USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На межі: понад 15 років садочок у Доросинях працює без опалення

8 Вересня 2016 15:43
Дитячий садок у селі Доросинях Рожищенського району працює тільки у теплий період року. Більш як п’ятнадцять років тут не функціонує система опалення. Щойно офіційно розпочинається осінньо-зимовий період – діти змушені перебувати вдома. Постіль, книжечки, м’які іграшки, аби вони не нищилися від вологості, працівникам доводиться забирати додому. Цього року садок святкує 30-ліття. Та чи отримають малюки такий довгоочікуваний подарунок – комфорт і тепло?

Про це йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини № 32.

Журналісти разом з головою Рожищенської районної організації політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» Григорієм Козакевичем вирішили на місці перевірити, яким на сьогодні є стан справ у дитсадку.

АЛЬТЕРНАТИВУ ЗНАЙШЛИ

Приміщення дошкільного навчального закладу розраховане на чотири групи. Сьогодні облаштовано лише дві – на другому поверсі. Ще дві та актовий зал, які на першому поверсі, потребують капітального ремонту.

Ігрові та спальні кімнати у групах відділені ширмами. У молодшій групі меблі зовсім старенькі, реставрації потребують підлога, стіна та стеля. Воно й не дивно. Адже сирість насичує стіни кожного року по кілька місяців. У старшій групі – меблі більш сучасні. Деякі ігрові предмети у ДНЗ придбано ще у 1986 році. Більшість іграшок купили за батьківські гроші, частину – за кошти сільської ради. Косметичний ремонт здійснили за рахунок сільради.
Кімната для ігор старшої групи
Кімната молодшої групи

Зараз садок відвідує 36 діток.

«Працюють старша та молодша групи, – розповідає завідувачка Доросинівського ДНЗ Оксана Третяк. – До 2013 року була лише одна різновікова група. До 2001-го садок довгий час не функціонував, тому система опалення вийшла з ладу. Котельня у нас була спільна зі школою (вона через дорогу, – ред). Коли ж ми відновили роботу, працювати цілий рік уже не мали можливості. Дитсадок відкривається 1 травня і зачиняється 31 жовтня. Інколи через різкі похолодання роботу доводиться припиняти раніше. Працівники оформлені за трудовим строковим договором».
У зимовий період на базі школи продовжує роботу лише підготовча група короткотривалого перебування, яку відвідує 17 діток.

Кілька років тому на систему опалення для ДНЗ виготовили проектну документацію. Обійшлося це в 30 тисяч бюджетних коштів. Згідно з цими документами, витрати мали б скласти близько 400 тисяч гривень. Однак такі кошти – непосильний тягар для району.

Цього року знайшли альтернативу – з бюджету районної ради виділили 100 тисяч гривень на електричну систему опалення. Однак конвектори обігріватимуть лише другий поверх. Їх встановлять уже найближчим часом. Також восени замінять вікна та двері. На ці потреби з державної субвенції вже виділили 500 тисяч гривень.

Якщо ж усі роботи завершать відповідно до плану, виникне ще одна проблема – садок потрібно буде дофінансовувати, адже видатки на нього передбачені лише на півроку.

НА ГОЙДАЛКИ ДІТЕЙ ВЕЗУТЬ ДО ЛУЦЬКА

Подвір’я дитсадка також давно потребує облаштування. Своїми силами зробили накриття від дощу. Але майданчиків для прогулянок тут, по суті, немає. Про сучасні гойдалки, гірки та інші дитячі «штучки» спортивного інвентарю у Доросинях лише мріють.

Вихователь Леся Давидюк, чиї чотирирічна донечка та п’ятирічний синочок відвідують Доросинівський дитсадок, каже, що робота ДНЗ лише упродовж півроку створює чимало труднощів батькам.
«Дітей немає на кого залишити, адже мами і тати працюють, – розповідає пані Леся. – Окрім того, в садочку дітки вчаться бути більш організованими, знаходять нових друзів, опановують нові уміння та навички. Нам дуже бракує майданчиків. Дітки просять везти їх на гойдалки до Луцька. Також ми мріємо про спортзал, який можна облаштувати на першому поверсі. Нині зарядку практично немає де проводити. Надіємося: якщо встановлять систему опалення, будемо працювати нарешті цілий рік».

Голова Рожищенської районної організації «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП» Григорій Козакевич пояснює, що масово проблеми з утримання дитсадків у районі почали виникати ще у 90-х роках.
«Розв’язання проблем із капітальним ремонтом дошкільних закладів залежить від дохідності місцевих бюджетів. А вони, на жаль, дуже часто не мають можливостей для наповнення. Де сільради мають прибутки, проблем не виникає. От, наприклад, у Рудці-Козинській в дитсадку підлога з підігрівом. Районні депутати від УКРОПу готуватимуть звернення до наших обласних колег, аби питання виділення коштів на капітальний ремонт Доросинівського ДНЗ розглянули на бюджетній комісії облради».

НАСАМКІНЕЦЬ

...На подвір’ї садочка – гамірно. Одні малюки, взявшись за руки, водять хоровод і співають «А сорочка вишита – біла-біла»... Менші бавляться іграшками. Діти підбігають до нас. Вони такі щирі та безпосередні у своїх емоціях.

«Люблю гратися у садочку. Тут дають смачні сосиски та компот», – каже вихованка Олександра.

«У мене тут є друзі. Ми співали «Сорочку» і «Козаки». Нас навчила Тетяна Іванівна. Малювали травичку, сонечко, небо для мами, – розповідає маленька Марта. – Я восени закінчу садок. Але хотіла б іще сюди ходити».
Сподіваємося, що чиновники почують слова діток і все-таки знайдуть можливість здійснити тут капітальний ремонт, облаштувати майданчики для прогулянок. Тим більше, що на території сільради – більш як 60 малюків, а дитинство так швидко минає...

«НА МЕЖІ» – соціально-інформаційний проект

Інформаційне агентство «Волинські Новини» у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» реалізовує соціально-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у незадовільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Ольга МАКСИМ’ЯК, Рожищенський район. Фото автора.
Меблі у старшій групі більш сучасні
Місць для сну вистачає усім діткам
Перша письмова згадка про село датується 1447 роком
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Віктор Показати IP 8 Вересня 2016 16:29
За те на собачий притон в держави кошти будуть...
555 Показати IP 8 Вересня 2016 20:40
без відкатів можна відновити систему опалення за 150 ти.грн
Палиці_Івахіви_Марти Показати IP 8 Вересня 2016 23:07
Скажуть: А навіщо нам за село паритись, де виборців мало???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus