USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Сьогодні – найкращий день у школі!»: радошинські школярі вчилися бути безпечними пішоходами

7 Жовтня 2020 18:18
У вівторок, 6 жовтня, захід у рамках освітньої кампанії «Безпечний пішохід» відбувся у загальноосвітній школі села Радошин Ковельського району. Цього дня в гості до учнів завітали працівники Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, поліцейські, рятувальники та бібліотекарі.

Про це повідомили у пресслужбі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Ще з самого ранку на шкільному подвір’ї, доки тривали приготування до дійства, допитливі школярі з цікавістю спостерігали за тим, що відбувається, а старшокласники активно допомагали гостям – якраз була перерва. А потому всі дружно висипали у двір, що щедро буяє різнобарв’ям осінніх квітів, та вишикувалися на урочисту лінійку.
Проектний менеджер у соціальній сфері Фонду Ігоря Палиці «Тільки Разом» Лариса Тарасюк привітала школярів та коротко розповіла їм про освітню кампанію, учасниками якої їм пощастило стати.
«Усім відомо, що знання про безпеку життя треба закладати з самого дитинства. На жаль, на дорогах України стається дуже велика кількість ДТП, нерідко вони стають смертельними, трапляється, що в них гинуть діти. За результатами досліджень Українського фонду «Здоров’я», 82% українців не беруться надавати допомогу постраждалим, бо не знають, як це робити. А знати ці ази – наш обов’язок, адже, знову ж таки, за статистикою, зі ста загиблих на дорогах людей 20 могли б вижити, якби їм вчасно надали допомогу, – наголосила Лариса Тарасюк. – Кожен із вас сьогодні є пішоходом, багато хто – велосипедист, у майбутньому чимало з вас стануть водіями. І знати правила дорожнього руху дуже важливо».
Вона вручила всім учням школи світловідбивні браслети та брелоки. «Носіть їх на одязі чи наплічниках. Тоді, коли йтимете дорогою, їх добре буде видно у світлі фар і водії вас бачитимуть. Це дозволить запобігти біді», – порадила Лариса Тарасюк та попросила дітей, аби вони розповідали те, про що дізналися під час освітньої кампанії «Безпечний пішохід», мамам, татам, бабусям, дідусям, братикам, сестричкам і друзям.
Також вона подарувала школі та голові Голобської ОТГ Сергієві Гарбаруку книги «51/14 Історія нескорених» Жанни Білоцької та «Легенди старого Луцька» Феодосія Мандзюка, до видавництва яких долучився Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».
«Цей проект є надзвичайно важливим у сучасних реаліях, – зазначив голова Голобської ОТГ Сергій Гарбарук. – Адже нині трапляється дуже багато трагічних ситуацій. Дітям вкрай важливо знати не тільки як вберегтися, бути обачними на дорозі, а й як допомогти людині, що потрапила в біду. Ми раді, що стали учасниками цього проекту. Наша добровільна пожежна дружина пройде навчання, набереться досвіду і зможе врятувати не одне життя. Звісно, краще, аби такі ситуації траплялися якомога рідше. Але підготовленими таки треба бути. Сподіваюся, що діти навчаться багато корисного й у разі потреби зможуть застосувати ці навички».
«Це дуже цікавий та актуальний захід, – вважає директор школи села Радошин Михайло Щесюк. – Нині, на жаль, стається безліч дорожньо-транспортних пригод. Діти мають бути обізнані, аби за потреби вони могли надати першу домедичну допомогу, зорієнтуватися в ситуації. Теорія, підкріплена практикою, завжди дає кращий результат, тож ми дуже вдячні, що сьогодні наші дітки стали учасниками освітньої кампанії «Безпечний пішохід».
На кожній із локацій дітлахи намагалися бути максимально зосередженими, активно ставили запитання й уважно вислуховували тренерів. Дівчатка-старшокласниці особливо цікавилися тим, як надавати першу медичну допомогу, що робити у тому випадку, коли людині раптом стало зле, охоче вчилися робити непрямий масаж серця та штучне дихання, адже багато хто з них мріє стати лікарем чи медсестрою. У цьому їм допомагала старший фельдшер навчально-тренувального відділу Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ірина Камінська.
«Дуже вдячні за організацію такого заходу, – каже вчитель захисту України та фізкультури Анатолій Довгун. – Думаю, і дітям цікаво, і вчителям. Ми побачили роботу багатьох служб і чимало навчилися, зокрема набули навичок надання першої допомоги постраждалим та засвоїли правила дорожнього руху. Гадаю, результат з цього буде позитивний. Як кажуть, краще один раз побачити, ніч десять разів почути».
«Ми дуже раді, що сьогодні до нас приїхали представники різних служб. Таке дійство у нашій школі відбувається вперше, тож не тільки дітлахам, а й нам, учителям, цікаво це все послухати й побачити, – розповіла вчителька біології Світлана Морозюк. – На уроках ми вивчаємо багато теорії, а на практиці це все, на жаль, показати не можемо. А випадки на території нашої ОТГ трапляються різні. І дуже важливо, щоб діти змалку набували тих навичок, які їм колись можуть знадобитися».
«Такі заходи, як сьогодні, мають відбуватися якомога частіше, – вважає вчителька молодших класів Майя Степанюк. – Бо ж це передусім збереження здоров’я дітей. І такі практичні заняття в ігровій формі – набагато краще, як класно-урочна система, діти все скоріше запам’ятають, ліпше зрозуміють та зможуть застосувати. Крім того, це ж для них шквал позитивних емоцій».
Молодші школярики хором зізналися, що їм дуже сподобалася вікторина про правила дорожнього руху від поліцейських, адже вони не тільки дізналися чимало нового, а ще й за правильні відповіді отримали по цукерці. До того ж, поліцейські дозволяли їм приміряти бронежилети, посидіти у поліцейській машині й навіть увімкнути сирену та поговорити в гучномовець.
«Змалечку кожен має знати про правила дорожнього руху, – каже начальниця відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у Волинській області Ольга Шмігель. – Від цих знань великою мірою залежить і наше життя та здоров’я. Багато хто цим нехтує. Треба донести дітям, що це важливо не тому, що так сказала поліція чи хтось з учителів, а тому, що ці знання можуть урятувати їм життя. Діти в ігровій формі дізнаються про правила дорожнього руху, тож їм легше буде їх запам’ятати».
«Мені дуже сподобалися поліцейські. Вони нам розповідали про правила дорожнього руху і пригощали цукерками, – зізналася першокласниця Софійка Зізіцька. – А ще – пожежна машина, вона така велика і там дуже багато всього цікавого».
Звісно, неабиякий ажіотаж був і біля автомобіля ДСНС. Дітлахи із захватом розглядали амуніцію, уважно слухали, як рятувальники працюють, навіть пробували «гасити пожежу».
«Сьогодні найкращий день у школі, – ділиться враженнями п’ятикласник Влад Варковець. – Ми дізналися так багато нового й цікавого! Найбільше мені сподобалися пожежні. Уявляєте, мене навіть вибрали, щоб приміряв справжній костюм рятувальника! А бачили, як пускали воду з рукава? То так пожежі гасять. Можливо, коли виросту, стану рятувальником. Це дуже мужня професія».
«На такому заході ми вперше. Дуже вдячні, що запросили, адже важливо, щоб діти з раннього віку знали елементарні правила безпеки, тож радо поділимося з ними своїми знаннями. Тим паче, що вони такі активні та допитливі», – каже начальник відділення ДПРП №21 смт Голоби Іван Шворак.
А в автомобілі екстреної медичної допомоги школярі вчилися використовувати дефібрилятор, правильно надягати «постраждалим» комірці та накладати шини, слухати серцебиття, вимірювати пульс.

«На заході такого масштабу ми вперше. І насправді дуже круто, що проводять такі акції для дітей, – вважає фельдшер пункту Голоби Ковельського відділення екстреної медичної допомоги Денис Кухарук. – Будемо раді поділитися своїми знаннями зі школярами. Можливо, колись це їм знадобиться».
«Дуже хороші діти, такі активні, допитливі, розумні, усе їм цікаво, – додає фельдшер Вікторія Баглик. – Є багато таких, хто хоче вступати до медколеджу, тож ставлять нам конкретні недитячі питання. Правильно, що такі акції відбуваються для школярів. Адже побачене й почуте запам’ятовується краще, ніж інформація з підручника».
Сестрички-двійнята, учениці сьомого класу Дарія і Богдана Морозюки захоплено розповідають чого навчилися. «Найцікавіше нам було у швидкій. Ми дізналися, як медики рятують людям життя. Нам дуже подобається ця професія, можливо, колись і ми станемо лікарями», – кажуть дівчатка.
Восьмикласник Антон Луцюк старанно працює над виготовленням флікера разом з працівницею Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Оксаною Кобою.

«Сьогодні для нас особливий день, – усміхається хлопець. – Адже ми дізналися багато нового та корисного: і про правила дорожнього руху, і про допомогу постраждалим, і про те, як гасити пожежу. Думаю, в майбутньому це нам дуже пригодиться».
«Такі флікери ми виготовляємо років три чи чотири. У нашій бібліотеці діє спільний проект з патрульною поліцією Волині – урок безпеки та виготовлення флікерів, – розповіла Оксана Коба. – Такі світловідбивачі обов’язково мають бути в діток, адже це – один з елементів безпеки на дорозі. Діткам дуже подобається виготовляти флікери власноруч. Потім вони радо їх носять, дарують братикам та сестричкам».
«Сьогодні було мегацікаво, – каже десятикласниця Валерія Чепенюк. – Мені сподобалося спілкування з працівниками різних служб. Те, що ми бачимо по телевізору, в інтернеті – зовсім не те, що на практиці. Мені було дуже цікаво слухати фельдшерів у швидкій, нам розповідали, коли, що і як потрібно робити. Сподобалася вікторина від поліцейських. Особливо цікаво було «реанімувати» Гошу. Тепер, якщо трапиться якась критична ситуація, я вже знатиму, як діяти».
Одне слово, день для радошинських школярів видався дуже насиченим новою інформацією та позитивними враженнями. На згадку про участь у проекті усім дітям подарували кульки, а вони хором подякували організаторам дійства.

Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» відбувається в рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Читати ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район) ОТГ. З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг». Проект передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис.

Читати ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Заходи в рамках кампанії, яка має на меті охопити близько 4500 дітей, відбулися в Павлівській, Любешівській, Поромівській, Устилузькій, Рівненській, Литовезькій, Шацькій, Іваничівській, Луківській, Дубівській, Колодяжненській, Жидичинській, Заболоттівській ОТГ. До слова, в Любешівській ОТГ «Безпечний пішохід» відбувся двічі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus