USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Нічийні округи у Луцьку: розбиті дороги, полущені стіни в під’їздах

25 Січня 2018 17:10
Розбиті дороги, полущені стіни в під’їздах, криві паркани та аварійні дерева – таких дворів у Луцьку небагато. Чи не усі вони в тих округах, де немає депутата, йдеться у матеріалі щотижневика Волинські новини від 25 січня (№3 (102).

Через недолугу систему виборів 11 округів у Луцьку лишилися без свого представника в міській раді, а отже, і без захисту інтересів жителів, навіть на комунальному рівні. Місцеві мешканці таким станом речей давно вкрай незадоволені, проте звернутися, аби їхню проблему відстояли, не мають до кого. Вони – виборці без депутатів.



У дворі на вулиці Гірній гамірно. Тут зібралися люди, аби обговорити майбутній ремонт їхньої прибудинкової території. Про це вони мріяли давно, тож уже знають, що їм потрібно для комфорту, визначили, які дерева лишити, які зрізати, де поставити лавочки, як розмістити дитячий майданчик, смітники та парковку.

– Направду, ми дуже довго йшли до того, що в нас буде відбуватися зараз. Зверталися неодноразово, аби в нашому дворі зробили ремонт. Нарешті до нас дійшла черга, – каже мешканка вулиці Гірної Олена Березовська. – Від округу, до якого належить наша вулиця, немає депутата в міськраді, тож прохання ми куди тільки не писали...

– Цей округ – без депутата, – розповідає депутат Луцької міськради від УКРОПу Сергій Савчук. – Депутат – це людина, яка з’єднує виборців із виконавчими органами влади. Через таку антилюдську систему мені доводиться опікуватися трьома округами в Луцьку. Крім того, де мене обрали – 5-го, тепер за мною закріплені «бездепутатські» 6-й та 7-й округи. Я вважаю, що кожен округ мусить мати свого представника, проте чинна влада вирішила інакше.

Аналогічна ситуація у дворах, що на вулиці Привокзальній, 1, проспекті Перемоги, 21 та 22.

– У нас проблеми з опаленням в будинку, з облаштуванням парковки, доїзду, доріжок. Зараз сніг притрусив вибоїни на тротуарі, проте коли він розтане, тут буде болото. Ми ж бачимо, як у Луцьку ремонтують двори, бруківку вкладають, майданчики ставлять, а до нас черга не доходить, – нарікає місцева пенсіонерка Оксана Іванівна.

Показує: в їхньому дворі замість дитячого та спортивного майданчиків, про які мріють жителі, – іржаві та непотрібні пережитки радянського минулого. Люди ж нарікають: їм нема кому навіть сказати, щоб ці конструкції знесли.



ВЕДМЕЖА ПОСЛУГА ВІД ВЛАДИ ЛЮДЯМ

Закон «Про місцеві вибори», який українцям нав’язали у 2015 році, має під собою так звану пропорційну систему виборів. Згідно з цим документом, депутатів до міської ради обирали лише за списками партій у єдиному багатомандатному виборчому окрузі. Тобто, якщо партія мала високий рейтинг, її представників у міській раді було найбільше.

Так, кандидати в депутати від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» виграли у 41 окрузі із 42, які було створено в Луцьку. Однак, зважаючи на те, скільки відсотків набрала партія УКРОП, депутатські крісла у міській раді отримали лишень 15 укропівців. Усі інші мандати було розподілено між представниками різних партій, які брали участь у виборчих перегонах.

– Це недолуга виборча система, адже виборці голосували за одну людину, а отримали зовсім іншу. Або взагалі не отримали представника від свого округу. У 2015 році чинна влада на чолі з Президентом України Петром Порошенком розуміла, що представники провладної партії БПП не отримають достатньо влади на місцях, тому й придумали «Закон про місцеві вибори», – констатує депутат Луцької міської ради, заступник керівника фракції «УКРОП» Микита Рабан. – Зараз і на Волині, і в Луцьку є округи, від яких немає жодного представника в органах місцевого самоврядування, зате в радах різних рівнів крісла посідають так звані списочники – ті, кого висунула партія.

«Завдяки» такій системі виборів, у Луцьку із 42 округів 11 лишилося взагалі без представників у міській раді. А в кількох виборчих округах є по два депутати.

– Ми проголосували за людину, яку хотіли бачити депутатом від нашого округу. Натомість вийшло, що наш округ узагалі не отримав депутата. Досі не розуміємо, що відбулося, – нарікали мешканці вулиці Гірної.

ЧОМУ МАТИ СВОГО ДЕПУТАТА – ВАЖЛИВО

За словами радника луцького міського голови, очільника фракції «УКРОП» у Луцькраді Ігоря Поліщука, те, що округ має свого депутата, дозволяє людям розв’язати будь-які питання швидше, особливо ті, які стосуються комунального господарства. Це ремонт вулиць та дворів, освітлення доріг, встановлення дитячого чи спортивного майданчика, зрізування дерев. Адже інте­реси мешканців відстоює їхній представник у муніципалітеті. Також щороку для кожного депутата виділяють 100 тисяч гривень депутатського фонду. Тобто це гроші, за які обранці громади можуть залагодити ті чи ті проблеми свого округу.

– За ці кошти можна поставити дитячі або спортивні майданчики, лавочки, сушарки, освітлення зробити, – каже Ігор Поліщук. – Ті люди, які не мають своїх депутатів, не винні в тому, що Верховна Рада ухвалила такий недолугий закон. Найкритичніша ситуація там, де немає депутатів. Адже саме з ініціативи обранців громади виносять питання про ремонт тих чи тих вулиць, прибудинкових територій. Коли в людей немає свого представника в міській раді, можна сказати, що вони лишилися сам на сам зі своїми проблемами. І, хай як це прикро, але цьому посприяло керівництво нашої країни, яке мало б турбуватися за простих людей, – переконаний Ігор Поліщук. – Вважаю, що в нинішній ситуації потрібно відкинути усі політичні моменти і попрацювати для лучан.

Виборці, які не мають депутата, позбавлені привілеїв. Щоб вирівняти таку несправедливість, саме укропівці взяли шефство над нічийними округами. Більш як третина дворів, які з ініціативи УКРОПу планують ремонтувати цього року, розташовані в округах без депутатів.

– Лучани довірили найбільше голосів кандидатам в депутати від УКРОПу, тому, на мою думку, ми маємо моральні зобов’язання перед містянами. Те, що Луцька міська рада намагається врівноважити ситуацію, – позитивний приклад для нас усіх, – констатує очільник волинського УКРОПу Вячеслав Рубльов. – Прикро, що провладні партії у Верховній Раді, які голосували за закон «Про місцеві вибори», вирішили, що важливіші не люди, а політичні амбіції. Маю надію, що саме люди цю ситуацію виправлять.

Анна ВОЛОЩУК,

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus