USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцькі школярі побували на екскурсії від сонячного історика

10 Листопада 2020 18:49
У вівторок, 10 листопада, дев’ятикласники Луцької гімназії №21 імені Михайла Кравчука мали вельми незвичайний урок історії. Адже, по-перше, відбувся він не в класі, а у Волинському краєзнавчому музеї. А по-друге, провів його сонячний історик Богдан Кравчук.

Нагадаємо, Богдан став першим в Україні бакалавром із синдромом Дауна. 2019 року хлопець закінчив історичний факультет тоді ще Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Усі, хто його знає, кажуть, що Богдан – ходяча історична енциклопедія.

Із 7 серпня минулого року хлопець на пів ставки працює у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти в Музеї освіти Волині. Хлопець веде електронний облік експонатів, готує різноманітні презентації на історичну тематику.

Каже, що працювати там йому дуже подобається, але хотілося б мати більшу сферу для того, аби застосовувати свої знання з історії.
Працевлаштувати хлопця допоміг народний депутат Ігор Палиця, який на той час був головою Волинської обласної ради. Крім того, його Фонд «Тільки разом» виділив для хлопця щомісячну стипендію та подарував путівку в туристичний комплекс «Буковель».

«Коли Богдан вступав, навчався, складав іспити, писав курсові роботи, я скрізь була його асистентом, – розповідає мама хлопця Євгенія Кінах. – Дуже добре, що син нині має роботу. Але так складається зараз, що він почувається незатребуваним, бо ж які екскурсії в карантин? Тож поки що дистанційно робить презентації за всіма розділами Музею освіти. Але мені як мамі дуже хотілося б, щоб син був десь задіяний».
Читати ще: Лучанин із синдромом Дауна, який став істориком, отримав роботу, стипендію та відпочинок у Буковелі

Пані Євгенія каже, що безмежно вдячна Ігорю Палиці за те, що повірив у Богдана й допоміг.

«Він повірив у мого сина тоді, коли в нього ніхто не вірив, – зізнається жінка. – Ще коли Ігор Петрович був головою Одеської облдержадміністрації, я звернулася з проханням у Фонд «Тільки разом», аби Богданові допомогли втілити маленьку мрію – поплавати з дельфінами. І навіть подумати не могла, що Ігор Палиця виділить на це власні кошти. Це були незабутні емоції для сина, він і досі згадує ту свою зустріч з дельфінами. Я ставила в церкві свічку за здоров’я Ігоря Петровича і буду ставити».
Пані Євгенія каже: одному Богові відомо, яких зусиль їй вартувало вивчити сина. Але на шляху їм траплялися добрі люди – це і викладачі, які йшли назустріч, і одногрупники, які допомагали в навчанні, і працівники Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Ми вчилися разом з Богданом, – провадить мама. – Більше він любив складати екзамени й заліки на комп’ютері, йому простіше відповідати на конкретні запитання. Так, йому треба допомагати, скеровувати, ставити конкретні завдання. А зараз скажу вам відверто: Богдан довів навіть махровим скептикам, що якщо з такими людьми працювати, можна досягти успіхів. Але, на жаль, наше суспільство поки не готове до цього».
Богдан дуже любить історію, любить спілкуватися з дітками, ділитися з ними знаннями. А про козаків може розповідати годинами.

«Ми прийшли у краєзнавчий музей і я попросила задіяти Богдана, якщо тут будуть проводити якісь екскурсії. І нам пішли назустріч, – каже Євгенія Кінах. – Хочеться, щоб він мав якусь реалізацію і застосування своїм знанням. Щоб знайшлася людина, яка повірила б у нього й дала розкритися. Я не вічна. І на жаль, якщо мене не стане, моя дитина опиниться в інтернаті. А я хочу, щоб він мав можливість жити повноцінним життям».
Цього разу темою уроку від Богдана Кравчука стала битва під Берестечком. Екскурсію відповідним відділом музею для школярів розпочав завідувач науково-експозиційного відділу давньої, середньовічної та нової історії Волині Тарас Верба. А вже по тому Богдан розповів дітям чимало цікавого, проілюструвавши розповідь власною презентацією.
Варто додати, що діти з великою цікавістю слухали сонячного історика, який фахово, емоційно та надзвичайно доступно презентував для них тему.

Читати ще: Мама «сонячного» хлопця з Волині: «Мені казали: віддай в інтернат, у нього нічого не вийде, але материнська любов творить дива»
«Насправді музей – дуже цікаве місце для проведення уроків історії. А коли це відбувається в такому форматі, як сьогодні, ще й за участі людей, яким зазвичай непросто інтегруватися в громадське життя, то це взагалі супер, – ділиться враженнями вчитель історії Луцької гімназії №21 Андрій Мельник. – Я навіть вражений, що Богдан настільки глибоко володіє інформацією і може так доступно подати її дітям. Велика повага йому за таку роботу і гарну екскурсію. На жаль, часто в Україні стається так, що люди із синдромом Дауна якось випадають із суспільного життя. У світі багато таких людей інтегровані в суспільство, і це є нормою. Так мало б бути і в нас. Богдан це доводить власним прикладом. Думаю, його варто запрошувати і в школу, аби він ділився знаннями з учнями».
«Нам дуже сподобалися і екскурсія, і урок, який нам провів Богдан, – кажуть сестри Марія і Анна Зайцеви. – Ми багато дізналися про період козацтва, зокрема про битву під Берестечком. Дуже класною була презентація, яка нам допомогла краще зрозуміти та запам’ятати матеріал. Якщо будуть відбуватися ще такі заходи, ми залюбки візьмемо в них участь».

Хочеться вірити, що Богдан таки знайде ту правильну стежку в житті, якою впевнено йтиме до мрії, матиме змогу ділитися своїми знаннями з іншими. Насправді для цього потрібно зовсім небагато – просто повірити й дати шанс довести: він сильний, мудрий і все зможе. А мама Євгенія та добрі люди, які будуть поряд, йому в цьому допоможуть.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus