USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Луцькі медики «швидкої» отримали зовнішній дефібрилятор та манекен-тренажер

24 Липня 2019 18:05
Днями Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» надав чергову підтримку Волинському обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – придбав автоматичний зовнішній дефібрилятор та манекен-тренажер для відпрацювання практичних навичок з відновлення прохідності дихальних шляхів (інтубації), йдеться на сайті Фонду.

Нове обладнання будуть використовувати у навчально-тренувальному відділі для відпрацювання практичних навичок медиків, йдеться у повідомленні пресслужби Фонду.
Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф створили у 2013 році. Нині по області працює 72 бригади швидкої допомоги – 18 лікарських і 54 фельдшерських. Щойно працівники диспетчерської отримують виклик від людини, оголошують номер бригади, яка повинна терміново виїхати за вказаною адресою. За добу в центральну оперативну диспетчерську надходить від 400 до 900 викликів зі всієї області.

«Свій досвід, знання, практичні навички лікарі використовують, щоб надати допомогу. Ми працюємо там, де людину застала біда – на вулиці, вдома, в під’їзді, на дорозі. Керівник бригади оцінює стан людини. Додатково на місці він може визначити рівень цукру та кисню в крові, провести ЕКГ. Відповідно до цих показників надавати допомогу. Якщо є травми з кровотечами – обробляють рану, зупиняють кровотечу, накладають фіксуючу пов’язку та доставляють у лікувальний заклад», – розповідає про особливості роботи лікарів «швидкої» виконувач обов’язків директора Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Шмаль.
Щоб працівники лікарів екстреної допомоги підвищували теоритично-практичний рівень знань та навичок, пів року тому в установі створили навчально-тренувальний відділ. Володимир Шмаль розповідає, що в інших областях є цілі комплекси, в яких зали працюють за різними тематиками. Тренувальний відділ волинського центру екстреної допомоги невеликий – навчальна кімната, кабінет завідувача і комірка. Працює у відділі три людини – завідувач, старший фельдшер і фельдшер-інструктор, які проводять навчання. Однак, матеріально-технічна база недостатня.

«Ми звернулися у Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» з проханням придбати автоматичний зовнішній дефібрилятор для практичних навчань нашого персоналу та манекен. Такі дефібрилятори повинні бути в усіх великих закладах Луцька – супермаркетах, кінотеатрах. Коли людині зле, за потреби, дефібрилятором стимулюють серцеву діяльність. Часто це рятує життя. До нас приходять лікарі після інституту. Те, що вони знають одне, але потрібно вчитися і відпрацьовувати уміння. Тому цей апарат нам дуже необхідний, – розповідає Володимир Шмаль. – Манекен-голова нам потрібний для відпрацювання навичок забезпечення прохідності дихальних шляхів. Коли бригада приїжджає на місце виклику і лежить непритомна людина, перше, що лікар повинен провести загальний огляд: перевірити стан, пульс, дихання. Далі перевіряються дихальні шляхи, за необхідності очищують ротову порожнину. Тоді ставиться S-подібна трубка або ларингеальна маска, під’єднується мішок Амбу. На манекені наші працівники будуть відпрацьовувати такі практичні завдання як установка S-подібної трубки, ларингеальної маски та штучної вентиляції легень».

Це не перша допомога Фонду для обласного центру екстреної медичної допомоги. У 2015 році Фонд профінансував облаштування оперативної диспетчерської комп’ютерами, моніторами, стаціонарними телефонами, навушниками, принтерами. Зі слів медпрацівників, це підняло рівень роботи диспетчерської. Адже вони приймають виклики зі всієї області, тому потрібно й відповідне технічне забезпечення.

Зауважимо: за роки роботи Фонд надав допомогу всім без винятку медичним закладам міста й обласним лікарням. Це придбання обладнання, препаратів, облаштування приміщень тощо. Допомога Фонду поширилася і на усі райони області. Спільно з громадами вдалося здійснити десятки спільних проектів – ремонтували приміщення фельдшерсько-акушерських пунктів, купували обладнання для діагностики й лікування та багато іншого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Месний Показати IP 25 Липня 2019 11:10
Да згоден тут вчитись треба постійно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus