USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На межі: як вижити ОСББ у Луцьку, коли всі проти

10 Лютого 2017 11:35
Жителів обласного центру, які мешкають у багатоповерхівках міста, активно пропагують об’єднання ж в ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Така форма управління має суто плюси для жильців, адже вони можуть контролювати використання коштів та самостійно вирішувати, що важливіше для них – ремонт під’їзду чи капітальна заміна труб енергопостачання. Утім чи все так добре? Про це та інше читайте в матеріалі щотижневика Волинські Новини від 9 лютого (№5 (53).

Перспективи

Для тих лучан, які вирішили об’єднатися в ОСББ та взяти управління будинком у свої руки, влада обіцяє перспективи та підтримку. Так, у Луцьку діє «Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на території міста Луцька на 2015-2019 роки», яка дозволяє ОСББ частково отримати кошти з міського бюджету на проведення ремонтних робіт. Крім того, схожі програми діють на загальнодержавному рівні, для об’єднань співвласників створено спеціальні кредитні лінії.

Узаконивши ОСББ, люди отримують структуру, яка опікується утриманням будинку та прибудинкової території; можуть самостійно встановити розмір внесків на утримання будинку. Члени об’єднання самі визначають та контролюють виконавців житлово-комунальних послуг і якість виконаних робіт у будинку, черговість проведення поточного чи капітального ремонту та використання коштів за послуги з утримання будинку і прибудинкової території.

У Луцьку нині функціонує близько 350 об’єднань. Різниця між будинком, який досі обслуговує житлово-комунальне підприємство, і ОСББ колосальна. Наприклад, гуртожиток, що на вулиці Рівненській, 125, до створення ОСББ був у жахливому стані. Керівник тутешнього ОСББ Людмила Давидова розповідає: в багатоповерхівці був затоплений підвал, водопровідні труби – у непридатному стані. Аби виправити цю ситуацію, ОСББ через відповідні програми вдалося залучити кошти з міського бюджету на капітальний ремонт покрівлі та електрообладнання. Нині в будинку також замінено всі вікна, проведено ремонти мереж, облаштовано прибудинкову територію.

Реалії

Щоправда, у цій діжці меду є ложка дьогтю. Перше, з чим стикаються голови майбутніх ОСББ, – це відсутність у попереднього балансоутримувача – житлово-комунального підприємства – технічної документації на будинок: технічного паспорта, проектно-кошторисної документації зі схемами влаштування внутрішньобудинкових мереж, паспортів на котельні й ліфти. Попри те, що в законі про ОСББ чітко прописано, що у випадку відсутності документів їх має виробити попередній балансоутримувач, цього ніхто не дотримується.

«Якщо немає частини документів на певні мережі, а вони мали б бути у ЖКП, то останні їх нам так і не надають. Я ще не чув про жоден випадок, коли ЖКП поновило б утрачену документацію. Це все за кошти людей», – розповідає голова правління ОСББ на вулиці Карпенка-Карого Валерій Корпач.

Сам процес передачі будинку з балансу ЖКП на баланс ОСББ може тривати кілька місяців. Під час такої тяганини з документами, якщо у споруді трапиться прорив труб, полагодити мережі неможливо, адже новостворене ОСББ ще не має ні коштів, ні відповідних технічних документів.

«А ще у відповідь на запитання щодо інтернет-мереж у будинку або акта виконаних робіт від ЖКП ми чуємо, що це конфіденційна інформація. У домі стелі продірявлені кабелями інтернет-провайдерів, сотні тисяч на утримання будинку кудись витрачено, а нам відповідають, що це конфіденційна інформація. І якщо питання щодо інтернет-мереж можна розв’язати, бо провайдери зацікавлені у цьому, то акта виконаних робіт від ЖКП чекати годі», – розповідає Валерій Корпач.

Як зауважує депутат Луцької міської ради від фракції «УКРОП», голова правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вікторія-Луцьк-1» Петро Бойко, перед новоствореними ОСББ ЖКП і комунальні підприємства міста ставлять завдання, які самі ніколи не виконували.


«Наприклад, перед опалювальним сезоном від нас вимагають здійснити промивання системи теплопостачання. А чим? Раніше спеціальна установка була в ДКП «Луцьктепло», проте зараз її немає – чи застаріла, чи списали. У «Луцьк­теплі» кажуть, що вона їм не потрібна, проте цю вимогу ставлять перед ОСББ», – обурюється депутат.

Аби розв’язати це питання, головам ОСББ пропонують звертатися по такі послуги у Львів, Київ або Харків, мовляв, там такі установки є. Щоправда, їхнє довезення та послуги недешеві.

«А щодо самих систем тепло-, водопостачання, то тут теж проблемам нема кінця-краю. Ми знаємо, що «Луцьктепло» і «Луцькводоканал» несуть відповідальність до першої засувки на трубі. Але коли звертаєшся до них, то чуєш у відповідь, що їхня відповідальність закінчується на фундаменті будинку. А як ми маємо міняти труби, які є у фундаменті?» – додає голова правління ОСББ «Господар 4» Оксана Конащук.

Повноваження і є, і немає

Крім проблем із комунальниками, керівник об’єднання співвласників отримує ще й проблеми з мешканцями будинку, розв’язати які не може через відсутність пов­новажень. Як розповідає Оксана Конащук, у будинку, де вона керує ОСББ, налічується 10 квартир, які не платять за обслуговування. Змусити заплатити недобросовісних мешканців жінка не може.

«Люди кажуть: звертайся в суд. А як звернутися, якщо кожен боржник – це окремий позов і окрема сума судового збору. ОСББ не має таких коштів, які можна було б витрачати на судові позови», – обурюється жінка.

«У голови ОСББ не вистачає пов­новажень для проведення роботи. Якщо мешканці певної квартири в будинку доставили собі секцію батарей, через що в інших жильців холодно, я як голова ОСББ ніяк не можу вплинути на цю ситуацію. Адже мої повноваження закінчуються на порозі квартири», – розповідає голова ОСББ «Дім 125» Людмила Давидова.

Що робити?

Депутат Луцької міської ради Петро Бойко каже: одну проблему залагодити вже намагається. Він зініціював звернення до муніципалітету, аби з бюджету виділили кошти на придбання установки для промивання труб. Крім того, разом з іншими головами ОСББ працюють над змінами до законодавства щодо розширення повноважень очільників об’єднань.

«Ми ставимо питання, аби створювали робочі групи, які зможуть разом із комунальниками обстежувати квартири, складати акти, – каже Пет­ро Бойко. – У такому випадку, коли буде виявлено порушення, які стосуються мереж, ми зможемо подати в суд на мешканців, адже тоді в нас на руках будуть відповідні докази».

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Анна Волощук

Фото автора

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 10 Лютого 2017 11:38
Совковий підхід
Green до Лучанин Показати IP 10 Лютого 2017 12:29
А що краще дармоїдів у вигляді ЖЕКів годувати
корінний лучанин до Лучанин Показати IP 10 Лютого 2017 13:30
Та куди там "совку"до господарів патріотів.вже маємо результат господарювання за 26 років,і особливо вражаючи(результати)за останні три.
ххх Показати IP 10 Лютого 2017 13:30
а чому тільки документацію ЖЕК повинен передати? А мережі і запірну апаратуру вони також згідно закону повинні відремонтувати.
уася Показати IP 10 Лютого 2017 14:09
Цу все схоже на величезну аферу. У вартість комунпослуг завжди була включена складова на поточний і капітальний ремонт будинку і мереж. Куда поділися ці гроші?Держава протягнула час, коли більшість будинків і комунікацій в Україні стануть вітхими, і щоб їх неремонтувати каже "Ладно, забирайте і робіть що хочете" тобто спихнула людям під соусом "Плюси ОСББ...". Бабло 50 років активно збирали на ремонти а потім: "Вітаю тепер ти щасливий власник цеї рухляті, сам з нею ї*бися"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus