USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Злочин проти людей: чиновники нищать «Волиньторф»

20 Липня 2017 13:49
На ДП «Волиньторф» 12 липня вдруге прибула так звана робоча група, створена розпорядженням голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. Минулого разу чиновники поглиблювали «знання» щодо спецтехніки для видобутку та виробництва торфу, а тепер перевіряли законність надання «Волиньторфу» земельних ділянок, які перебувають у користуванні ДП. Традиційно про «поважну» делегацію керівнику державного підприємства повідомили пообіді напередодні, йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №28 (76).

Нагадаємо, до складу робочої групи входять 14 чиновників. Очолює її заступник губернатора Сергій Кошарук, який «прославився» в історії з ковельським ветсанзаводом. Тоді Сергій Дмитрович голослівно обіцяв місцевій громаді подати у відставку, якщо питання із вивезенням трупних відходів з території заводу не буде розв’язано. Додамо, що ситуація з ветсанзаводом фактично й досі не врегульована. Натомість пан Кошарук уже «допомагає» іншому – державному підприємству «Волиньторф». Причому опис цієї «допомоги» перед керівництвом ДП та перед губернатором, схоже, кардинально відрізняється.

«НЄЖДАНЧИК» ДЛЯ ЧИНОВНИКІВ

...На робочу групу ми очікуємо в кабінеті директора ДП «Волиньторф» Івана Киричика. Подивитися, як же відбувається засідання чиновників, приїхав і генеральний директор державного концерну «Укрторф» Андрій Озерчук. Він відверто обурений такими діями ОДА і каже, що така ситуація з трьох областей, де ще здійснюється видобуток торфу, лише на Волині.

Робоча група прибуває у неповному складі й без Кошарука. Як і минулого разу, координувати її роботу знову доручено начальнику управління розвитку інвестицій та європейської інтеграції Волинської облдержадміністрації Юрію Кресаку. Він здивований, побачивши і гендиректора ДК «Укрторф», і представників ЗМІ. Андрій Озерчук запитує, чому немає голови групи Сергія Кошарука. У відповідь чує: має приїхати пізніше. Юрій Кресак на вимогу все ж телефонує Кошаруку. «Тут з «Укрторфу», журналісти», – чуємо ми фрагменти розмови. У результаті нам повідомляють: Сергій Кошарук приїде за годину.

Ми чекаємо півтори. Саме стільки часу потрібно, аби доїхати з Луцька до Прилісного, де і розташована адміністрація «Волиньторфу». Цілком очевидно, що Кошарук того дня на ДП не збирався. У цей час чиновники фактично мовчки спостерігають за емоційною розмовою Кресака та гендиректора «Укрторфу». Але в гунчиківців є завдання. І аргументи спеціалістів наштовхуються на стіну нерозуміння.

ТРИ ВАРІАНТИ ЗЕМЕЛЬ – І ВСІ БЛОКУЄ ОДА

Глибина залягання торфу – 2-4 метри. Перспективні для «Волиньторфу» родовища є на двох видах земель – землях запасу та землях лісового фонду. Останні можна виділяти лише за погодженням Кабміну. І клопотання про їх виділення до уряду має надіслати лише облдержадміністрація. Губернатор Володимир Гунчик цього так і не зробив. Хоча пакет потрібних документів був готовий. А йшлося про 205 га. Тоді, у 2014 році, до речі, як і тепер, теж створили робочу групу для вивчення питання щодо можливості відведення земель під видобуток.

Кілька місяців тому Володимир Гунчик порадив директору ДП «Волиньторф» Івану Киричику співпрацювати з КП «Волиньприродресурс». Мовляв, відтепер в області зелене світло (на словах, – ВН) цьому комунальному підприємству, яке й отримало вже ліцензії на видобуток бурштину, торфу та міді. «Волиньторф» та «Волиньприродресурс» уклали договір про співпрацю, аби на ліцензованих площах КП видобувати торф. Однак керівництво ОДА не погоджує дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення ділянок.

ДЕРЖГЕОНАДРА ВЧАСНО НЕ НАДАЛИ ЛІЦЕНЗІЇ

На початку лютого 2017 року в ДП «Волиньторф» закінчилися ліцензії на видобуток торфу. Незважаючи на вчасно подані документи на їх продовження, Держгеонадра поновили їх лише через кілька місяців – у березні. Відразу після їх отримання «Волиньторф» надіслав звернення до ОДА щодо продовження договорів на дві земельні ділянки площами 181,1 га та 17,8 га (землі запасу). Та відповідь щодо їх розгляду ДП отримало після кількох повторних звернень лише через два місяці – у червні. Хоча законом визначено термін – 30 днів.

Члени робочої групи в унісон стверджують: такого бути не може. Директор «Волиньторфу» Іван Киричик підозрює, що лист від них навмисне загубили, і розцінює це як ще один камінь у бік державного підприємства.

«Після отримання ліцензій ми відразу звернулися до ОДА щодо продовження терміну дії договорів на дві земельні ділянки. Згідно із законодавством, якщо попередній землекористувач вчасно сплачував оренду та не порушував умов договорів, вони мають бути продовжені автоматично», – пояснює директор «Волиньторфу» Іван Киричик.

Він зазначає, що висновків після минулого візиту робочої групи йому ніхто не показав. Юрій Кресак каже, що отримати їх можна лише через інформаційний запит. Що у тих поки що таємничих паперах – знають лише в ОДА. Ми ж можемо лише здогадуватися, який «правильний» текст підготували гунчиківські «експерти». Адже ані минулого разу, ані цього протоколів засідання робочої групи не вели. Хоча й гендиректор «Укрторфу» Андрій Озерчук на протокольному фіксуванні усієї розмови наполягав. Від себе ж додамо: маємо аудіо- та відеозаписи того, як відбувалося це ділове спілкування.

Іван Киричик зазначає, що йому відомо лише про ті висновки, які отримало КП «Волиньприродресурс» від управління екології облдержадміністрації. Він каже, що чітких аргументів, чому відмовляють у наданні земель, там не побачив.

«У цих висновках вказані слова «неподалік», «поблизу». Має бути чітко окреслено підставу для відмови: природоохоронна зона, буферна зона. А так це просто для галочки щось відписали», – додає Іван Миронович.

Кілька годин дискусій керівництва «Волиньторфу» з чиновниками 12 липня, здавалося б, розставили деякі крапки над «і».


«Думаю, ми переконали робочу групу з ОДА, що іншого шляху, ніж у правовому полі в найкоротші терміни або погодити, або подовжити, або зробити новий договір оренди, в нас немає. Тому що від цього всього залежать прості люди», – прокоментував після засідання групи гендиректор держконцерну «Укрторф» Андрій Озерчук.

В ОДА ЗЕМЛЮ ПІД ВИДОБУТОК ТОРФУ РАХУЮТЬ ПО-СВОЄМУ

Та вже 17 липня під час щотижневої оперативної наради при голові ОДА його заступник Сергій Кошарук говорив зовсім інші речі, аніж на «Волиньторфі».

З його слів, нині у користуванні ДП «Волиньторф» – 989 га, з яких 239 га – це відпрацьовані землі, 145 га – експлуатаційні, 304 га – резервні та 300 га – промислові (ті, що під дорогами та залізничними коліями).

«Отож, у розпорядженні «Волиньторфу» є 700 га», – доповнює підлеглого Володимир Гунчик. Кошарук уточнює: «Можна казати, що є 145 га, які в розробці, і 300 га, які використовували вже, але їх ще можна розробляти». Чиновник додає, що видобуток торфу виконують, але за рахунок того, що знімають більший шар торфу – 50 см за норми 30.

Періодично Гунчик встряє у спіч Кошарука. Каже, що одне із завдань робочої групи – перевірити, як здійснюється рекультивація. «Є земельні ділянки, які були використані й не рекультивовані сьогодні. Вони почали заростати. І тепер, щоб провести рекультивацію, треба все викорчувати. Рекультивація – це засипка», – пояснює губернатор.

Гунчик твердить: мета робгрупи – перевірити, чи ефективно використовують державні землі. Тому він навіть звернувся в прокуратуру, аби та долучилася до перевірки «Волиньторфу». Він зазначив, що ОДА хоче визначити, наскільки ефективно використовували земельні ділянки у співвідношенні до виготовленого торфобрикету.

А ще називає «Волиньторф» підприємством закритого типу. Схоже, Володимиру Гунчику треба нагадати, що саме з його легкої руки з «Волиньторфу» практично не виходять перевіряльники з різних інстанцій. А надто тиск посилився, коли директор ДП Іван Киричик став депутатом Волинської облради від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП».

Ще однією кісткою в горлі для ОДА стало створення з ініціативи голови Волинської облради, укропівця Ігоря Палиці комунального підприємства «Волиньприродресурс». Саме це КП й налагоджує уперше в Україні систему легального видобутку корисних копалин. Та чинній владі такі процеси не на руку.

Врешті 36 хвилин діалогу Кошарук-Гунчик завершуються резюме губернатора:

«Згідно з договором між КП та ДП, всі активи «Волиньторфу» мали бути задіяні на освоєння потужностей торфових родовищ, які хоче отримати КП «Волиньприродресурс». У мене виникло запитання: а як буде виконуватися державна програма, державне замовлення? Чи вистачить потуг ДП, аби освоювати ті землі, які є в нього, і одночасно ті тисячі гектарів, які є у «Волиньприродресурсу»? Я хочу зрозуміти наявність таких потужностей і хочу для себе чітко з’ясувати, чи не буде це схема, про яку все більше починають говорити».

Що за схема, Гунчик не уточнює. А підлеглі сидять, наче набрали води в рот. Тож що мав на увазі новий експерт у торф’яній галузі Володимир Гунчик, відомо лише йому.

«За роки діяльності ДП «Волиньторф» відпрацювало 2480 га площ родовищ, – пояснює нам усі тонкощі директор «Волиньторфу» Іван Киричик. – 239 га перебувають на стадії підготовки до рекультивації. Її буде здійснено лише після повного відпрацювання ділянки, в межах якої надано земельний відвід. Сьогодні ми маємо у розробці лише 145,5 га, з яких у сезон можна добути 87 тис. тонн торфу (на виході це 48 тис. тонн брикетів). Після кожного сезону видобутку проводимо паспортизацію земель. Наступного року ризикуємо мати для видобутку лише 120-130 га за потреби 380 га. Наголошу, що з моменту отримання земельної ділянки і до моменту видобутку торфу минає три роки».

«ВОЛИНЬТОРФУ» ДОТАЦІЯ НЕ ПОТРІБНА

Генеральний директор державного концерну «Укрторф» Андрій Озерчук зазначає, що «Волиньторф» упродовж 10 років показує позитивну динаміку в розвитку. Підприємство прибуткове, вчасно виплачує зарплату та сплачує податки.

«Але упродовж кількох років виникає питання щодо відведення земельних ділянок для ДП «Волиньторф». Вважаю, що деякі посадові особи свідомо роблять усе так, щоб ДП не працювало. Нехай долучають Міністерство енергетики та вугільної промисловості, і тоді будемо розбиратись. Ми підтримуємо позицію простих людей. Підприємство має працювати, видобувати торф і здешевити для області паливо, адже вугілля практично немає. «Волиньторф» сьогодні видобуває стільки, скільки шахтарі Волині. Останніх дотують. А нам дотація не потрібна. Лише дайте можливість працювати і не заважайте», – каже гендиректор ДК «Укрторф».

Андрій Озерчук зауважує, що востаннє з Гунчиком говорив у 2015 році.

«З державним концерном «Укрторф» влада не спілкується. Вони не долучають нас до цих перевірок. Торфобрикети заготовляють у Волинській, Рівненській, Чернігівській областях. «Волиньторф» – базове підприємство з підготовки кадрів, із видобутку, із заготівлі. Вважаю, що знищити його – це злочин, – додає Андрій Озерчук. – Про приватизацію теж не йдеться. Ми сьогодні продаємо брикети по 820 грн за тонну, а вугілля коштує близько 2 тис. Наразі «Волиньторфу» заборгували близько 2 млн грн за постачання палива у заклади бюджетної сфери. Чому ніхто це питання не піднімає?».

Щорічно підприємство видобуває 200 тис. тонн торфу. Рентабельність ДП – 27%. «Волиньторф» – флагман галузі торф’яної промисловості України.

«Саме ці фактори стали вирішальними у тому, що підприємство потрапило в поле зору певних людей, які хочуть його експропріювати чи вдатися до іншого способу його знищення», – зауважила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич на брифінгу у Верховній Раді, який відбувся днями.

«У зв’язку з такою ситуацією на підприємстві є ризик виникнення соціальної напруги. Працівники не впевнені у завтрашньому дні», – каже голова профспілки ДП «Волиньторф» Аліна Базарнова. Вона закликала урядовців звернути увагу на проблеми «Волиньторфу». Відповідне звернення адресували Кабінету Міністрів і від колективу ДП.

Народний депутат України Ірина Констанкевич кілька тижнів тому озвучила свій депутатський запит, адресований прем’єр-міністру Володимиру Гройсману з проханням якомога швидше з’ясувати ситуацію щодо «Волиньторфу». Відповіді поки що немає.

Р.S. Зважаючи на те, що відбувається довкола «Волиньторфу», невдовзі облдержадміністрація ризикує побачити бунт працівників держпідприємства в себе під вікнами. А людям є що втрачати. Зрештою, мовчати їм уже несила.

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Соломія Добролюбова

Маневицький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ОДА Показати IP 20 Липня 2017 16:13
Це бездарний губернатор, із його Голованчук. Аморальні люди!
РДА до ОДА Показати IP 22 Липня 2017 11:35
Це все розумна рада!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus