальні, театральні студії. Щоправда, останнім часом усі заняття перенесли в приміщення, яке займає бібліотека.

– У тій кімнатці і бібліотека, і кабінет завклуба. Це було єдине приміщення, де не капало зі стелі. Тепер і туди заходить вода, тож кабінет уже зіпсований, – каже Алла Терещук.

– Приміщення актового залу зовсім не опалюється. Узимку, щоб погрітися, ми виходимо на вулицю. Уявіть тільки, як тут намерзають стіни, – розповідає нам директор клубу села Деревок Тетяна Корець.

– Це жахливо – прийти в 20-градусний мороз і сидіти на репетиціях. Але люди це роблять. Наші аматори – подвижники цієї сцени. Вони приходять у вільний час, з настанням темноти і репетирують різні концерти, – розповідає аматорка сцени, вчителька місцевої школи Алла Терещук.

Уперше стеля в будинку культури потекла десять років тому. Цей день завідувачка клубу пам’ятає. Як і те, які роботи проводили.

– Нам дах трохи просмолили, коли почала падати стеля. Оце заліплені пласти над сценою, це вже те, що ми поліпили, – показує рукою Тетяна Корець. – Вони трошки послужили, але це вже другий рік, коли ми повністю почали «пливти».

За платні послуги, які надають у будинку культури (йдеться про проведення дискотек), установа має копійки. За словами Тетяни Корець, вхід на дискотеку коштує п’ять гривень. Виручених коштів тут вистачило на заміну дверей та фарбу для підлоги. На ремонт приміщення на дискотеках не заробити, констатує завідувачка.

Сільський голова Деревка Віталій Шостак розповідає: ще у 2012 році звернулися до районної адміністрації, аби з бюджету виділили кошти на проектно-кошторисну документацію для ремонту клубу. Планували передбачити в проекті побудову шатрового даху, заміну вікон та дверей, вбрання сцени, проте роботи не завершили, бо в державі почалася революція.

– Чесно, ми вже й думали вибити вікна та двері, розбити приміщення і поламати підлогу, щоб клубу не було. Бо ті, хто в районі так зробив, уже давно мають новенькі клуби з опаленням і з усім. А ми бережемо це приміщення і в результаті нічого не можемо добитися. Воно збереглося завдяки ентузіазму нашого завідувача клубу, – з прикрістю констатує голова сільради. – А ремонт можна зробити і за півмільйона, і за мільйон, і за п’ять мільйонів. Аби гроші були.

НАСАМКІНЕЦЬ

– У мене восьмеро онуків. Старший вже в 11-му класі, онучка вчиться у 8-му, вони хочуть до клубу йти. А якщо їм, не доведи Боже, щось на голову впаде? Клуб треба перекрити й зробити опалення – це в першу чергу, бо без будинку культури село вимре. Адже, коли нема клубу, то діти йдуть у бар. А що потім з тих дітей виросте? – каже Іван Поліковський.

Завідувачка клубу зазначає: районна влада пообіцяла їм до кінця цього року зробити нову покрівлю. Тож люди чекають того з дня на день. Зі сміхом кажуть: з цього приводу зроблять свято в селі.

Селяни мріють, що їхній клуб із часом стане затишним, теплим, матиме гарне оздоблення, і вони не боятимуться, що на голову їм таки впаде дах. Кажуть: якби клуб став таким, то туди ішло б набагато більше людей. Вони вірять, що районна влада їм допоможе. Та чи діждуться? Бо ж із 29 жовтня село Деревок – у складі Любешівської територіальної громади. І тепер всі обіцянки районної влади має виконувати керівництво новоствореної ОТГ.

– Клуби у селі виконують роль соціально-культурних центрів. На їхній базі організовують практично все дозвілля сільської молоді, дітей, розвивають аматорське народне мистецтво. Тому дуже важливо такі заклади зберегти. На жаль, у багатьох селах клуби аж ніяк не в найкращому стані. Сфера культури завжди фінансувалася за залишковим принципом. Але, якщо громада усіма силами намагається врятувати клуб, то таку ініціативу потрібно підтримати. Щодо приміщення клубу села Деревок, то передусім слід визначити вартість ремонту будівлі, розробивши проектно-кошторисну документацію. А зважаючи на те, що це село відтепер входить до складу Любешівської об’єднаної територіальної громади, то частину коштів на його капітальний ремонт можна буде передбачити у бюджеті ОТГ. Ще частину можна буде залучити із державного бюджету – з фонду соціально-економічного розвитку, – каже народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич.

Анна Волощук, Любешівський район

Довідково:

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційного агентства Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
555 Показати IP 3 Листопада 2017 13:57
якби клуб був необхідний клуб для громади - то до такого стану його б не довели...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus