USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Геноцид в Сребрениці: Росія хоче повторити масову різанину на Донбасі?

16 Квітня 2021 15:39
Офіційний представник Росії, прессекретар президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков днями заявив, що на Донбасі існує ризик повторення трагедії в Сребрениці. І що Росія нібито не може цього допустити.

Як пише у блозі на Цензор.НЕТ аналітик, експерт з питань суспільної комунікації Юрій Федоренко, Кремль йде на будь-яку брехню, намагаючись виставити себе в очах власного народу та міжнародної спільноти в образі борця за справедливість та мир в усьому світі.

«Глашатаї Кремля настільки звикли брехати, що вже самі не розуміють, про що і як вони говорять. Але те, що сказав Пєсков – це навіть не брехня, це повна маячня хворої людини», – пише Федоренко.

11 липня 1995 року підрозділи боснійських сербів під командуванням генерала Ратко Младича у результаті наступальної військової операції захопили Сребреницю, яка входила в «зону безпеки» ООН. Голландські миротворці замість того, щоб дати відсіч боснійським сербам, почали з ними переговори. Младич пообіцяв безпеку всьому населенню Сребрениці, але відокремив усіх чоловіків у віці від 12 до 65 років, загалом понад вісім тисяч осіб. Жінкам, дітям та людям похилого віку серби запропонували терміново евакуюватися під супроводом голландських миротворців. Голландці прийняли пропозицію Младича і залишили захищений рішенням РБ ООН «анклав безпеки», супроводжуючи величезну колону мусульманських жінок, дітей та старших людей. Коли ж «блакитні шоломи» разом із колоною пішли, усе чоловіче населення Сребрениці, а це 8 тисяч осіб, розстріляли.

Після ліквідації боснійських мусульманів у Сребрениці армія генерала Младича атакувала ще один анклав під захистом ООН – населений пункт Жепу, де перебували 10 тисяч боснійських мусульман та хорватів. Захищали Жепу українські миротворці. Всього 79 українських військових, оточених багатотисячною армією боснійських сербів. Але, на відміну від голландців, українці рішуче відмовилися залишити чоловіків анклаву, на чому знову наполягав Младич. Не дивлячись на погрози взяття Жепи штурмом, українці залишилися на позиціях. Тоді генерал Младич пішов на компроміс та дозволив вивести з Жепи все мирне населення, включаючи 4 тисячі чоловіків, яких українці спасли від смерті.

Влада Республіки Сербської в 2003 році визнали відповідальність за вбивства мусульман, а в 2019 році парламент Сербії засудив різанину в Сребрениці, але відмовився визнавати її геноцидом. У 2015 році Великобританія внесла в РБ ООН проект резолюції щодо подій в Сребрениці, що визнає різанину актом геноциду, але Росія ветувала цей документ. А коли в 2017 році Міжнародний трибунал виніс вирок генералу Ратко Младичу, солдати якого здійснювали вбивства, офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що він «є продовженням політизованої і упередженої лінії, яка спочатку домінувала в роботі Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії». Більше того, РФ також виступила з ініціативою відпустити генерала Младича з в’язниці доживати свій вік в Росії, оскільки він хворий. Але Гаазький трибунал відмовив.

«Що мав на увазі Пєсков, проводячи паралель між Сребреницею та Донбасом, незрозуміло мабуть самому Пєскову. Адже всім відомо, що саме Москва надавала всіляку підтримку боснійським сербам під час війни в Боснії. Саме в їхній армії воював російський добровольчий батальйон, бійці якого скоїли багато військових злочинів. Чи розуміє Пєсков те, що саме ці підрозділи росіян разом з армією Младича атакували оточену Сребреницю і, не виключено, що теж брали участь в масових розстрілах боснійських мусульман?! Чи знає Пєсков, що на тій війні «зійшла зірка» Стрелкова/Гіркіна, який користувався неабиякою повагою серед російських добровольців? Того самого Стрелкова, офіцера ФСБ, який брав активну участь в окупації Криму а потім залишив кривавий слід на Донбасі, будучи «міністром оборони» не визнаної «ДНР».

Росіянам потрібно боятися не українців, які в своїй історії не раз самі страждали від масових вбивств та геноциду, при цьому спасаючи інші народи. Справжня загроза для росіян – це власна кремлівська влада. Влада, яку не цікавить взагалі нічого, окрім власних імперських амбіцій. Влада, яка ні в що не ставить власний народ. Влада, яка народжує таких нелюдей, як, наприклад, представник «руського міра» Гіркін. Влада, яка своїми діями несе іншим країнам смерть, горе та сльози», – резюмує аналітик Юрій Федоренко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
111 Показати IP 16 Квітня 2021 16:05
Трагедію в Сребрениці тлумачать у своїх політичних цілях, - кому як завгодно. Україна, дивиться на цю різанину зі своєї точки зору, Росія розглядає це питання зі своєї точки зору. У кожного своя правда.
Ні до 111 Показати IP 16 Квітня 2021 16:22
Правда є лише одна, з якої сторони на неї не подивитись. А паРашка використовує будь що, аби виправдати невинну кров, яку вона проливає на просторах колишнього СНГ. Молдова, Грузія, Україна, - за всю невинну кров паРашка і її мешканці заплатять рано чи пізно, такої країни не буде на карті світу.
скептик до 111 Показати IP 16 Квітня 2021 20:27
правда одна і вона полягає в тому, що сербські фашисти за підтримки рашистів вбили 8000 мирних жителів
Да уж Показати IP 16 Квітня 2021 16:20
У мордра зносить кришу. Якщо станеться війна, то для паРашії вона буде останньою.
! Показати IP 16 Квітня 2021 16:25
Карлон хоче кровю і війною змити з себе попередні гріхи, замилити своєму дикому стаду очі. Він як щур загнаний в кут, з ним вихід один, тільки придушити.
123 Показати IP 16 Квітня 2021 17:10
Критики наші мудрі у лапках. Ви ще не знаєте, що таке війна, то прошу не говоріть дурниць і не агітуйте за війну!!! Війни ще немає і слава Богу. Бо якщо дійсно розпочнеться, то всім нам українцям і вам критики-пропагандисти також у першу чергу ну дуже не слабо дістанеться.
569 до 123 Показати IP 16 Квітня 2021 19:58
Дякуючи бункерній молі у нас дуже багато наріду взнало, що таке війна. І війну починає саме ботоксна криса, так що стрілки не переводь, тролику хитрожопий.
Болієте? до 123 Показати IP 16 Квітня 2021 20:17
Чоловіче ти хворе? Бункерна моль нагнала під Україну війська, перекрила Керченську протоку, шантажує війною Україну і світ... А ТИ ДУМАЄШ ЩО САМЕ ТУТ ХТОСЬ АГІТУЄ ЗА ВІЙНУ? Ти в своєму розумі, тролятино?
Точно Показати IP 16 Квітня 2021 18:10
Ваша правда. Одна справа з лозунгами на мітингах фаєри палити, горлопанити і фарбою стіни розписувати, а зовсім інша воювати. Більш ніж впевнений - не дай Боже, війна - 99 відсотків політиків і горлопанів Буг перебіжать по воді, ніжок не замочивши.
777 Показати IP 16 Квітня 2021 22:55
Похоже сегодня в психбольнице не выдавали лекарств и допустили больных к интернету....
123 Показати IP 16 Квітня 2021 22:57
яку криваву баню не візьми за останні 25 років, то скрізь росія свого писка сунула

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus