USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Рік без жеків: що розповідають лучани, які створили ОСББ

2 Серпня 2017 15:49
Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) – одна з найефективніших форм управління будинком та житловим майном. Усе більше лучан відмовляється від послуг жеків, створюючи ОСББ. Зараз у місті діє понад 300 об’єднань. Третину з них створено за підтримки Офісів розвитку кварталу (ОРК) Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», повідомляють у прес-службі Фонду.

Лучани, які створили ОСББ, відзначають низку переваг такої форми управління:

– власники квартир самостійно керують своїм будинком та вирішують, які проблеми потребують першочергового реагування;

– ОСББ має можливість обирати постачальників послуг та може відмовитися від оплати неякісних послуг; це призводить до того, що в результаті можна зменшити тарифи і значно підвищити якість обслугову­вання;

– енергетична модернізація будинку дає можливість значно зменшити платежі за житлово-комунальні послуги;

– люди мають змогу контролювати свої гроші та залучати додаткові кошти, наприк­лад, здавати в оренду місця загального користування з метою отримання прибутку.

ЕНЕРГЕТИЧНА МОДЕРНІЗАЦІЯ, ЩО ДОЗВОЛЯЄ ЕКОНОМИТИ

ОСББ «Володимирська-114» було створено рік тому. Свою роботу об’єднання розпочало із заходів, що спрямовані на економію, – встановили тепловий лічильник.

Лучани скористалися міською «Програмою капітального ремонту житлового фонду міста Луцька на 2015-2019 роки». Згідно з нею, ремонтні роботи відбуваються на умовах співфінансування: 60% залучається з бюджету, решту докладають мешканці. Та навіть цих 40% вартості лічильника людям було не до снаги оплатити самостійно. По підтримку звернулися у Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Загальна вартість робіт склала майже 98 тисяч гривень. Із них 15 тисяч гривень – підтримка Фонду.

Зі слів голови ОСББ Петра Курила, встановлення лічильника дає можливість економити 15% при оплаті за опалення.

Цього року ОСББ «Володимирська-114», скориставшись програмою кредитування від «Укргазбанку» та підтримкою Фонду, зробило ще один крок до енергозбереження, замінивши старі вікна у під’їздах на металопластикові.



Будинок на Гірній, 2 у Луцьку має шість під’їздів. Щомісяця мешканці платили чималеньку суму за електроенергію. Коли у жовтні минулого року тут створили ОСББ, відразу взялися за модернізацію освітлення. На кожному поверсі були встановлені датчики руху для освітлення сходових кліток. Загальна сума робіт становила майже 7 тисяч гривень. Половину суми зібрали мешканці будинку, іншу частину профінансував Фонд «Тільки разом» в рамках проекту «Сприяння розвит­ку ОСББ».

Як зазначає керівник ОСББ «Гірна-2» Надія Бляхарчук, така модернізація призвела до відчутної економії при сплаті рахунків за світло. Для прикладу, в 2016 році за травень було витрачено 450 кВт енергії, а в травні 2017-го – 84 кВт.

«Ми створили ОСББ у червні минулого року, – каже голова ОСББ «Анталія», що на Писаревського, 7, Леонід Мацюк. – Тепер люди розуміють, що самі розпоряджаються своїми грошима. На умовах співфінансування Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» допоміг встановити 16 енергоощадних пластикових вікон у коридорах, а також відремонтувати покрівлю».



ОСББ дозволяє економити суттєві кошти містян. Про це свідчить практика ще одного об’єднання – «Світанок-2012». Активні лучани за кредитний кошт встановили у своєму будинку індивідуальний тепловий пункт, вік­на та двері. Зекономлених за один сезон грошей людям вистачило, аби виплатити кредит, що був розрахований на п’ять років.

«Світанок-2012» має чималий досвід, адже ще у 2012 році будинковий комітет був перереєстрований в ОСББ. За п’ять років діяльності тут зробили капітальний ремонт ліфта, покрівлі, під’їздів, холу.

За кошти власників замінили стояки, поклали бруківку. На умовах співфінансування з Фондом жильці будинку обладнали ігровий майданчик для найменших мешканців.



НОВЕ ЖИТТЯ ДЛЯ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ

Іти в ногу з часом намагаються й мешканці будинку, що на Волі, 21. У березні минулого року тут створили ОСББ «Гермес-Луцьк». За період діяльності об’єднання з допомогою Фонду вдалося відремонтувати 20 електрощитових у чотирьох під’їздах. Також наприкінці минулого року на умовах співфінансування з Фондом ОСББ подбало про виготовлення проектної документації на встановлення ІТП.

Кошти на встановлення індивідуального теплового пункту та заміну вікон (340 тисяч гривень) «Гермес-Луцьк» взяв у кредит. Окрім цього, ОСББ взяло участь у міській «Програмі сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на території міста Луцька на 2015-2019 роки» на суму 200 тисяч гривень. За ці кошти здійснили заміну електропроводки, труб холодного водопостачання та ремонт електрощитової.

Відмінний результат роботи показало ОСББ «Весняні лелеки», яке було створене в березні минулого року. За цей час мешканцям будинку, що знаходиться на вулиці Ветеранів, 13, вдалося замінити в під’їздах стояки холодного водопостачання за підтримки Фонду, провести термомодернізацію будинку, замінивши вхідні двері та вікна на сходових клітках. ОСББ «Весняні лелеки» подало проект на капітальний ремонт ліфтів у рамках «Програми капітального ремонту житлового фонду міста Луцька на 2015-2019 роки», залучивши таким чином понад 75 тисяч гривень з місцевого бюджету.



Про переваги та ефективність об’єднання свідчить й практика лучан, які проживають на Відродження, 14. Менш як за два роки діяльності ОСББ у будинку встановили ІТП,

провели частковий ремонт проводки в підвалі та замінили лампи розжарювання на економні LED-лампи. Також на умовах співфінансування мешканців та Фонду у будинку провели поточний ремонт каналізації.

«ШКОЛА ЛІДЕРА ОСББ» ДАЄ ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ

З липня 2015 року Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» активно сприяє процесу створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Проект Фонду «Сприяння розвитку ОСББ» передбачає пакет підтримки для новостворених об’єднань:

– повну інформаційну та юридичну підтримку як на етапі створення об’єднання, так і в процесі господарювання;

– компенсацію витрат на реєстрацію ОСББ;

– участь у «Школі лідера ОСББ» (тренінги, круглі столи та зустрічі з експертами в цій галузі);

– співфінансування потреб ОСББ, що спрямовані на поліпшення стану житлових будинків та прибудинкових територій.



Відповіді на питання, що виникають під час створення ОСББ чи в процесі господарювання, лучани можуть отримати в Офісах розвитку кварталу. На базі ОРК ще торік було започатковано комплексну програму «Школа лідера ОСББ», в рамках якої щокварталу відбуваються навчання. Участь у таких заходах беруть як керівники новостворених об’єднань, так і ті, що працюють тривалий час. Цікавим є той факт, що лекторами наступної «Школи лідера» будуть вже діючі голови ОСББ, які поділяться власним досвідом господарювання.

Записатися на «Школу лідера ОСББ» можна за телефоном: 095-117-08-16.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus