USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Таємниця Слов'янська. Чому це місто стало центром оборони сепаратистів

16 Липня 2014 22:00
Експерти відзначають, що запаси газу на цій землі можуть кардинально змінити енергетику не тільки України,а й Європи. Ключовий розгадкою того, чому саме Слов'янськ став гарячою точкою на карті Донбасу, може бути сланцевий газ. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Нагадаємо, 5 липня українські силовики визволили Слов'янськ від терористів та взяли місто під свій контроль.

Журналісти провели власне розслідування таємниці так званого Юзівського проекту, які неохоче обговорюють і в самій Україні, оскільки він приховує великі ресурси, які можуть змінити енергетичну карту світу.

Обставини вказують на те, що на Донбасі немає ніякої боротьби за гуманізм, федералізацію, захист російськомовного населення, слов'янських патріотів і проти міфічних бандерівців і столичної хунти. Це все вигадані образи, які створили в кремлівських кабінетах і вклали в голови пересічних донеччан, щоб приховати справжню мету спецоперації Росії.

Так, в містечку Слов'янськ немає ні важливих підприємств, ні шахт, ні військових частин або наукових інститутів. Однак він розташований в самому центрі території "Юзівського проекту", де зосереджені поклади наймодернішого енергетичного ресурсу 21-го століття - природного газу щільних пісковиків, так званого сланцевого газу. Гігантське родовище охоплює частину території Донецької та Харківської областей.

Експерти відзначають, що запаси газу на цій землі можуть кардинально змінити енергетику не тільки України, а й Європи.

"Згідно з останніми підтвердженими даними, американці зараз видають, це 3,6 трильйона кубів, які вони чітко бачать, як їх добувати. Це значний обсяг, великий обсяг, тому що якщо Україна збільшить видобуток на 15-20 млрд кубометрів, то вона вже експортером буде", - зазначив гендиректор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Центральна влада займається цим проектом і вкрай обережно підбирає слова щодо його перспектив. Втім, навіть за такої стриманості помітна висока майбутня вигода України.

"Запаси досить значні. Одні з найбільших в світі, в Європі. За тими оцінками, які є, ми можемо на 30-40% збільшити власний видобуток газу. Якщо він 20 мільярдів, от і порахуйте, десь до 10 мільярдів збільшити ", - повідомив міністр енергетики Юрій Продан.

Угоди про розробку газових родовищ підписував Віктор Янукович, а всю пряму діяльність замкнув на себе його міністр енергетики Едуард Ставицький. Колишній президент і його оточення хотіли отримувати незаконні прибутки від альтернативного газу. Вони були б мільярдними. Тому ніхто з причетних міністерських фахівців зараз не хоче давати коментарі." Мовчання тримає і видобувна компанія.

У разі слов'янського родовища - це голландська корпорація "Шелл". На журналістський запит в компанії відповіли формально, проте не приховують, що найближчим часом корпорація вкладе до $ 200 мільйонів на початку робіт на газових покладах. Спочатку будуть бурити 15 свердловин.

"Перші невеликі обсяги газу можна добувати вже наступного року. Але це будуть мільйони. Але промисловий, масштабний видобуток, в мільярдах, який відразу відчує ринок, більш за все з'явиться за 4-5 років", - розповів експерт, президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Цього і злякалися російські газові монополісти, повідомляє видання. Сланцевий газ плануютьвидобувати не тільки на Сході, але й на Заході - в Львівській області. Завдяки цьому Україна швидко позбудеться газового зашморгу Кремля, оскільки є четвертою в Європі за його покладами.

"Це дуже добре розуміє "Газпром". Дуже давно "Газпром" веде цілеспрямовану компанію на те, щоб взагалі вбити тему сланцевого газу в Європі. У цей інвестовані десятки мільйонів доларів. У інформаційні кампанії, в боротьбі за ділянки. Вони знають про ворога, готуються його вбивати і вбивають. " І дуже успішно це роблять", - зазначив Харченко.

Боротьба за ці території... Зрештою і за ринок, який можна втратити, в тому числі і ринок газу", - говорить Тодійчук.

Московські ЗМІ неодноразово натякали на те, що доходи від газових компаній отримують безпосередньо Володимир Путін і його оточення. Таким чином, відторгнення від України частини Донбасу прямо стосується до найбільших кишень Росії, а не до слов'янської єдності.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Дончанин Показати IP 16 Липня 2014 23:00
Поищите в архивах собственного сайта статью о сланцевом газе на Волыни и почитайте ее.
луг до Дончанин Показати IP 16 Липня 2014 23:19
коментар було видалено
ну до Дончанин Показати IP 17 Липня 2014 10:27
і шо?
параска Показати IP 20 Липня 2014 13:46
Видобуток сланцевого газу -- це Чорнобиль величезного масштабу
авас Показати IP 21 Липня 2014 18:15
Волынь не сопротивляется, начните добычу у себя, будьте патриотами. Не лишне уточнить сколько % с такой добычи будут оставлять украине, если не ошибаюсь 20%. Масштаб уничтожения земли просто катастрофичный. В европе все страны отказались от такой добычи. Так что национальные интересы превыше всего, правда под дулом американских солдат.
ihor до авас Показати IP 16 Листопада 2014 18:59
Выключи телевизор, включи мозги!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus