USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Життя у темряві: село на Маневиччині хочуть відключити від електроенергії

24 Листопада 2017 16:37
У селі Софіянівка на Маневиччині навесні закрили ФАП, а місяць тому сюди перестав їздити автобус. Це стало лише початком негараздів для жителів маленького населеного пункту. Зиму вони можуть зустріти у суцільній темряві, адже з 1 грудня обіцяють відімкнути ще й електроенергію, йдеться у газеті Волинські Новини від 23 листопада.

48 ЖИТЕЛІВ, БІЛЬШІСТЬ З ЯКИХ – ПЕНСІОНЕРИ

Лінії, які постачають електрику до Софіянівки, перебувають на балансі Маневицького держлісгоспу. Місцеві жителі кажуть, що до 2014 року не було проблем з оплатою послуги, кошти сплачували прямо на лісгосп і за тарифами, як для фізичних осіб.

«У 2014 році постановою Кабінету Міністрів було заборонено перепродавати електроенергію. Тоді все й розпочалося. Вартість зросла у рази. Якщо «людські» тарифи сьогодні по 90 копійок за кіловат, то нам пишуть по 2 гривні 40 копійок. Ніби як юридичним особам. Це ж неподобство. Ми зверталися в райдержадміністрацію, писали листи-звернення у шість різних видань і обласного, і всеукраїнського масштабу. Все марно, від влади лише обіцянки, а газети просто не звернули уваги на нас», – розповідає житель села Михайло Ліщук.

У Софіянівці на сьогодні проживає до півсотні людей. Середній вік – 75 років. У березні цього року місцевий ФАП потрапив під скорочення як нерентабельний, магазин вже давно зачинений, з жовтня відсутнє автобусне сполучення, адже через невелику кількість жителів перевізник вирішив не продовжувати договір на цей маршрут. Нещодавно на дверях магазину лісгосп вивісив оголошення, що з 1 грудня село буде відключене від електроенергії через заборгованість. Люди переконані, що це буде останньою краплею до того, щоб село остаточно вимерло.

Місцева жителька Катерина Ткачук каже, що більшість селян справно сплачують за рахунками, лише кілька сімей – боржники.

«Нам платіжки не приходять, самі їдемо у банк і оплачуємо. Щоправда, по 90 копійок за кіловат. Лісгосп – юридична особа, то ніби й ми як юридична маємо платити по 2,4 гривні за кіловат. Різницю списують у борги, які йдуть на лісгосп. Тому вони нас хочуть відключити. Ми ж платимо. Нехай би відключали тих, хто зовсім не оплачує», – зауважує пані Катерина.

Жінка каже, що у селі є люди, яким важко рухатися, на вулицю вони майже не виходять, відключення електрики для них буде катастрофою.

Родина Марії Оксенюк – одна з небагатьох тут, де є діти шкільного віку. Велика сім’я споживає багато електроенергії, але сплачують усе вчасно.

«Я пропрацювала 10 років у лісгоспі, була бригадиром лісокультур. Раніше знижок ніяких лісгосп не робив, а тепер узагалі пишуть ціну непомірну. У нас вдома йде багато електрики, бойлер стоїть, то як платити по 2 гривні 40 копійок за кіловат, жодної пенсії не вистачить. Уже все позакривали у нас, тепер ще й світла не буде. Не дають нам дожити нормально», – бідкається пані Марія.

БІДНІЙ СІЛЬРАДІ – СТАРУ ЕЛЕКТРОЛІНІЮ

Люди розповідають, що районна влада хоче все перекинути на плечі Черевахівської сільської ради, до якої входить Софіянівка. Сільська голова Валентина Чернишена зауважує, що бюджет ради мізерний, тому взяти на баланс цю електромережу вони не можуть.

«Проблема у тому, що лісгосп не може продавати електроенергію, адже вони не є постачальниками. Натомість обленерго не хоче брати на баланс цю лінію, бо вона стара і її треба ремонтувати. Райдержадміністрація пропонує взяти мені на баланс, а в нашої сільської ради бюджет 144 тисячі гривень на рік. Тоді як кошторисна вартість ремонту – близько 450 тисяч гривень. До того ж, у нашому штаті немає кваліфікованого спеціаліста, щоб її обслуговувати. Раптом щось трапиться з мережею, я просто піду під суд, – розповідає Валентина Іванівна. – Також пропонували людям створити кооператив, але більшість тут поважного віку, нема кому цим клопотатися. Підстанція належить до Маневицького лісгоспу, вартість все одно будуть нараховувати як для юридичних осіб. Тому це теж не вихід. Цю ситуацію можна розв’язати лише на законодавчому рівні, ані сільрада, ані лісгосп, ані адміністрація її не залагодять.

Також Валентина Чернишена додає, що сільська рада могла б отримувати додатковий дохід та якось розв’язувати проблеми, якби державному підприємству «Волиньторф» дали дозвіл на розробку земель.

«У нас є земля, яка має поклади торфу. Там була геологічна дослідна організація. Якби дали дозвіл на розробку «Волиньторфу», то були б надходження до нашого бюджету, ми могли б розв’язувати більше питань. Зараз у нас, крім двох лісництв, які платять за рубки, та акцизного збору з невеличких магазинів, немає жодних доходів, – зазначає сільська голова.

Про проблему софіянівців не з чуток знає помічник народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич Олександр Самчук. Разом із селянами у 2016 році він виходив на акцію протесту – перекриття траси Київ-Варшава. Тоді місцеві жителі вийшли з вимогою повернути ПАТ «Волиньобленерго» в державну власність, оскільки альтернативи на ринку енергопостачання немає, а приватному бізнесу байдуже до їхньої біди.

«Ця проблема є вже тривалий час. Під час перекриття траси приїжджали й голова райдержадміністрації Андрій Линдюк, і голова Маневицького держлісгоспу Володимир Радіон. Голова адміністрації тоді пообіцяв, що з районного бюджету будуть покривати людям різницю в тарифах до повного розв’язання питання. Але, як бачимо, все залишається так, як і було. Натомість проблема дійшла до критичної точки і людям погрожують вже відключити електроенергію. Навесні цього року Ірина Констанкевич організувала зустріч із генеральним директором «Волиньобленерго» паном Купчаком, зустрічалися в Маневичах. Тоді були представники сільрад, лісгоспів. Обленерго готове взяти на баланс ці лінії, якщо лісгосп приведе їх до належного стану. Для цього потрібні великі кошти, які лісгосп не буде вкладати, тому виходить замкнуте коло. Люди стали заручниками ситуації. Має бути вольове рішення районної влади, бо скинути це на плечі сільради не можна, вони не потягнуть. Ірина Мирославівна, своєю чергою, звернеться до Міністерства інфраструктури України, аби вони взяли до уваги ситуацію і люди не залишилися без електроенергії», – підсумував Олександр Самчук.

Анастасія КОРЕЦЬКА, Маневицький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus