USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На межі: «Міцна» стіна сільської школи на Волині не витримала удару дитини

29 Липня 2016 17:46
Сільська школа у Павловичах Локачинського району «розкидана» по кількох корпусах. Два з них нагадують звичайні шевченківські хатини, які вже давно потребують ремонту і зовні, і всередині. Один корпус так і не добудували. А ще один звели колись господарським методом, наслідки якого даються взнаки – то тріщинами у стелі та стінах, то просіданням фундаменту.

Директор Павловичівської школи Оксана Нерода про заклад говорить, як про рідний дім. Не злічити її поїздок до чиновників різних рівнів у пошуках допомоги на будівництво нового безпечного навчального закладу для ста учнів.
Діти навчаються у колишньому госпіталі

На території школи у Павловичах – справж­ній куточок природного раю. Тут дуже зелено, а за корпусами видніються прекрасні сади. На жаль, на подвір’ї навчального закладу фактично немає спортивного майданчика. Про нього нагадують хіба що два стовпи з баскетбольними кошиками. Але найголовніша проблема – не ця.

Деякі приміщення школи зведено ще у 1938 році. У роки Другої світової війни саме їх використовували під військовий госпіталь. Зараз вони слугують за кімнати для навчання дітей шести класів.

У найстарішому корпусі знання здобувають учні третіх та четвертих класів. У школі – пічне опалення. Але, оскільки грубки – «старожили», то учням часто доводиться сидіти на уроках у верхньому одязі. Торік за бюджетні гроші у школі вдалося перекрити дах. Цього року за 130 тисяч гривень освітньої субвенції відремонтували стелю, замінили електропроводку. До речі, ремонтували стелю, яка однієї ночі просто обвалилася...
Гроші на школу давали люди

У 2011 році з ініціативи батьків та директора школи Оксани Нероди зібрали комісію у складі керівників району для обстеження навчального закладу. Тоді вирішили, що треба нагально розв’язувати питання реконструкції школи, її добудови.

«Перед нами поставили завдання зібрати певну суму для проведення інженерно-вишукувальних робіт на ділянці, де ми планували облаштувати новий корпус, – розповідає директор школи Оксана Нерода. – Також мали самі знайти можливості для виготовлення проекту. Разом з батьками ми створили громадську організацію «Павім». Оскільки у нас навчаються діти з Павловичів, Війниці та Михайлівки, з допомогою громад цих сіл вдалося зібрати гроші для старту робіт із добудови школи. Через громадську організацію і замовляли проведення інженерно-вишукувальних робіт та проект».
Згідно із проектною документацією 2014 року, облаштування школи передбачало два етапи: реконструкцію (на це потрібно було 12 мільйонів гривень) та добудову (вартість – 18 мільйонів гривень).

«На жаль, роботи цього року так і не розпочали. Причина – відсутність грошей у бюджеті, – каже Оксана Нерода. – А на сьогодні вартість першої черги реконструкції вже складає 16,5 мільйона. Відділ освіти запропонував мінімізувати витрати. Після цього знову переробили проектно-кошторисну документацію. Отож, тепер на першочергові роботи потрібно 7,535 мільйона гривень. Питання і досі перебуває на стадії розгляду».

А допоки чиновники та депутати шукатимуть гроші на реконструкцію школи, учні й далі мріятимуть про нові та теплі класи. І не тільки.
Голова батьківського комітету Тамара Люба каже, що умови для навчання дітей жахливі. Щодня батьки ризикують їхнім здоров’ям, відпускаючи на навчання в аварійні приміщення.

«Ми докладаємо всіх зусиль, аби питання з виділенням коштів на реконструкцію та добудову школи розв’язували швидше. Сподіваємося, що влада прислухається і допоможе нам», – каже Тамара Люба.

Уроки фізкультури – в залі для співів

Мама другокласника Ольга Чмир розповідає, що її син мріє про спортивний зал та майданчик поблизу школи.

«Уроки фізкультури проводять в актовому залі, – пояснює Ольга Чмир. – А діти хочуть мати належні умови для розвитку, хороший спортінвентар. Мріємо ми і про гуртки. Але, на жаль, поки що їх відкрити тут немає можливостей».
Батьки розповідають, що взимку діти часто хворіють. Старі вікна добряче пропускають холод, а грубки швидко втрачають тепло. Окрім того, в школі немає внутрішніх санвузлів. Вбиральні розташовані за кількасот мет­рів від корпусів.
Директор зауважує, що діти часто не розуміють, як користуватися такими «зручностями», адже вдома у них такого вже давно немає. Тому в рамках реконструкції і передбачили облаш­тування вбиралень усередині школи. Окрім того, мама учениці Діани Ольга Ткачук зауважує, що такі умови, а точніше – їх відсутність, призводять до захворювань нирок у дітей.
У одному з корпусів навчального закладу в складі стін – дранка, полова та глина. Був навіть такий випадок, коли дитина випадково стукнула в стіну, а її рука опинилася у класі. Дірку, звісно ж, залатали, але ситуацію це однаково не змінює. До того ж, тут уже давно прогнив дах. Тримається заледве. Неозброєним оком можна помітити, як у цьому приміщенні «просідає» стеля.

Не кращий стан має і найновіший корпус школи, який звели господарським методом. Щороку його доводиться укріплювати, аби стіни не знищили тріщини.
Де знайти гроші?

Голова Локачинської районної організації політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» Василь Демидюк пояснює, що для Локачинського району сума у 7,5 мільйона гривень – направду непідйомна.
«Гроші на реконструкцію та добудову Павловичівської школи реально виділити з Державного фонду регіонального розвитку, але вже тільки у 2017 році, – каже Василь Ілліч. – Згідно із процедурою, об’єкти на фінансування з цього фонду подають органи виконавчої влади або народні депутати. На жаль, цього року, згідно із відповідною постановою Кабміну, кошти на об’єкти соціальної інфраструктури виділено лише для кількох районів Волинської області.

Фракція «УКРОП» у Локачинській райраді буде ініціювати пришвидшення розв’язання цієї проблеми, адже діти мають навчатися у нормальних та безпечних для їхнього життя умовах. Наші депутати не­одмінно проконтролюють, чи райдержадміністрація подасть пропозицію щодо включення Павловичівської школи на фінансування з держбюджету через Державний фонд регіонального розвитку».

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство «Волинські Новини» у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Ольга Максим’як, Локачинський район

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus