USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За підтримки Фонду Ігоря Палиці у селі на Волині реалізували два проекти

17 Січня 2018 07:20
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з головою села Сокіл Рожищенського району Олегом Бондаруком реалізували два масштабні проекти на території населеного пункту. Були замінені вікна, двері й твердопаливний котел у дитсадку та відремонтували будинок культури.

Про це повідомляє прес-служба Фонду.

Комфортні умови для найменших

У ДНЗ «Сонечко» навчається 30 дітей із сіл Сокіл та Духче. Щорічно за рахунок батьків та працівників закладу в дитсадку проводять поточні та косметичні ремонти. Капітального ремонту в будівлі не було від початку будівництва, адже з державного бюджету коштів фактично не виділяють, а батькам такі витрати не по кишені. Тож вже стало закономірністю, що кожної осені старі великі вікна забивали плівкою та всіляко утепляли, щоб хоч трохи втримати тепло.
Завідувачка Валентина Богачук, яка працює у дитсадку майже 20 років, розповідає, що вікна навіть у теплу пору не могли відчинити, щоб провітрити приміщення, адже вони будь-якої миті могли розсипатися.
«Коли ми почули, що Фонд успішно реалізовує проекти в інших селах, вирішили взяти участь. Провели збори, батьки нас підтримали. За кошти громади, сільської ради та Фонду замінили п’ять вікон та двоє старих дерев’яних дверей на сучасні енергозберігальні, котел. Тепер у наших кімнатах не лише просторо та світло, а й тепло», – розповідає Валентина Богачук.

Голова Волинської регіональної парторганізації «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Вячеслав Рубльов відмітив, що саме такі проекти, спрямовані на розвиток дітей, мають бути в пріоритеті держави, адже за ними – майбутнє нашої країни.
«Вартість цього проекту майже 90 тис. грн. Ви бачите, що діткам стало комфортніше навчатися. Держава на сьогодні досить багато коштів виділяє не на майбутнє, не на такі соціальні проекти, а на правоохоронну систему. Якщо ми будуємо соціальну державу, то насамперед маємо дбати про соціальні заклади. За останні два роки, коли головою облради став Ігор Палиця, ми якраз припинили виділяти кошти на правоохоронні органи, а спрямовуємо їх на освіту медицину, дошкільні заклади», підкреслив Вячеслав Рубльов.
«Працюємо, творимо, відпочиваємо»

Славиться Сокіл не лише щирими працьовитими людьми, а й їхніми талантами. Колектив «Сокальські веселухи» знають не лише в усій околиці, а й за межами району. Виступи колоритних жіночок – цілі вистави. Пісенні номери вони урізноманітнили танцювальними. Такий собі «Лісапетний батальйон» на волинський лад. Загалом у сільському будинку культури працює аж 10 гуртків.
«Будинок культури побудований у 1960 році. Довгий час приміщення не опалювалося. Підлога прогнила, сцена стала аварійною. На ній неможливо було виступати. Ми звернулися до сільського голови. Він і запропонував взяти участь у проекті Фонду», пригадує директор будинку культури Світлана Гончаревич.

Проект «Працюємо, творимо відпочиваємо» реалізовували на умовах співфінансування Фонду, сільської ради та місцевих жителів. Загальна його вартість склала понад 50 тис. грн. За ці кошти відремонтували сцену, придбали куліси, ламбрекен та ноутбук. На самих ремонтних роботах вдалося зекономити, адже все робила місцева молодь. А на день села Сокіл отримав ще один подарунок від Фонду радіомікрофон.

Керівник колективу «Сокільські веселухи» Наталія Богачук на сцені місцевого будинку культури виступає з дитинства. Жінка розповідає, що за її пам’яті куліс не було, а сцена була в такому стані, що на ній було страшно навіть стояти, не кажучи вже те, щоб виступати.
«Дуже приємно, що є люди, які не забувають про село. Ми вдячні, що Фонд пішов нам назустріч та допоміг здійснитися нашим мріям», – каже пані Наталія.
Сокільські артисти відразу випробували оновлену сцену та продемонстрували глядачам свої таланти.

Вячеслав Рубльов подякував соколянам за гарний настрій та позитивну енергетику й додав, що обласна рада виділить кошти на те, щоб іще одна їхня мрія стала реальністю. А мріє ініціативна громада облаштувати просторий музей, бо експонувати у селі є що.
Проекти, що згуртовують людей

Зроблено багато. Та жителі Сокола не збираються зупинятися на досягнутому. Адже було б бажання – робота завжди знайдеться. А бажання у соколян є.

«Проект успішно завершено завдяки спільній праці громади, виконавчого комітету сільської ради, Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Люди вкладали не лише свої кошти, а й любов. Ми готові надалі долучатися до проектів, бо працювати ще є над чим», – каже сільський голова Олег Бондарук.
Олена Веремчук, представник партії УКРОП у Рожищенському районі, відмітила, що громада Сокола – одна з найактивніших у їхньому краї.
«У селі Сокіл проживають надзвичайно активні й ініціативні люди, які прагнуть позитивних змін, хочуть покращити рівень свого життя. Прикладом цього є два реалізовані спільно з Фондом проекти. Свою частину співфінансування збирали всім селом. Такі проекти надзвичайно згуртовують і об’єднують людей», – наголосила вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 24 Січня 2018 20:21
В селі Сокіл для теперішньої влади важливіше нова сцена і відкриття музею, а не дитячий садок, аптека, ремонт доріг чи інші важливіші проблеми сільської громади. І ще - перерахуйте,будь ласка, які конкретно гуртки функціонують у будинку культури. Можливо і я запишусь на якийсь із них.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus