USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відреставрований найкрасивіший костел на Волині відкриють через 2 роки

1 Травня 2018 19:00
На запрошення Фундації культурної спадщини народний депутат Ірина Констанкевич взяла участь у звітній конференції за 2017 рік у Варшаві. Одне з питань, яке обговорили, – фінансування Фундацією Колегіального костелу Святої Трійці в Олиці. На його відновлення польські колеги вже витратили кілька мільйонів злотих. Це найбільший реставраторський проект поза межами Польщі.

Ірина Констанкевич опікується питанням реставрації храму та відновлення історії селища Олика третій рік, інформують у прес-службі волинського УКРОПу.
Зокрема, будучи депутатом Волинської облради, вона внесла зміни до регіональної програми підтримки культури щодо виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації для реконструкції костелу-колегіату. Також за ініціативи нардепа було організовано засідання круглого столу щодо дослідження Олики й Ківерцівщини, а у вересні 2017 року проведено Міжнародну наукову конференцію «Олика та Радзивілли в історії України, Польщі та Білорусі».

– Двічі у 2016, 2017 роках на мої депутатські запити Волинська обласна рада виділяла кошти – 150 та 200 тис. грн. Але чиновники не провели тендери. Цього року в січні я знову підготувала звернення. Говорила з новим головою Волинської облдержадміністрації Олександром Савченком, є підтримка і від голови обласної ради Ігоря Палиці, депутатів, а от виконавча гілка влади буксує, – розповіла Ірина Мирославівна.

Варто зазначити, що Олицький костел-колегіат – визначна барокова пам’ятка сакральної архітектури ХVII століття, яку на сьогодні визнано найкрасивішим римо-католицьким храмом на Волині.



– Не хочу вкотре повторювати, потрібно дякувати за відновлення архітектурної пам’ятки спільної духовної історії наших народів, потрібно розуміти, що це в найближчому майбутньому стане осередком туризму, активізує життя Олики, Волині, принесе кошти в місцеві бюджети, створюватимуться нові робочі місця. Хтось скаже, які очевидні речі! Так, але не для волинських чиновників. Отож, не називаю прізвища, але, як слушно написав відомий журналіст Василь Недільський, «Уся Україна проходить випробовування Оликою», – зауважила Ірина Констанкевич.



За словами голови Фундації культурної спадщини пана Міхела Лащовскі, відкриття відреставрованого костелу заплановано на 2020 рік. Цього року тут мають намір зробити фасад, територію навколо костелу й вівтар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Волинянин Показати IP 1 Травня 2018 20:41
А що робиться Волинською ОДА і обласною радою для того, щоби реставрувати православні храми на території Польщі ?
Гайдамака Показати IP 1 Травня 2018 20:48
Черговий прояв історичної амнезії запроданцями
Гайдамака ти Показати IP 2 Травня 2018 07:01
Дурак?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus