USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Берестечку містяни вийшли на протест через вантажівки, що розбили дорогу

1 Лютого 2018 11:55
Жителі Берестечка збунтувалися через багатотонні автомобілі, які везуть буряк до Горохівського цукрового заводу. Переповнені вантажівки вщент розбили дороги у населеному пункті, тож містянам увірвався терпець і вони перекрили дорогу.

До Берестечка ми їдемо з боку Горохова. Ближче до села Мар’янівка обабіч битої траси вишикувалися вантажівки з цукровим буряком. Чи не кожна машина тут із причепом. Над бортами нахабно визирають гори буряків. Неозброєним оком видно: фури перевантажені, йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 1 лютого.

НА ЯМАХ ПОКІЙНИКИ ВИПАДАЮТЬ З ТРУН

Тим часом у Берестечку по боках центральної вулиці чатують люди, адже саме через центр міста до цукрового заводу їдуть вантажівки з боку Рівненської області.

«На дорозі ями по пояс, яких ще влітку не було. На в’їзді в місто обмежувальний знак стоїть – не більш як 24 тонни, але тут їздять ті, хто везе і по 60 тонн буряків», – нарікають люди.

За словами депутата Берестечківської міської ради від фракції «УКРОП» Андрія Марценюка, іноді вантажівки везуть навіть більш як по 90 тонн.

«Вага в Мар’янівці розрахована на 80 тонн вантажу. Більшість фур навіть зважити не можуть. Дорога вже розбита, але те, що в місті руйнується міст через Стир, – ще одна велика біда, – каже чоловік. – За годину через наше місто проїжджає від 40 до 60 фур. Більшість із тих перевізників, хто руйнує нашу дорогу, зареєстровані в інших областях і транспортний збір, який вони сплачують, іде в казну інших регіонів. А страждають берестечківці».

Через розбиту дорогу в сусідньому селі з трун мало не випадають покійники. Про такі моторошні факти розповідає священик церкви в селі Антонівка Роман Старик.

«Люди тримають покійника, а автомобіль на всіх швидкостях летить через ями, бо інакше неможливо провезти труну», – каже панотець.

У магазині біля траси на підлозі тріснула плитка. Тамтешня продавчиня каже: тріщина рівненька, наче хтось розрізав лезом, а в старому закинутому будинку навпроти через постійний брязкіт повилітали шибки. В інших – потріскали стіни.

«Коли проїжджає вантажівка, то в моєму домі все трясеться і дзвенить: кружки, тарілки, банки. Уявіть цей брязкіт уночі, – долучається до розмови старший чоловік. – Ми хочемо знати, хто буде ремонтувати цю дорогу? Наші шляхи не розраховані на фури, які везуть вантаж понад норму».

Андрій Марценюк каже: проблема в безкарності водіїв за перевантаженість автомобілів. На трасі сполученням Луцьк-Горохів стоїть ваговий комплекс, пройти через який зобов’язані всі фури. Щоб цього уникнути, перевізники їдуть з боку Рівненської області, бо тут такого комплексу для зважування немає.

«Його в Берестечку давно планують поставити, і місце знайшли. Та щось або хтось цьому встановленню заважає. Комплекс передбачають встановити на в’їзді у Берестечко з боку Горохова. Для цього мають розчистити місце. Проте роботи проводять абияк – раз на місяць кущі підріжуть і все», – каже депутат. Та додає, що берестечківці неодноразово зверталися до поліції, проте правоохоронці не можуть залагодити ситуацію, адже зважуваннями авто опікується лише Укртрансінспекція.

ШАЛЕНІ ПОДАТКИ В НІКУДИ

Поки спілкуємося з людьми, на дорозі немає жодної вантажівки. Берестечківці кажуть: про їхню акцію пішов поголос, тож усі великогабаритні машини тепер їдуть через Горохів. За півгодини очікування на трасі з’являється перша фура. Люди ж, обриваючи на півслові розповіді, біжать на пішохідний перехід. За цим уважно спостерігають правоохоронці та фіксують усе на камеру. Величезний синій автомобіль Volvo на рівненській реєстрації на швидкості вилітає з-за повороту та важко гальмує майже перед самим натовпом на переході. З водієм довго спілкуються поліцейські. Вантажівка порожня. Чоловік каже, що їхав на ремонт, та вважає, що насправді берестечківцям нема що робити.

«Люди не знають, які ми податки платимо в державу. За дві машини за півроку я заплатив 56 тисяч гривень. Де вони?» – нарікає водій. Та зізнається, що їздить перевантажений – замість дозволених 24 тонн возить по 30.

«Якщо везти в межах дозволеного тоннажу, то невигідно. Людям треба було дорогу перекривати, як тільки відкрився завод, а не тоді, як дороги вже нема. Ми за те, аби держава змусила замовників перевезень платити нормальну ціну», – розповідає водій.

Депутат Волинської обласної ради від фракції «УКРОП» Володимир Кучер каже: депутатський корпус має втрутитися в цю ситуацію.

«Ми будемо писати звернення від фракції до керівника служби автомобільних доріг у Волинській області, аби пришвидшити процес встановлення ваг для транспорту. Адже ми чітко побачили, що перевізники не везуть понад норму трасою Луцьк-Горохів. Зате просто-таки знущаються з правил дорожнього руху, коли їдуть з боку Рівненської області», – обурюється депутат.

Люди, своє чергою, наголошують, що акція попереджувальна. І якщо ваги не буде й дорогу не ремонтуватимуть - то в своє місто не пустять жодної вантажівки.

Анна ВОЛОЩУК, Горохівський район

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційного агентства Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Українець Показати IP 1 Лютого 2018 13:36
Пікетувати не в Берестечку потрібно, а біля С. Скобелка - вірнішше в ліску біля вагової де с?олочі - так звані інспектори-дорожніки, замісь того щоб контролювати вантаж на вісь, контролюють свій карман, Так вже за рік не буде вже й дороги Луцьк - Львів. Адже вже діють чіткі розцінки за перегруз.
Анонім Показати IP 3 Жовтня 2019 22:55
Які 90 тон ти думаєш про шо пишиш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus