USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьке ОСББ оновлює будинок за майже 50 років безгосподарності комунальників

10 Серпня 2017 14:44
Мешканці луцької багатоповерхівки, що на вулиці Гулака-Артемовського, 15, вирішили замінити каналізаційні труби та оновити електропроводку.

Рік тому за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» власники квартир створили ОСББ «Луцьк Гарна Хата». ЖЕК, який обслуговував цей будинок, передав п’ятиповерхівку на баланс ОСББ не в найкращому стані, повідомляють у прес-службі Фонду.

«Нашому будинку – 46 років. За цей час каналізаційні труби поіржавіли, водопровідна магістраль теж потребувала заміни. За ці чотири десятиліття ЖЕК навіть і не думав замінювати металеві труби», – розповідає голова ОСББ «Луцьк Гарна Хата» Світлана Бойко.


Щоб не допустити аварійної ситуації, мешканці вирішили створити ОСББ і взяти участь у проекті «Сприяння розвитку ОСББ та ОСН», започаткованому Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Світлана Бойко наголошує: лише завдяки працівникам Офісу розвитку кварталу (ОРК), що на вулиці Шухевича, ОСББ «Луцьк Гарна Хата» за рік діяльності має вагомі здобутки.

Менеджери ОРК надали повну інформаційну та юридичну підтримку як на етапі створення об’єднання, так і в процесі господарювання. В рамках проекту «Сприяння розвитку ОСББ» була здійснена компенсація витрат на реєстрацію ОСББ, встановлені інформаційні дошки у під’їздах будинку, надано співфінансування на заміну водопровідної магістралі.

Ми дійсно рятуємо свій будинок, бо відкладати ці роботи не можна. Каналізаційні труби тоненькі, наче паперові серветки. Ніхто не хоче, щоб підвали затопила каналізація. Електропроводка часто виходить з ладу, адже вона не розрахована на таку кількість електроприладів, які є в кожній квартирі, – каже Світлана Бойко.

Спочатку в будинку замінили водопровідну магістраль – іржаві труби замінили на сучасні пластикові. Поставили крани на стояки у кожному під’їзді – якщо в якійсь квартирі доведеться перекрити воду, від цього не потерпатиме цілий будинок. У коридорах старі лампи замінили на енергоощадні.

Людмила Савченко, яка мешкає в будинку 46 років, каже, що нарешті люди почали дбати про будинок та технічні мережі. Ставши господарями, вони на власний розсуд визначають першочерговість робіт.

«Дякуємо Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», який підштовхує мешканців багатоквартирних будинків до позитивних змін, підтримує їх, проводить навчання для голів ОСББ», – каже Людмила Савченко, яку на зборах обрали заступником голови ОСББ.

До початку опалювального сезону голова ОСББ планує замінити каналізаційні труби і оновити вентиля на опалення, щоб на всіх поверхах у помешканнях була однакова температура. Також до зими в будинку мають намір осучаснити електрощитову – поміняти автомати і встановити реле руху і часу.
«Ми зможемо виконати такий обсяг робіт завдяки участі у Програмі сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на території міста Луцька на 2015 – 2019 роки. Левову частку цих коштів покриє бюджет міста (70% від загальної суми кошторису). Нам треба зібрати 56 тисяч гривень, бо проект дороговартісний. Ми вдруге звернулися на співфінансування до Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та отримали позитивну відповідь. Це значна допомога і підтримка, тому сподіваємось завершити ремонт внутрішньо будинкових мереж до початку опалювального сезону», – розповідає Світлана Бойко.

Петро Бойко, депутат Луцької міськради від фракції «УКРОП», голова ГО «Рада голів правлінь ОСББ міста Луцька» прокоментував ситуацію: «У бюджеті Луцька на 2017 рік передбачена серйозна підтримка діяльності ОСББ. «Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на території міста Луцька на 2015 – 2019 роки цього року профінансована у 4 рази більше, ніж минулого року. Спочатку на підтримку ОСББ було передбачено 2,5 млн грн. Однак надійшло дуже багато звернень, тому в травні на прохання представників нашої громадської організації (тоді обов’язки міського голови виконував Ігор Поліщук) на підтримку ОСББ виділили ще 5,5 млн грн. Для нашого міста 8 мільйонів гривень – серйозна сума. ОСББ планують замінювати покрівлю, труби водопостачання, здійснювати ремонт внутрішньобудинкових мереж.

Знаю, що є багато незадоволених, бо доводиться долучатися до співфінансування. Але вже час бути господарем свого житла, яке держава надала безкоштовно. Власники приватних будинків самотужки підтримують порядок і в хаті, і на подвір’ї. А в місті ще й фінансують 70% витрат на ремонт технологічних мереж».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ббс Показати IP 10 Серпня 2017 15:15
правильно! 50 років платили за утримання будинку який ніхто не утримував. а тепер знов фінансуй з мінімальної зарплати або мізерної пенсії!...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus