USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Школа на Ратнівщині – під загрозою закриття

21 Грудня 2017 17:44
Учні ЗОШ I-II ступенів села Зоряне Ратнівського району з нового року можуть навчатися вже не у своїй школі. Такі зміни очікують на дітей не через зміцнення матеріальної бази, а через закриття навчального закладу. Батьки виступили проти, але тут є суттєвий нюанс – школа малокомплектна і, відповідно до законодавства, підлягає закриттю, йдеться у матеріалі газети Волинські новини від 21 грудня (№50 (98).

До сусідньої школи – 7 кілометрів

Останні п’ять років тенденція у зорянській школі йшла до зменшення кількості учнів. Максимальна наповнюваність за цей період була 35 дітей. Директор навчального закладу Людмила Сидорук каже, що про закриття почали говорити у травні, коли учнів у закладі стало 22.

– Улітку ми зустрілися з батьками, обговорили перспективу школи. Тоді роз’яснили, що лише за кількості не менш як 25 учнів навчальний заклад буде функціонувати. З вересня у нас таки було 25 школярів, проте в листопаді одна родина забрала відразу трьох дітей. Знову ми опинилися на межі закриття, – розповідає пані Людмила.

Керівник ЗОШ додає: якщо станом на 1 січня 2018 року ситуація не зміниться, то у школі другого ступеня припиняється навчально-виховний процес.

– Півтора року тому в селі Адамівка, що поряд із Зоряним, також закрили школу через малокомплектність. Деякі учні навчаються у нас, а частина – в Поступелі. Якби адамівські учні всі пішли до Зоряного, у нас не було б нестачі школярів. Ми спілкувалися з батьками, просили перевести назад учнів, усе марно, – зазначає Людмила Сидорук.



На сьогодні в кожному класі навчається в середньому по чотири школярі, першокласників зов­сім немає.

Батьки тих учнів, які залишилися в зорянській ЗОШ, стали заручниками ситуації. Ніхто з них не хоче, аби діти їздили до сусідніх сіл, адже до Поступеля, як і до Забродів, близько семи кілометрів не надто хорошої дороги.

Микола Фіщук – багатодітний батько. Четверо його дітей навчаються у Зоряному, п’ятий син Миколка – дошкільня.

– Я дуже стурбований цим питанням. Ми живемо в Адамівці, зараз діти теж доїжджають, але лише три кілометри, а не 10, як до Поступеля. Нам на зборах уже неодноразово казали, що можуть закрити школу. Але ж хіба наші діти винні, що так мало учнів набирається? – розчаровано зауважує чоловік.

Переведення до іншого навчального закладу стане особливо проблемним для дев’ятикласників. Мама однієї зі школярок, яка навчається у 9 класі, Світлана Токарська переймається, що на носі випускні екзамени, а зміна школи може негативно вплинути на їх результат.

– Тут добре навчають, я не хотіла б доньку переводити. Поки вона звикне до нової школи, мине чимало часу, а в травні вже екзамени. Та й для малих дітей погано, зараз можуть встати о восьмій, поснідати й пішки пройтися до школи. У мене син будує хату в Зоряному, двоє онуків підростають, куди їм потім іти навчатися? – каже пані Світлана.

Дев’ятирічна школа Зоряного складається із чотирьох одноповерхових корпусів. В одному з них – їдальня та спортзал, в іншому – класи, у ще двох – учительська та бібліотека. Є також комп’ютерний клас. Приміщення старі, проте директор зазначає, що разом з батьками потрохи намагаються їх покращувати.

– Ми замінили міжкімнатні двері, підбили гіпсокартоном стелі та стіни. З району кошти давали, батьки також долучалися. Завжди там, де можна було щось змінити, то ми змінювали, – розповідає Людмила Сидорук.

...В одному із класів сидять дівчата-восьмикласниці. Одна із них, Тетяна Саливонюк, розповідає, що дуже хоче залишитися в цій школі, адже вона близько від дому, тут хороші вчителі. Найбільше дівчина любить читати, а тому її улюблений предмет – українська література. Діти стурбовані закриттям свого навчального закладу, оскільки вже звикли до колективу та педагогів.

Майбутнє школи вирішать батьки?

З 2018 року ЗОШ I-II ступенів села Зоряне стане філією опор­ної школи в селі Заброди, а тому саме Забродівська сільська рада буде вирішувати подальшу долю навчального закладу. Голова сільради Микола Калачук давно знайомий із проблемою зорянців. Наголошує: ніхто не хоче закривати школу.

– Я неодноразово був присутній на зборах педагогічного та батьківського колективів. Останні роки там дуже малий приріст дітей, а цього року взагалі учнів стало менше за норму. На вересень усе налагодилося, але 17 листопада відразу трьох школярів забрали. Далі теж іде відтік учнів. Ми рекомендували вести переговори з батьками, аби вони не забирали дітей. Не ставимо за мету закрити зорянську школу, але за кількості менш як 25 дітей вона не зможе існувати. Обговорюємо також переформатування її у початкову, щоб хоч таким шляхом зберегти. Але тут знову постає питання наповнюваності. Майбутнє цієї школи – у руках самих батьків, – наголошує очільник Забродівської ОТГ.

Той факт, що саме нестача учнів може стати причиною закриття навчального закладу, підтверджує голова Ратнівської районної ради, укропівець Михайло Макарук.

– Відповідно до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)», школи (окрім початкових), в яких навчається менш як 25 учнів, не фінансуються з коштів освітньої субвенції. Тобто держава не покриває такі захищені статті, як зарплати вчителям та комунальні послуги. У Зоряному сьогодні працює 14 вчителів, забродівська громада просто не потягне такого фінансування. Вихід з цієї ситуації – депутати Забродівської сільради разом з батьками та педколективом мають докласти зусиль, аби кількість учнів збільшилася станом на січень, або ж зберегти школу у форматі початкової, – підсумував Михайло Макарук.

Анастасія Корецька, Ратнівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Володимир Показати IP 22 Грудня 2017 20:35
У Миколи Фіщука немає дітей шкільного віку, який він багатодітний батько?????? Діти його співмешканки навчаються у Поступлі у поч класах. Для чого цей піар людині похилого віку, зробив заколот у своєму рідному селі(Адамівка, де рік тому закрилась школа з його допомогою), а тепер хизується перед журналістами "промовою про якусь стурбованість", брееееехло........
туз Показати IP 24 Грудня 2017 11:52
на одного учня в таких школах витрачають десятки тисяч гривень, а у великих в рази менше. Проте зарплати керівників різняться аж на 1 розряд. Очільники громад співають, що вчителі нехай роблять ремонт самотужки. В малокомплектних за, а увеликих школах, де по 400-600 учнів, де вчителі пашуть огого-бажаючих обмаль. Розподіліть однаково на 1 учня коштів-і буде вам щастя

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus