USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як порошенківці намагаються втримати контроль за надрами

15 Червня 2017 17:30
Втримати контроль за надрами, не гребуючи нічим, з усіх сил намагаються порошенківці під керівництвом Гунчика, йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини від 15 червня (№ 23 (71).

Відколи на Волині з ініціативи голови облради Ігоря Палиці почали впроваджувати правила легального видобутку корисних копалин, створивши комунальне підприємство «Волиньприродресурс», представники Президента роблять усе можливе, аби цього не допустити.

Останнім часом у Камінь-Каширському та Маневицькому районах, прикриваючись офіційними вказівками, активно встромляють палиці в колеса «Волиньприродресурсу». І це, в принципі, прогнозовано. Адже на Волині є чималі поклади бурштину, торфу й міді. І саме на ці види корисних копалин КП вже отримало ліцензії. Відтак під загрозою опинився стабільний канал тіньових надходжень у Київ, які курсують в кабінети найвищих посадовців. Це наштовхує на думку, що справжня причина недавнього візиту Петра Порошенка на Волинь – ніщо інше, як свідчення боязні втрати контролю над тіньовими схемами видобутку корисних копалин.

«ФАХОВА» КОМІСІЯ «ПЕРЕВІРЯЛА» СПЕЦТЕХНІКУ

8 червня о 9:10 у ДП «Волиньторф» надійшов факс з Волинської ОДА – розпорядження губернатора Володимира Гунчика щодо утворення робочої групи з вивчення питання надання дозволу на розробку проекту землеустрою для відведення земельних ділянок «Волиньприрод­ресурсу». Телефоном же повідомили, що об 11:00 на підприємство приїдуть гості з білого дому.



Як пояснив директор «Волиньторфу» Іван Киричик, головна мета візиту, про яку йому повідомили офіційно, – переконатися у наявності технопарку для здійснення підготовки площ і видобутку торфу.



Зауважимо, вперше за більш як три десятки років діяльності «Волиньторфу» облдержадміністрація вирішила перевірити держпідприємство щодо наявності обладнання для видобутку торфу (!). Це при тому, що 180 установ на Волині державної і комунальної власності забезпечуються торфовими брикетами, які надає «Волиньторф». А щорічний видобуток торфу підприємством становить 200 тис. тонн.

Вочевидь ці факти мало цікавлять теперішнє керівництво ОДА. Тому що кілька років тому саме губернатор Володимир Гунчик так і не надіслав клопотання у Київ щодо виділення землі для видобутку торфу підприємством «Волиньторф». Хоча, як розповідає директор ДП, пакет усіх потрібних документів був готовий. А йшлося про 205 га. Тоді, у 2014 році, до речі, як і тепер, теж створили робочу групу для вивчення питання щодо можливості відведення земель під видобуток. Тому схема затягування часу вже апробована на практиці.

Отож, згідно із розпорядженням голови ОДА, у складі групи – 14 осіб, а її керівник – заступник Гунчика Сергій Кошарук. Той самий, що очолює техногенну комісію ОДА, яка зовсім недавно нічого не зробила, аби ліквідувати екологічне лихо, до якого призвела діяльність ковельського ветсанзаводу. Також серед членів групи – керівник обласного Держгеокадастру Василь Василенко. Сьогодні саме ця структура розпоряджається землями за межами населених пунктів. До слова, ні Кошарук, ні Василенко на «Волиньторф» не приїхали. Координувати роботу групи доручили начальнику управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА Юрію Кресаку.



Оглядати ділянки вирішили вибірково. Хоча що зрозуміли з побаченого та почутого на «Волиньторфі» члени цієї робочої групи – питання риторичне. Техніка, яку використовують на підприємстві, – спеціалізована. А тому детально з’ясувати, для чого вона і в якому технічному стані, можуть лише фахівці. Та й, схоже, цікавили спецмашини «Волиньторфу» не всіх. Дехто стояв осторонь, а дехто узагалі курив та перешіптувався за бусом. Не змогли відповісти чиновники і на питання, яка середня заробітна плата на підприємстві. Мовляв, звертайтеся до директора. Хоча, виїжджаючи на об’єкт, вони мали б таки цим поцікавитися. І не лише цим.



Можливо, тоді усвідомили б, що для 407 працівників «Волиньторфу», де середня заробітна плата 7000 грн, втратити роботу – це направду катастрофа. А Прилісненська сільрада щомісячно ризикує втратити понад 100 тис. грн, які як податок надходять до них із «Волиньторфу». Загалом же сума податкових надходжень від ДП – 4 млн грн. Напевне, знали б тоді чиновники, що рентабельність державного підприємства 27%, що тутешні робітники мають повний соціальний пакет. Поки. Тому що вже наступного року з легкої руки порошенківців «Волиньторф» може таки зупинитися. Причина – ненадання земель для видобутку торфу.

«Епопея з виділенням землі для «Волиньторфу» тягнеться кілька років. А відколи головою став Гунчик, узагалі не рухається, – каже директор КП «Волиньторф» Іван Киричик. – Щоразу він шукає нові аргументи: то приватизація, то, може, прийде інвестор тощо. Остання відповідь від Гунчика: у нас всі пріоритети надають «Волиньприродресурсу», саме туди і порекомендував звернутися. З «Волиньприродресурсом» ми вже уклали договір про співпрацю. Йдеться про те, що на ліцензованих площах КП ми зможемо видобувати торф. Нинішній приїзд робочої групи наштовхує на думку, що знову все затягують у часі. Формулювати в одному з пунктів розпорядження вимогу перевірити, чи є на «Волиньторфі» техніка для видобутку й виготовлення торфу, некоректно».

Виходить, у волинського губернатора таки подвійні стандарти: одною рукою – даю, іншою – відбираю.

Іван Киричик пояснює: інформацію про техніку можна було б отримати і за робочим столом. Так само можна було б спільно проаналізувати на карті місце розташування ділянок. Адже чиновники у біленьких сорочках й начищених до блиску туфлях все одно не досліджували б ділянки з торфом, який залягає зазвичай у болотистій місцевості, зарослій чагарниками.

«Процес підготовки території для видобутку торфу тривалий і складає три роки, – провадить Іван Киричик. – Сподіваємося, що цього літа нам вдасться заготовити сировину для опалювального сезону 2017-2018, але сезон 2018-2019 точно буде провалений. Адже за рік площі не підготуємо, на це потрібно три роки. Тому владі наступного року треба подумати про альтернативне паливо для бюджетних установ».

Голова фракції «УКРОП» у Волиньраді, радник голови облради Вячеслав Рубльов, який теж приїхав з кількома депутатами, аби побачити, як працюватиме робоча група, каже про її роботу лише одне: «Смішно, коли чиновники їздять і дивляться, як і якою технікою добувають торф. Це ніщо інше, як чергова спроба перешкодити роботі «Волиньприрод­ресурсу», – каже укропівець.

Веніамін Туз, радник голови Волинської облради, а донедавна т. в. о. директора КП «Волиньприродресурс», перевіркою теж неприємно вражений. «Згідно із законом, звертаються до голови ОДА, адже саме облдержадміністрація дає дозвіл на розробку проекту землеустрою. Лише після виготовлення цього документа можна виготовляти проект на розробку родовища. Губернатор робить усе, аби блокувати нашу роботу. Мовляв, я б то й не проти вам землю дати, але як на це подивиться Міністерство вугільної промисловості? А до чого тут Міністерство?!» – коментує Веніамін Туз.

ЕФЕКТИВНЕ ВИКОРИСТАННЯ НАДР ЗА 140 ТИСЯЧ

9 червня Камінь-Каширська РДА винесла на розгляд позачергової сесії райради програму щодо ефективного використання надр району на 2017-2020 роки. Аби перестрахуватися, що депутати таки прийдуть на засідання, до порядку денного включили ще два бюджетні питання.

Як розповів голова фракції «УКРОП» у Камінь-Каширській райраді Сергій Лях, про те, що 9 червня скликається позачергова сесія, депутатів повідомили напередодні лише по обіді. «Практика термінового скликання сесій у нашому районі – традиція, – каже пан Лях. – Лише три сесії з 21 були черговими, решту ж скликали в авральному режимі. Із семи укропівців шестеро, окрім мене, повідомили, що на сесію прибути не зможуть. П’ятеро наших депутатів мали на те причини, пов’язані з виробничою необхідністю за основним місцем роботи, ще один перебуває на стаціонарному лікуванні. Аби зібрати кворум, апарат ради доклав максимум зусиль. Приблизно за годину в сесійній залі з’явилися двоє депутатів – Василь Смітюх та Сергій Вовк, які тут рідкісні гості. До речі, пана Вовка за півтора року цієї каденції бачили лише на першій сесії. Також привезли двох депутатів-педагогів, які у цей час перебували з дітьми на туристичному зльоті. Аналізуючи події, свідком яких став, вирішив покинути сесійну залу. Адже цілком очевидним був факт, що так швидко кворум зібрався лише з однією метою – проштовхнути питання програми використання надр. Решту ж питань можна було розглянути на черговій сесії, яку обіцяли провести у червні». Зауважимо, того дня в сесійну залу «стягнули» лише 18 із 34 депутатів.

На думку розробників програми використання надр, систематичний контроль за їх видобутком мають здійснювати так звані мобільні групи. До їх складу начебто мають увійти представники органів влади та громадськості. Розпорядником кош­тів значиться Камінь-Каширська РДА. Запропоновано три статті фінансових витрат: технічне забезпечення, паливно-мастильні матеріали, утримання на інші поточні потреби, зокрема, оплата рахунків щодо охорони надр району тощо.

У 2017 році на реалізацію програми запропонували запланувати 140 тис. грн, з яких 80 тис. грн – витрати на пальне. У 2018-му суму хочуть збільшити до 160, у 2019-му – до 190 тис. грн.

Як пояснила депутат Камінь-Каширської райради, голова районного УКРОПу, помічник народного депутата Ірини Констанкевич Світлана Сидорук, розгляд програми щодо ефективного використання надр відбувся з порушеннями. Адже це питання не було розглянуто на жодній із комісій.

«Як до голови постійної комісії з питань депутатської діяльності, прав людини, соцзахисту, боротьби зі злочинністю та корупцією з приводу розгляду питання щодо цієї програми ніхто не звертався. Не обговорювали її і на бюджетній комісії. Будь-яка програма мусить мати паспорт із чіткими даними. У цьому випадку щонайменше мали бути зазначені земельні ділянки, де залягають корисні копалини», – каже Світлана Сидорук.

«Функцію контролю, яку приписали так званим мобільним групам, мали виконувати правоохоронці, що передбачено законодавством. Після аналізу змісту запропонованої програми зрозуміло, що її назва абсолютно не відповідає суті. На що спрямовуватимуть бюджетні кошти – питання без відповіді. На мою думку, ця програма – чергова спроба перешкоджання роботі комунального підприємства «Волиньприродресурс». Адже у районної влади досі не виникало жодних ініціатив, аби за бюджетні кошти контролювати несанкціонований видобуток корисних копалин», – зауважує Світлана Сидорук.

За словами начальника управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА Юрія Кресака, висновки їхньої робочої групи мали б бути 12 червня. А на запитання керівника фракції «УКРОП» в облраді Вяче­слава Рубльова, хто з них заперечує проти роботи «Волиньторфу», дружно запевняли, мовляв, навпаки, діяльності КП лише сприятимуть.

Однак висновків досі немає. Вочевидь невипадково. Бо логічний ланцюжок перешкоджання облдерж­адміністрації «Волиньприродресурсу» через «Волиньторф» можна пояснити ще одним фактом: директор «Волиньторфу» Іван Киричик належить до команди Ігоря Палиці і є депутатом Волиньради від УКРОПу.

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Соломія ДОБРОЛЮБОВА

Фото автора

Камінь-Каширський, Маневицький райони
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Чомусь так Показати IP 15 Червня 2017 19:03
Шановні Укропівці і з ними же - так оголосіть недовіру цьому губернатору, якщо він таке вже г.... Реально г...., але ж не єдиними бравадами в газетах і на ТБ потрібно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus