USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Білосніжні стіни замість шматків штукатурки: сільській амбулаторії дали нове життя

24 Березня 2017 13:10
В акушерському кабінеті Видертської амбулаторії загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ), що у Камінь-Каширському районі, зараз рівненькі білосніжні стіни та стеля. А ще донедавна ситуація була, м’яко кажучи, не ідеальна. Зі стелі кілька разів падали шматки штукатурки, тож в амбулаторії вирішили: кабінет потрібно ремонтувати.

Оскільки медицина фінансується за залишковим принципом, місцеві медики вирішили взяти участь у конкурсі проектів Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». У рамках програми «Здоров’я волинян» ініціативній громаді вдалося придбати будматеріали для ремонту цього кабінету, повідомили у прес-службі Фонду.

Над робочим столом акушерки АЗПСМ Галини Малащук висить ікона Пресвятої Богородиці «Помічниця в пологах». Жінки при надії, які приходять на консультації, кажуть: усі їхні тривоги розвіюються, коли дивляться на святий образ.

«Цей кабінет – особливий. Його відвідують майбутні мами, яких має оточувати гармонія і краса, – каже акушерка Галина Малащук. – Адже науково доведено, що дітки навіть в утробі відчувають усі мамині емоції та переживання».

Галина Малащук працює у Видертській АЗПСМ із 2011 року. Каже, що з кожним роком народжується все менше малюків. Нині на обліку перебувають десять вагітних із Видерти та сусіднього Ворокомле.

«Нині приємно зайти у світлий, гарний і сучасний кабінет, – каже майбутня мама Ганна Нестерук. – Для жінок створили комфортні умови. Не порівняти з тими, що були раніше».

Видертська АЗПСМ належить до Камінь-Каширського Центру первинної медико-санітарної допомоги. Завідувач амбулаторії Микола Ткачук переконаний: для села із населенням у 2100 осіб такий медичний заклад украй потрібен. До того ж, по допомогу ще звертаються 1800 жителів сусіднього Ворокомле.

«Ми надаємо первинну медичну допомогу і дітям, і дорослим. У штаті амбулаторії – 11 працівників. Дітки мають змогу проходити медогляд, проводимо профщеплення. Робимо кардіограми, фізпроцедури, дрібні операції. Є денний стаціонар на два ліжка. За місяць внутрішньовенні крапельниці отримують 8-10 пацієнтів. Дітки найчастіше звертаються із застудами, дорослі – з серцево-судинними недугами. У критичних випадках викликаємо екстрену швидку із райцентру, – каже Микола Ткачук. – Приїжджає за 15 хвилин».

Завідувачка лабораторії розповіла, що для проведення аналізів потрібно придбати кольоровий фотоколиметр, а терапевт показала обдерті стіни кабінету, де відбувається прийом хворих.

Керівник східної філії Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександр Мельничук зазначив: Фонд не може брати на себе розв’язання усіх наболілих проблем у медичній сфері. Для забезпечення першочергових потреб амбулаторії потрібно звертатися до місцевої влади. У випадку ж відмови громада разом із Фондом покращить умови надання медичної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus