USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Ті, кого боїться старість: у Луцьку змагалися спортсмени поважного віку

21 Серпня 2021 21:06
21 серпня в Луцьку на стадіоні імені Віктора Завацького стартував V фестиваль літньої сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я», що його організовує Центр освіти «Університет третього віку». Активну участь у ньому взяли люди поважного віку від 50 років.

До участі у змаганнях зголосилося 24 команди. Цьогоріч змагалися спортсмени не лишень з України, а й з-за кордону, зокрема з Литви та Польщі.

Традиційно вже п’ятий рік поспіль проведення сеньйоріади підтримує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Зазначимо, що цей унікальний захід, який не має аналогів в Україні, набуває дедалі більшої популярності, тож до участі в ньому щороку зголошується усе більше поважних спортсменів.

Цього року учасники сеньйоріади змагалися в таких видах, як біг на 60 метрів, біг на 500 метрів, велогонка «Крос кантрі», спортивне орієнтування, штовхання ядра, дартс, шахи, шашки, теніс, спортивний бридж, веслування на байдарках, стрільба з гвинтівки. Крім того, активно брали участь в інтелектуальному конкурсі «Ігри наймудріших», у конкурсах «Універсальний спортсмен», «Універсальний силач», «В ціль», «Попелюшка», «Тримай баланс».
За традицією, дійство розпочалося з урочистої ходи спортсменів та привітань поважних гостей і суддів змагань.
«У житті нашого міста – визначна подія. В переддень святкування Дня Незалежності України стартує ювілейний V міжнародний фестиваль літньої сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я», – вітаючи учасників змагань, зазначила керівниця ГО «Центр освіти «Університет третього віку» Оксана Степанюк. – Більшість команд уже не вперше беруть участь у спортивних змаганнях, є переможцями на попередніх фестивалях. Наша сеньйоріада – це свято здоров’я, ентузіазму, поваги до віку, єдності. Мотивує людей поважного віку до систематичних занять фізичною культурою, пропагує і популяризує здоровий спосіб життя, формує концепцію активного довголіття. Хай ці змагання будуть справжнім святом і для учасників, і для глядачів».
Читати ще: «Аптеки на вас точно не зароблять»: у Луцьку змагалися спортсмени поважного віку. Фото

На відкриття фестивалю завітали заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, начальник управління у справах молоді та спорту Волинської облдержадміністрації Ігор Дмитришин, виконавчий директор відділення Національного олімпійського комітету України у Волинській області Олександр Хриплюк, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради Володимир Захожий, директор Луцького міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Наталія Назарук, голова постійної комісії обласної ради з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму Віктор Галан-Влащук, президент Асоціації університетів третього віку «Клепсидра» Артур Горбовий, майстер спорту України зі спортивного туризму, віцепрезидент Міжнародної федерації спортивного туризму Леонід Толстіхін, віцепрезидент Університету третього віку в польському місті Лазах Богдан Радко та інші поважні гості.
Після звучання Державного Гімну України багаторазовий призер змагань із бігу на 60 метрів у категорії 80+, один з натхненників фестивалю Юрій Горобець та студентка Університету третього віку, срібна призерка турніру ерудитів «Ігри наймудріших» Клавдія Лисова запалили олімпійський вогонь.
«Сьогодні особливий день, адже тут зібралося багато людей, які мають нестримне бажання працювати, розвиватися, берегти здоров’я та жити на повну», – вітаючи учасників змагань, сказала Ірина Чебелюк та передала вітання з Днем Незалежності України від Луцького міського голови Ігоря Поліщука.
«Дуже тішуся, що цьогоріч фестиваль міжнародний, приємно бачити учасників з Литви та Польщі, – зауважив Ігор Дмитришин. – Сьогодні – змагання, тож хай переможе найсильніший».
«Наша сеньйоріада проходить в такі терміни, коли відлунали сурми Олімпійських ігор в Токіо, а напоготові – сурми Паралімпійських ігор. І ви є тою серединкою, яка показує молоді приклад здорового способу життя, гартування нації, підтримки духовного та фізичного здоров’я, – зазначив Олександр Хриплюк. – Ви дотримуєтеся олімпійського принципу: головне – не перемога, а участь. Бажаю вам гарних результатів, приємного спілкування та чудового відпочинку на волинській землі».
Віцепрезидент Міжнародної федерації спортивного туризму Леонід Толстіхін, привітавши учасників змагань, вручив дипломи та пам’ятні медалі Чемпіонату світу, що відбувався в Києві, спорстменам Євгену Філіпчуку та Юрію Горобцю.

Читати ще: «Життя – це рух»: у Луцьку змагалися спортсмени-пенсіонери. Фото

Привітав учасників змагань і віцепрезидент Університету третього віку в польському місті Лазах Богдан Радко, який привіз олімпійський вогонь на першу сеньйоріаду, що стартувала в Луцьку п’ять років тому. Також він презентував Оксані Степанюк кубок як символ приязні та єдності.
«Ви всі – переможці по життю, – заявив президент Асоціації університетів третього віку «Клепсидра» Артур Горбовий. – Ви демонструєте своє прагнення до активного життя та до перемог. Дуже цікава річ сьогодні відбувається: сеньйоріаду проводимо в рік Олімпіади та в переддень 30-ї річниці незалежності. Ви – ті люди, які будували цю незалежну Україну. Перемоги нашої держави – це і ваш здобуток».
Із вітаннями від голови Волинської обласної ради Григорія Недопада та депутатського корпусу до спортсменів і гостей звернувся голова постійної комісії обласної ради з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму Віктор Галан-Влащук.

«Ви своїм прикладом показуєте, що незалежно від віку, спорт доступний усім. Хай той вогонь, який ви сьогодні запалили, завжди горить у ваших серцях», – наголосив він.
«Це надзвичайно приємний захід, у якому цьогоріч бере участь понад 500 людей не лише з різних куточків України, а й із Польщі та Литви. Дуже знаково, що вже відкрилися кордони й до нас можуть приїжджати колеги та партнери, – зазначила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода. – Дуже приємно підтримувати такі заходи, адже учасники Університету третього віку – це приклад для молоді, підтвердження того, що життя прекрасне в будь-якому віці, що немає перепон для того, аби бути активним, здоровим і вміти радіти кожному дню, мати в душі та серці той двигунчик, який рухає до перемог. Ці люди, які беруть активну участь в житті міст, що їх представляють, власним прикладом доводять, що незалежно від віку, все можливо».
Як розповіла Катерина Шкльода, Фонд допомагає в проведенні сеньйоріади з першого фестивалю, зокрема забезпечує сувенірною та нагородною атрибутикою. А цьогоріч спонсорував пошиття спортивної форми для луцької команди, яка у середині вересня поїде представляти Україну та Луцьк на міжнародні змагання до Польщі.
Перед тим як розпочати змагання, як і годиться, поважні спортсмени розігрілися запальною розминкою-руханкою, яку провела фітнес-тренерка Ірина Гузачова.
Варто сказати, що на стадіоні вирували справжнісінькі олімпійські пристрасті, а позитивна енергетика заряджала всіх, хто завітав на сеньйоріаду. Спортсмени понад усе прагнули вирвати перемогу в суперників, а вболівальники емоційно підтримували та підбадьорювали фаворитів.
Лучанка Марія Маліновська змагалася у бігу на 500 метрів. Цього разу в її віковій категорії 70+ у цьому виді змагань суперниць не виявилося, тож дистанцію вона долала разом із чоловіками. І обійшла усіх!
«Мені 75 років. Але на місці сидіти не звикла і не збираюся, – усміхається активна жінка. – Уже три роки я є учасницею клубу «Неспокійні серця». Неймовірно люблю танці та спорт. Маю вже дві золоті медалі сеньйоріади з бігу на 500 метрів. Мій внук – футболіст. От я його водила сюди на тренування, й поки він займався, я собі бігала».
Пані Марія каже: має дачу, любить там працювати, а ще – бути в русі та між людьми.

82-річний Олександр Онищенко теж цього разу біг дистанцію в 500 метрів і став другим.
«Загалом, я не спортсмен, а будівельник, – розповідає. – Серйозно захоплювався спортом, ще як служив три з половиною роки в армії. А працював на будівництві багатьох шкіл у Луцьку, зводив школу в Затурцях, Торчині, а ще – меланжевий завод, млин на Гнідаві, чимало міських будинків».

Пан Олександр додає: до змагань серйозно готувався, аби показати достойний результат.

Учасник сеньйоріади Василь Тарасюк – людина мистецтва, працював учителем музики та співів. На запитання про свій вік кокетливо усміхається: «Ну, мені за сімдесят. Але в душі я – юнак».
Чоловік називає себе індивідуальним спортсменом, каже, любить багато ходити на довгі дистанції. Не забуває про щоденну зарядку, а ще – обливається холодною водою та робить дихальні вправи. Сьогодні ж брав участь у бігу на 60 метрів.
«Я дуже люблю музику, – додає. – Бо вона дарує гармонію тілу й душі. А коли співаєш, то не тільки настрій покращується, а й легені добре працюють. Загалом, спорт і музика дуже пов’язані, адже вони дарують радість і здоров’я. Спорт – це краса, це грація. Це саме життя, адже людина живе, доки рухається. І що активніше рухається, то довше живе. От така проста формула».
Одне слово, ці молоді душею люди вкотре доводять, що роки активності не завада, що цифри в паспорті – всього лишень цифри, а бути енергійними, життєрадісними та здоровими можна в будь-якому віці.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Щеможливі заголовки Показати IP 22 Серпня 2021 08:06
Молодіжний спортрезерв Луцька. Луцьк- динамічне місто пенсіонерів , вперед до мети
Народна прокуратура Показати IP 22 Серпня 2021 15:06
"...президент Асоціації університетів третього віку «Клепсидра»".Що це за шахрай?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus