USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

На що б вистачило грошей Україні, якби «Газпром» сплатив борги

22 Квітня 2018 16:33
Росія має виплатити Україні 8 з половиною мільярдів доларів. Так вирішив Стокгольмський арбітражний суд. Але Кремль з цим не погодився і відмовився виплачувати борг. Тоді вже український уряд заявив: заберуть гроші примусово, інформує канал 24.

Нинішній борг "Газпрому" перед "Нафтогазом" складається із двох частин. Зокрема, за рішенням Стокгольмського арбітражу по купівлі-продажу і транзитному контракту – 2,56 мільярдів доларів та більше 6 мільярдів доларів по антимонопольним претензіям за рішенням вже українських судових інстанцій. В гривневому перерахунку сума складає понад 220 мільярдів.

Цих грошей вистачило б, щоб закрити борг перед Міжнародним валютним фондом, ще й на чай лишилося б. І Міністерство юстиції заявило, що вже реалізувало перші боргові стягнення. Розпочали ж з українських активів.

Таємниця виконавчого провадження не дозволяє мені називати деталі, але це корпоративні права та грошові кошти які були на рахунках, – прокоментував Павло Петренко, міністр юстиції України.

Всього таких активів знайшли на 100 мільйонів гривень. Це менше 1 % від заявленого антимонопольного боргу у 172 мільярди. Та в Мін'юсті говорять, що це не кінець, і продовжують шукати російські гроші в вітчизняному бізнесі.

Експерти ж зазначають, що в Україні "газпромівських" грошей майже не має. До того ж Україна може конфісковувати лише те майно, яке перебуває в українській юрисдикції. Якщо якась дочірня компанія, приміром, буде зареєстрована у Швейцарії, Україна не зможе її арештувати.

Я думаю, що оці 172 мільярди, якщо говорити відверто, не будуть сплачені. Тому що, по-перше, в "Газпрому" немає таких активів в Україні, по-друге, це рішення було трохи політичне, – запевнив експерт у галузі енергетики Андрій Герус.

Саме політичне забарвлення і корумпованість української феміди для міжнародних судів може стати червоним маркером. І ймовірність підтримки українського рішення в іноземних інстанціях дуже сумнівна, – зазначають експерти.

"Газпром" не визнаватиме рішення українського суду і буде намагатись через певні процедури вивести це на рівень міжнародного арбітражу. Але те, що стосується рішення Стокгольмського арбітражу. І щоб там "Газпром" не робив, які б апеляції не придумував, рішення Стокгольмському арбітражу є остаточним, – розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

А от за рішенням Стокгольмського арбітражу, від боргу у 2,5 мільярди доларів, "Газпрому" відкараскатись не вдасться. Адже в 2009 році, коли росіяни підписували контракт з Україною, Стокгольмський суд був зазначений, як головний арбітр конфліктів та суперечок. Рішення цієї інстанції вступило в силу ще 28 лютого 2018 року. Та до цього часу "Газпром" не сплатив Україні жодної копійки. А щодня прострочення платежу коштує півмільйона доларів пені.

"Чим довше ігноруватиме "Газпром" виконання рішення Стокгольмського арбітражу, тим більше зростатиме до нього недовіра в Європі з боку його традиційних партнерів", – додав Гончар.

На відміну від України, в Європі "газпромівських" грошей вдосталь. Російське майно є фактично в кожній країні, куди "Газпром" постачає газ. Це, як мінімум, одне стратегічне підприємство і кілька трейдерів. Найбільше таких підприємств в Німеччині, Австрії, Англії та Швейцарії.

І, якщо Росія й надалі буде ігнорувати виплати, Україна вимагатиме арешту російських активів і стягнення їх на свою користь. Аналогічну процедуру Мін'юст хоче застосувати і до антимонопольного боргу визнаним лише українськими судами. Та як переконати Європу в тому, що українська феміда справедлива і незалежна, не береться говорити жоден експерт. У Мін'юсті ж говорять, що мають козир в рукаві – який? Не розголошують.

Ігор Токар
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Полтавський соцький Показати IP 22 Квітня 2018 16:43
Гарна стаття!
колишній прем'єр Показати IP 22 Квітня 2018 17:12
навіть якби нафтогаз якісь гроші від газпрома і отримав, на багато їх не вистачить. на 10 віл у Флориді хіба що
хохо Показати IP 22 Квітня 2018 17:26
тра ля ля.... а як штучно людям накручувати тарифи і на цьому рубати бабло то все тихенько. а як же допустили такі боргі? а де контролюючі органи були? деребан припинився то треба тикати пальцем на кацапа? всі однакові дармоїди казнокради!!!!
скептик Показати IP 22 Квітня 2018 18:54
навіть якщо ці борги і стягнуть, у чому є великі сумніви, простим українцям від тих боргів дістанеться дірка від бублика. все піде в офшори
Анатоль_ Показати IP 22 Квітня 2018 19:02
На шо Порошенку стiко грошей ше. Вiн й так мильярдер
споживавач Показати IP 22 Квітня 2018 19:26
а нам то що??????????7 та нехай той проклятий нафтогаз хоч виграє-хоч програе-що я відчую? газ по 11 грн? а коболев/вітренко-зарплату 20 млн ? с*ати мені на ваш нафтогаз.......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus