USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Унікальне місце сили й добра: у Луцьку відкрили перший інклюзивний хаб

28 Жовтня 2020 18:07
У стінах Волинського національного університету імені Лесі Українки запрацював сучасний інклюзивний хаб – унікальний творчий простір, у якому діти та молодь з інвалідністю зможуть всебічно розвиватися, аби комфортно почуватися в соціумі, а фахівці з інклюзії та студенти матимуть чудову нагоду вдосконалювати свої знання та навички.

Офіційне відкриття навчального інклюзивного центру «Простір дії», яке відбулося 27 жовтня у бібліотеці ВНУ на вулиці Винниченка, стало кульмінацією проєкту «Створення інклюзивного ХАБу», що його із 26 червня реалізовував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» за підтримки Українського культурного фонду та із залученням громадської організації «Інклюзивні студії». До слова, створенню спеціалізованого інклюзивного центру передував ще один проєкт – «Інклюзивні мистецькі вікенди «Простір дії», повідомляє сайт Фонду.
Як розповіла заступниця голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, формування інклюзивного суспільства та толерантного ставлення до осіб з інвалідністю – один із напрямків діяльності команди Фонду.

Читати ще: Зробимо Луцьк інклюзивним: стартує новий проєкт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»
«Ігор Петрович Палиця у своїй роботі завжди особливу увагу приділяв і приділяє людям з інвалідністю, – наголосила Катерина Шкльода. – Тому у Фонді давно визрівала ідея створити подібний інклюзивний центр для дітей, молоді, людей з інвалідністю. Минулоріч ми об’єднали зусилля із громадською організацією «Інклюзивні студії», яка знала, як це зробити, але не мала такої змоги. Відтак ми подали проєкт від Фонду «Тільки разом» до Українського культурного фонду. І цей проєкт зрештою отримав фінансову підтримку. І ось у такий спосіб спільними зусиллями ми змогли його втілити. Й відтепер у Волинському національному університеті імені Лесі Українки діятиме інклюзивний хаб «Простір дії».
Важливою складовою проєкту було проведення серії тренінгів, до яких залучали провідних фахівців з інклюзії не лише з України, а й з Європи. Тренінги проводили для людей, які працюють з особами з інвалідністю й займаються розвитком інклюзивного суспільства.

«За допомогою цих тренінгів ми навчили велику кількість спеціалістів, які відтепер у своїй практиці використовуватимуть нові, незнані раніше, методики роботи. Також в рамках проєкту ми уклали методичний посібник, який стане вагомим внеском в інклюзивну освіту», – зауважила Катерина Шкльода.

Читати ще: Інклюзивний ХАБ – від теорії до практики

Напрочуд трепетно до цього проєкту ставиться й керівниця хабу Вікторія Колодяжна, яка доклала неабияких зусиль, аби колись недосяжні мрії нині стали реальністю.
«Цей прекрасний хаб став підсумком натхненної роботи, яка триває уже понад п’ять років. Маємо величезні сподівання на те, що цей інклюзивний простір буде місцем сили, місцем об’єднання зусиль громадських організацій і фондів міста Луцька, Волинського національного університету і загалом усієї активної й небайдужої громади нашого міста. Вірю, що, зокрема й завдяки зусиллям нашої команди і новоствореного хабу, у Луцьку формуватиметься справжня інклюзивна атмосфера й толерантне ставлення до осіб з інвалідністю», – зазначила вона.
Вікторія Колодяжна також розповіла, що в рамках проєкту відбулася низка тренінгів з театрального мистецтва, альтернативних методик музичного та хореографічного мистецтва, Орф-педагогіки. Ще один важливий напрямок діяльності хабу – це згуртування молоді у волонтерських школах.
«У нас відбувалися школи волонтера, в яких брала участь студентська молодь і просто активні громадяни, які хотіли розширити свої знання про інклюзію, а також здобути навики комунікації і роботи з людьми з інвалідністю, – зауважила вона. – Наступний етап – створення на базі хабу студії елементарного музикування, а також театральної студії, де зможуть навчатися дітки з інвалідністю і нормотипові діти, тобто діти без інвалідності. І саме така комунікація створюватиме гарні умови для інтеграції дітей з інвалідністю у соціум. У творчих гуртках займатимуться дітки різного віку. До слова, дякуємо Фонду за придбання чудових інструментів для елементарного музикування. Також у хабі будуть відбуватися тренінги, тут можна буде підвищити кваліфікацію. Тут буде активне життя. Ми раді співпрацювати з усіма».
Читати ще: Луцьк інклюзивний: студенти СНУ доєднались до масштабного проекту

Неабияк втішений відкриттям інклюзивного хабу в університетських стінах ректор Волинського національного університету Анатолій Цьось. Власне, інклюзивний хаб буде повноцінним навчальним центром для студентів вишу, які матимуть гарну нагоду саме тут проходити практику, здобувати новий досвід та формуватися як фахівці з інклюзії.
«У великій мірі цивілізованість країни визначається тим, як вона ставиться до людей з інвалідністю. Тому створення такого хабу – важливий і необхідний крок. Тим паче, що успішний університет не може ефективно існувати без інклюзивного простору. І йдеться не лишень про пандуси, а про створення широких можливостей для самореалізації в межах вишу осіб з інвалідністю, – наголосив ректор. – Дякую Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за сприяння і допомогу й за створення такого інклюзивного хабу. Щиро дякую працівникам нашого університету, які долучилися до цієї роботи. Щиро дякую Українському культурному фонду, завдяки підтримці якого цей чудовий проєкт втілено. Я переконаний, що діяльність нашого інклюзивного хабу буде посилюватися і розвиватися».
Зі слів очільника вишу, в навчальному інклюзивному центрі відтепер зможуть проходити практику студенти, які навчаються за спеціальністю «Спеціальна освіта». Цікавою співпраця із хабом буде і університетським психологам, і кафедрам фізичної терапії та реабілітації.
«Світ врятує добро і любов. І саме доброта є родзинкою цього хабу. Радію, що працівники університету такі активні в темі інклюзії, тішуся, що створюються нові умови для студентів. Я певен, що хаб активно працюватиме і розвиватиметься, а найголовніше те, що тут лунатиме дитячий сміх», – резюмував Анатолій Цьось.

Читати ще: Перші кроки інклюзивного ХАБу

Очільниця громадської організації «Інклюзивні студії» Наталія Шнит є мамою 10-річного хлопчика з інвалідністю, тому як ніхто знає глибину цієї проблематики. Організація офіційно діє лише другий рік, проте активно працює з 2013 року.
«Моєму Сашку був рік, коли я побачила репортаж про те, як Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» подарував сенсорну кімнату для організації батьків дітей із синдромом Дауна. У мене вже тоді виникла довіра до цього Фонду, – пригадує жінка. – Фонд і справді багато років поспіль надає потужну соціальну підтримку особам з інвалідністю. І це не можна не помічати. У нашому місті більше немає такого фонду, який би мав таку системність і послідовність у цьому питанні, – зазначила Наталія Шнит. – Тільки завдяки синергії зусиль такої потужної інституції як Український культурний фонд, Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», Волинський національний університет і активної громадськості ми зуміли реалізувати неймовірно важливий проєкт, який надихає й мотивує».

Читати ще: Мистецькі вікенди: у Луцьку втілюють унікальний інклюзивний проєкт

Бути частиною такого вагомого проєкту неабияк почесно і для Олени Галапчук-Тарнавської, яка також є членкинею ГО «Інклюзивні студії». Вона переконана, що нині чи не найважливіше завдання – пропагувати толерантність до людей з інвалідністю.
«У рамках проєкту, а саме шкіл із театрального мистецтва та елементарного музикування, протренували 60 фахівців міста Луцька, членів громадських організацій осіб з інвалідністю, – відзначила вона. – Також ми презентуємо посібник, який став результатом роботи двох проєктів і містить теоретичну складову про інклюзію та підсумок театральних тренінгів і занять із музикування. Завдяки Українському культурному фонду і Фонду «Тільки разом» цей посібник ми друкуємо широким тиражем і розповсюдимо в бібліотеках міста Луцька для людей, які зацікавлені інклюзією».
Команда проєкту натхненна високою метою – формувати у Луцьку суспільство, яке толерує залучення людей з інвалідністю в економічне, політичне, наукове, соціальне, культурне, спортивне життя, допомагати людям з інвалідністю розвиватися й почуватися повноцінними членами соціуму. Тим паче, як відзначають творці проєкту, запит у суспільстві на ці речі уже є й ми поволі рухаємося шляхом інклюзивності, і не тільки інфраструктурної, а й ментальної.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus