USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На межі: Чому поблизу Луцька утворився сміттєвий колапс

3 Листопада 2016 12:18
Поряд із луцьким сміттєзвалищем, що у селі Брищі Рокинівської селищної ради, – таємниче будівництво. Що саме тут зводять – загадка, адже довкола чималої земельної ділянки – паркан. Паспорта об’єкта немає. Але за огорожу заїздить будівельна техніка. Місцеві розповідають, що за воротами готують територію під сміттєспалювальну піч. На зборах громади розгляд питання зведення чи то сміттєспалювальної печі, чи то сміттєпереробного заводу вирішили відкласти на кілька місяців. Однак на сесії Рокинівської селищної ради (рішення від 8 квітня 2016 року №05/11) з перевагою в один депутатський голос дали погодження на «розміщення та монтаж (встановлення) обладнання, призначеного для термічного знешкодження відходів на території площею 6,1 га ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» у селі Брище Луцького району».

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 40).

Клондайк

Луцьке сміттєзвалище розташоване за кілька кілометрів від обласного центру з 1992 року. За цей час воно значно розширило межі. Наразі триває будівництво третьої черги полігону.

У Брище ми приїхали з керівником волинського УКРОПу, головою фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді Вячеславом Рубльовим, очільником Луцької районної організації «УКРОП» Ігорем Климчуком. Наш провідник – 66-річний Олексій Матошнюк.
Старший чоловік знає тут усі стежки. Він показує нам, як рекультивували стару чергу полігону. Звертає увагу на гори сміття. За висотою ці насипи зрівнялися з верхівками тополь. Пан Олексій каже, що ця територія – клондайк для шукачів металу.

Сморід у повітрі відчувається вже тут. Що ближче до нової черги полігону, то різкішим стає запах. Чоловік підводить нас до водойми, яка здалеку нагадує звичайний ставок. Вода тут чорного кольору. Це інфільтрат.
Саме сюди стікають усі токсичні відходи з полігону. Дідусь розповідає, що колись випадково зісковзнув і ногою втрапив у цю токсичну рідину. Місяць мав проблеми зі здоров’ям. Нога вкрилася дрібними водянистими пухирями. В інфільтраті – уся таб­лиця Менделєєва.

...Серед куп непотребу – десятки чоловіків та жінок. Спочатку здається, що це безпритульні. Ми шоковані, дізнавшись, як помилялися. Сміттєзвалище для цих людей – уже давно єдиний спосіб заробітку. В окремі мішки вони відбирають пластик, скло, макулатуру та метал. Здають усе за копійки. Їх не лякають ні таргани, ні величезні щурі, на яких доводиться натикатися, розгрібаючи непотріб. Працюють у гумових рукавицях та фартухах. За день такої роботи можна мати від 100 до 700 гривень.
Прямуємо до сміттєсортувальної лінії, яку урочисто з ініціативи луцької міської влади відкрили торік у липні. Управляють нею два підприємства – КП «Луцькспецомунтранс» та ТзОВ «Луцьк-Еко». Пропускна спроможність лінії – 50 тисяч тонн. Загалом весь комплекс нового полігону та лінії розрахований на 15 років експлуатації.

Сміття сортують вручну в металевому ангарі. Непотріб на лінію привозять сміттєвози. Обов’язкова умова – відходи мають бути сухими. Працівники з нами говорити відмовляються. Люди перебирають сміття без масок, у кілька змін. Сказати, що тут сморід, – це не сказати нічого. Їдкий запах забиває ніс, дихати дуже важко. Яка тут зарплата, ми так і не з’ясували. Але, схоже, про надбавки за шкідливість умов праці годі й казати.
«Канфєтна фабрика» з отрутою

Неподалік від паркану, за яким ідуть будівельні роботи, на нас чекають люди з Брища та Сирників. Звідси до їхніх осель – усього 500 метрів. Вони хочуть знати, що будують неподалік їхніх домівок і чим ще хочуть отруювати їхнє життя.
«Сміттєзвалище виконує провідну роль у знищенні нашого імунітету, – каже мама двох маленьких діток Галина Гарбарук. – Ми постійно хворіємо. Запалення верхніх дихальних шляхів – з періодичністю раз на три місяці. Працюю вчителем. Бронхіти та кашель – постійне явище у всіх дітей. Ми живемо на вулиці Сарненській у Сирниках, якою їздять луцькі сміттєвози. Вікна відчинити годі, адже відчувається сморід. Органічні сполуки зі сміття, яке вивалюється з машин, на взутті заносимо додому. А тепер поблизу планують збудувати ще й сміттєспалювальну піч».

Мама дитини з особливими потребами Марина Миронюк зауважує, що на їхній вулиці сміттєвози їдуть, незважаючи на пішоходів. Якось вона з дитячим візочком ледве не опинилася під колесами такої вантажівки. Дивом вдалося відскочити убік.
«Моя трирічна дитина вже перенесла не одну операцію. Попереду – ще кілька. Чому вона має цим дихати? Зі сміттєвозів, які прямують на полігон, постійно випадає непотріб, витікає токсична рідина».

Допоки ми говоримо з людьми, до залізного паркану під’їздить бетонозмішувач. Біжимо за ним. На закритій території кипить будівництво. З нами говорити ніхто не хоче. Молодик в одязі камуфляжного типу поводиться по-хамськи. «Що ви тут будуєте?» – питаємо. Відповідь: «Канфєтну фабрику! Зараз приїде людина і все вам об’яснить». Але ні того дня, ні наступного ніхто з представників компанії, яка зводить небезпечний об’єкт, так і не приїхав.
Люди помічають депутата Рокинівської селищної ради Валентина Боровича. Виявляється, він тут виконроб. Чоловік каже, що будують завод. Мовляв, цього вимагає Європа. Запевняє, що все безпечно. «Якщо тут був замміністра екології тиждень тому, то це про щось говорить», – каже Борович. Схоже, візити високопосадовців тепер стали таємними. Тому що жодних повідомлень про приїзд замміністра не було.

Голова фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді Вячеслав Рубльов просить показати документи на об’єкт. Але їх, виявляється, і тут нема. Підходить до водія бетонозмішувача. Просить накладну. У ній замовником значиться фірма «СПЕЦ-М».

«Після побаченого в мене виник­ло чимало запитань до екологічних служб та правоохоронних органів, – коментує Вячеслав Рубльов. – Зокрема, чи є дозволи на вирізку дерев на цій території? Чи є документи на будівництво? Де проектно-кошторисна документація на об’єкт? Хто давав на це погодження, якщо громада проти?».
Щодо порушених питань голова фракції «УКРОП» уже надіслав відповідні запити.

Пічка «з ногами»

Аби прояснити ситуацію, депутати Волинської обласної та Луцької міської рад від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» організували круг­лий стіл «Проблеми зі сміттям: шляхи вирішення». До участі запросили громаду Рокинівської селищної ради, представників влади, «Центр переробки та утилізації відходів» та екологів. У залі, де проходив захід, – яблуку ніде впасти. Дізнавшись про обговорення, сюди прийшли жителі Брища, Сирників, Копачівки та Рокинь.
Епопея довкола спорудження сміттєпереробного заводу поблизу полігону в Брищі триває не один рік. Щонайменше двічі на рік у ЗМІ з’являються повідомлення про нового потенційного інвестора для заводу. Щоправда, справа далі розмов не заходить. Більше того, навіть назв інвестиційних компаній ніхто не озвучує. От і нещодавно голова облдержадміністрації Володимир Гунчик укотре заявив, що знову розглядають можливість інвестування у сміттєпереробний завод. Під час круглого столу начальник відділу екології та природних ресурсів ОДА Дмитро Новохатський повідомив, що про це нічого не знає. Так само чиновники не знайомі із ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів», яке й будує начебто сміттєпереробний завод у Брищі. Не знає про цей об’єкт і начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

Зі слів директора КП «Луцьк­спецкомунтранс» Валерія Кузьмича, щороку на полігоні поблизу Брища захоронюють 600 тисяч метрів кубічних луцького сміття. Тільки 40% з нього проходить через сміттєсортувальну лінію. Через нестачу потрібної кількості енергії лінія не може працювати на повну потужність. А це, своєю чергою, впливає і на термін експлуатації полігону.
Валерій Феодосійович каже, що ще перед відкриттям сміттєсортувальної лінії розглядали варіант встановлення на її території і печі. Установку навіть уже привезли. І за документами належало те обладнання саме київській компанії – «Центру переробки та утилізації відходів». Валерій Кузьмич додає, що піч встановлювати передумали, адже громада була проти.

Хто крайній?

Цікаво, що саме співвласник сміттєсортувальної лінії – ТзОВ «Луцьк-Еко» – й звернулося до Рокинівської селищної ради з проханням погодити звернення ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» щодо встановлення обладнання, призначеного для термічного знищення широкого кола небезпечних відходів на території будівництва нового полігону. 30 червня 2015 року рішенням сесії Рокинівської селищної ради №47/15 встановлювати піч дозволили.

Голова фракції «УКРОП» у Луцькій міській раді Ігор Поліщук зазначає, що роботу компанії «Луцьк-Еко» прозорою назвати аж ніяк не можна. Кілька місяців тому він надіслав депутатські запити щодо її роботи, пов’язаної зі сміттєсортувальною лінією. Проте відповідей і досі немає.

Також голова фракції «УКРОП» у Луцькраді зауважує, що не розуміє позиції міської влади у питанні прийому львівського сміття на міський полігон, якщо відходів з Луцька скоро не буде куди дівати.
«Сміття з Грибовицького звалища потайки звозили на полігон твердих побутових відходів у село Брище, що під Луцьком, і приймали за тарифом 36 гривень 66 копійок за тонну, – наголошує Ігор Поліщук. – При цьому договори в трьох із чотирьох випадків укладали з приватними фірмами».

До слова, минулого тижня депутати міськради таки підтримали проект рішення від фракції «УКРОП» у Луцькій міській раді про заборону прийому сміття на міський полігон з інших областей.

Встановлення ж печі чи заводу для переробки сміття можна було б теж розглядати як один із варіантів продовження терміну роботи міського полігону твердих побутових відходів. Але не в цьому випадку.
На круглий стіл прийшли голови Рокинівської селищної ради трьох каденцій. Марія Піскар, яка керувала селищною радою з 2010 до 2015 року, каже, що про піч їй нічого не відомо. «Уперше чую, що «Центр переробки та утилізації відходів» встановлював піч на території, яку використовують для сортування сміття. Знаю, що екологічні висновки на встановлення цієї печі не було надано і за проектом вона не була передбачена», – зазначила Марія Піскар.

Нинішня голова Рокинівської селищної ради Леся Яцушик пояснює: «У лютому Луцька райдержадміністрація поставила нас перед фактом, що земельну ділянку поблизу міського полігону через аукціон надано в оренду «Центру переробки та утилізації відходів». Також вона зазначила, що депутати селищної ради минулої каденції погодили встановлення цієї печі. Під що саме надавали землю в довгострокову оренду і на яких умовах, міг би детально пояснити голова Луцької райдержадміністрації Ігор Ярмольський, однак на «круглий стіл» він не з’явився.

Зі слів Лесі Яцушик, цього року за оренду ділянки селищна рада отримала 180 тисяч гривень. Аби налагодити контакт із громадою, компанія навіть зобов’язалася облаштувати спортзал у тутешньому дитсадку.
Що ж саме будує ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів», його представники пояснити так і не змогли. Керівник відділу екології ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» Василь Мацьків каже, що встановлювати планують утилізатор марки УТ 3000Д, та переконує, що спалювати рештки тварин і медичні залишки не планують. З його слів, утилізатор має чотири фільтри, і в результаті згорання небезпечні речовини в атмосферу не потраплятимуть. Спеціаліст технічного відділу цієї компанії Микола Гаталевич сказав, що йдеться не лише про встановлення печі, а в майбутньому – про будівництво заводу.

Кому потрібна думка громади?

Тамара Кашуба, керівник ініціативної групи місцевих жителів, які проти встановлення сміттєспалювальної печі на території Рокинівської селищної ради, наголошує, що піч хочуть встановити проти волі людей. Жінка каже: місцеві бояться, що в цій печі будуть палити й біологічні та медичні відходи. А інформація така не випадкова. Її надали на громадських слуханнях, які відбулися кілька місяців тому й на яких питання щодо зведення сміттєпереробного заводу селяни вирішили розглядати вже після створення Княгининівської об’єднаної територіальної громади.
Зрештою, голова фракції «УКРОП» у Луцькій міськраді Ігор Поліщук наголосив, що громаді треба подати звернення в прокуратуру та поліцію щодо законності будівництва печі. Також слід звернутися до Державної архітектурно-будівельної інспекції України у Волинській області, аби встановити, чи має ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» декларацію про початок будівництва об’єкта. Якщо з’ясується, що ні, то готуватимуть позов до суду про зупинення будівництва та демонтаж встановлених об’єктів. У межах позову Поліщук порадив подати клопотання щодо видання ухвали суду на призупинення будівельних робіт до вирішення справи по суті.

Ігор Поліщук запевнив, що ініціює створення робочої групи при Луцькій міській раді, яка опікуватиметься розв’язанням проблеми зменшення кількості луцького сміття, що потрап­ляє на брищенський полігон. До робочої групи, окрім депутатів Луцької міської ради, увійдуть депутати Луцької районної та Рокинівської селищної рад.

P.S. Депутат Рокинівської селищної ради Валентина Куць ще раніше звернулася із запитом до Держархбудінспекції. Днями у своєму блозі на порталі «Четверта влада» вона написала: «Отримала відповідь від Держархбудінспекції у Волинській області. Будівництво у Брищі таки небезпечне – це підтверджує перевірка. Перевірку провели з 12 до 17 жовтня і роботи наказали зупинити».

А 26 жовтня жителі прилуцьких сіл Брища, Сирників, Рокинь, Моташівки розпочали протестну акцію поблизу полігону твердих побутових відходів у селі Брищі, яка тривала до 1 листопада. Люди заблокували в’їзди на територію сміттєзвалища та орендованої земельної ділянки ТзОВ «Центр утилізації та переробки відходів». Луцьк тимчасово складував сміття на полігоні у Ківерцівському районі.

Довідково:

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Ольга Максимяк

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
самопомощь Показати IP 3 Листопада 2016 13:07
Романюк рискует стать Садовым...)
читачам Показати IP 8 Листопада 2016 19:44
стаття актуальна.,, але скільки можна УКРОП ТА УКРОП, - трохи смішно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus