USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку сонячних діток навчали виготовляли глиняні горнятка та тарілки

12 Липня 2018 08:15
Вихованці Волинської громадської організації «Даун синдром» отримали можливість відчути себе справжніми майстрами гончарного мистецтва. Хлопчики та дівчатка виготовляли глиняні горнятка, тарілки на гончарному кругові та розписували акриловими фарбами фігурки звірят. Така праця їм до душі. Вони нетерпеливо чекають на чергове заняття, щоб разом із представниками громадської організації «Центр реабілітації інвалідів дитинства, сиріт «Зірка надії» поринути у неповторний світ гончарства.

Практики з арт-терапії для дітей з особливими потребами проводять за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» три роки поспіль, йдеться у повідомленні прес-служби Фонду.



Участь у заняттях із ліплення беруть діти з таких громадських організацій, як «Даун синдром», «Джерело життя», «Повір у себе», «Янголята» й інших. Також представники «Зірки надії» проводять виїзні майстер-класи для особливих діток та дітей-сиріт Волині. Зокрема, працюють з особливими дітками в Ковелі, Нововолинську, Рожищі, Липлянах. Заняття з лікувальної арт-терапії проводять і в Буковелі, коли особливі діти завдяки Фонду відпочивають у мальовничих Карпатах.

«У творчості ми разом» – проект Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», у рамках якого діти з особливими потребами навчаються ліплення з глини. Практики з арт-терапії проводить громадська організації «Центр реабілітації інвалідів дитинства, сиріт «Зірка надії». Фонд забезпечує дітей матеріалами, оплачує роботу спеціалістів та транспортні витрати на проведення майстер-класів у населених пунктах, віддалених від Луцька, організовує виставки для реабілітаційного центру. У 2016 році Фонд придбав піч для випалювання кераміки. Її особливість у тому, що вона дає можливість випалювати вироби невеличкими партіями та економно споживає енергію.

«Діти з обмеженими можливостями – це особливі діти, які вчать нас доброти та благодійності. Допомогти їм відчути себе справжніми майстрами – неймовірне задоволення». Відвідування таких майстер-класів стимулює уяву, розвиває творчі здібності та створює можливості для соціалізації дітей з різноманітними нозологіями, – зазначає керівник громадської організації «Зірка Надії» Олександр Жаловага. – Ми раді, що можемо робити добру справу, що є небайдужі люди, які підтримують нас. Це дає поштовх продовжувати ту роботу, яку ми проводимо з особливими дітками».



Сергій Столярук гончарить понад 10 років. Каже: це давнє ремесло, яке нині має неабияку популярність. Майстер зазначає, що під час роботи з глиною діти розвивають тактильну чутливість, відпрацьовують моторику тих рухів, які стануть у пригоді в повсякденному житті. Також глина дає можливість дітям зосередитися на власних почуттях, заспокоює і розслабляє.



Подобається працювати з глиною і Тимофію Свіщеву. Хлопчик розфарбовує глиняного зайчика у жовтий колір, а потім разом з майстром робить горнятко на гончарному кругові. Мама Тимофія Катерина Сіщева каже: ГО «Даун синдром» налічує понад 80 сімей. Щодня для діток проводять різноманітні заняття. Малювання, ліплення, музика, танці – кожен може реалізувати себе в тому чи тому напрямку.



Працюють майстри гончарного мистецтва з особливими дітками у творчому тандемі. Мабуть, тому й вироби виходять оригінальні, не схожі один на одного. Найголовніше, що дає робота з глиною, – це душевна рівновага. Кожна така зустріч дарує безліч емоцій та особливих відчуттів і дітлахам, і майстрам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus