USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк інклюзивний: студенти СНУ доєднались до масштабного проекту

2 Жовтня 2020 16:31
Проект інклюзивного ХАБу, створеного за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», презентували для студентів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Захід відвідали ті, хто в майбутньому буде працювати з особами з інвалідністю. Адже саме вони будуть розвивати освітні інклюзивні підходи, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Лучанка Анастасія Єфімова з дитинства мріяла стати вчителем. Дівчина зізнається – їй до душі саме допомагати тим, хто найбільш вразливий. Тож 4 роки тому без жодного сумніву обрала спеціальність педагога-логопеда у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки. Окрім навчання у виші, Анастасія спробувала себе і у ролі волонтера проекту «Інклюзивний хаб», де почерпнула нові знання та навички.

«Я більше дізналася про те, як потрібно комунікувати з дитиною, як краще пізнати її внутрішній світ і знайти до неї підхід. Потрібно бути дуже позитивним, відкритим, любити дітей та не боятися труднощів. Адже кожна дитина є особливою і неважливо, чи ця дитина з нормальним рівнем розвитку, чи з певними вадами – вона все-таки дитина, яку потрібно любити та оберігати», – каже Анастасія.
Дівчина відвідала разом із одногрупниками презентацію проекту у стінах рідного університету. Тут зібрались студенти, які у майбутньому будуть педагогами-логопедами та вчителями-дефектологами.

Завідувач кафедри спеціальної та інклюзивної освіти СНУ ім. Лесі Українки Ірина Кузава зазначає, що студентам цієї спеціальності це дуже цікаво, оскільки вони є фахівцями і в майбутньому будуть працювати з дітьми, які потребують корекції психофізичого розвитку.

«Більшість із них уже брали участь в цьому проекті на умовах навчання як волонтери, оскільки вони будуть працювати з особами з інвалідністю», – каже Ірина Кузава.

Тож студенти Лесиного вишу беруть активну участь у створенні інклюзивного хабу – місця, де люди із особливими потребами зможуть проводити час із користю, розвиватися та спілкуватись. Соціалізація осіб з інвалідністю через мистецькі засоби за допомогою театральної та музичної терапії – саме такі методи є основним напрямком проекту, який ось-ось запрацює в Луцьку.

Заступниця голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода зазначає, що створення інклюзивного хабу в Луцьку та інклюзивні мистецькі вікенди «Простір дії» – це синергія співпраці ГО «Інклюзивні студії», активного долучення Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», а також СНУ.

«Важливо підтримувати активну громадську позицію, брати активну участь як волонтером, так і організатором різноманітних проектів, починаючи вже зі студентських років. Адже таким чином студент може здобути той необхідний досвід, якого йому може не вистачати по завершенню університету, якщо він буде просто ходити тільки на парти і вести не активне життя», – розповіла Катерина Шкльода.

Катерина Шкльода каже, що реалізація проекту, в тому числі і подія в стінах Лесиного вишу, доводить – досягти великих результатів можна лише тоді, коли однодумці об’єднуються.

Як повідомлялося, у Луцьку завершився перший етап створення інклюзивного ХАБу в СНУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus