USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Томос потрібен був Порошенкові для виборів», – Філарет

21 Червня 2019 20:32
Назва заходу, що відбувся у Володимирському соборі Києва «помісний собор Української православної церкви Київського патріархату» говорила саме за себе. Незважаючи на мізерну підтримку, глава Київського патріархату Філарет вважав присутніх цілком правомірними робити історичні рішення. Він оголосив про те, що не приймає Томос Вселенського патріархату і відновлює патріархат Київський. Тим самим, фактично вчинивши розкол в новоствореній Православної Церкви України.

Що означає це рішення УПЦ КП, аналізує видання Страна.

Протрималися півроку

З моменту вручення Варфоломієм Україні в особі глави ПЦУ Єпіфанія Томосу не пройшло і півроку, як «почесний патріарх» ПЦУ Філарет оголосив про відновлення Київського патріархату.

Напередодні об’єднавчого собору 15 грудня 2018 року Київський патріархат спільно з Українською автокефальною церквою злилися воєдино для створення нової структури – Православної церкви України. Але тільки на словах. На ділі Філарет навіть не думав ліквідовувати своє дітище. А тепер і зовсім заявив, що Київський патріархат – це незалежна церква, на відміну від ПЦУ, яка є всього лише митрополією Вселенського патріархату.

На помісному соборі у Володимирському храмі Філарет розповів присутнім про те, якими помилковими посиланнями створювалася ПЦУ. Згадав про те, що Томос не надав Україні повної автокефалії, обурився, що назва нової церкви ПЦУ само по собі свідчить про те, що закордонні парафії вже не підкоряються Україні, а на довершення незлим тихим згадав колишнього президента, який особисто його вмовляв відкласти амбіції в сторону.

«Порошенко доклав чимало зусиль в отриманні Томосу, але такого, який нас не влаштовував, а його влаштовував, адже йому він повинен був допомогти йому на виборах» – заявив Філарет, прямо підтверджуючи, що вся історія з Томос була виключно передвиборчим піаром Порошенко.

ЧИТАТИ ЩЕ: СЕКРЕТНА УГОДА: В ОБМІН НА ТОМОС ПОРОШЕНКО ЗОБОВ'ЯЗАВСЯ ПЕРЕДАТИ ВАРФОЛОМІЮ «БУДІВЛІ ТА ІНШУ ВЛАСНІСТЬ» В УКРАЇНІ

«Ми дякуємо Вселенському патріарху за Томос, але його ми не приймаємо, так як ми потрапили з однієї залежності – Московської – в іншу – Константинополя» – заявив Філарет.

По тону і змісту слів, озвучених патріархом, результат цього заходу був очевидний. Собор УПЦ Київського патріархату прийняв постанову, якою проголосив існування самих себе – Української православної церкви Київського патріархату.

Що затвердив Собор

У підсумковому документі Собору перераховується 10 пунктів, які учасники Собору затвердили одноголосно.

Пункт 1. Помісний собор не стверджує, а скасовує постанову архієрейського або так званого Помісного собору, тому що це не був Помісний собор, а збори підписів архієреїв, одного священика і двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ Київського патріархату, на вимогу Вселенського Константинопольського Патріархату Варфоломія. Без умовної ліквідації Київського Патріархату не могло бути об’єднавчого собору української Церкви 15 грудня 2018 року і надання Томосу про автокефалію.

Пункт 2. Помісний собор заявляє і постановляє, що Українська Православна Церква Київського Патріархату, зареєстрована державним органом і продовжує своє існування і діяльність на благо українського народу і української держави.

Пункт 3. Помісний собор підтверджує, що главою УПЦ Київського патріархату продовжує залишатися Святійший Філарет, Патріарх Київський і Всієї Руси-України, обраний довічно Помісним собором УПЦ Київського патріархату 20-22 жовтня 1995 р.

Пункт 4. Українська Православна Церква продовжує бути власником всіх засобів, всього майна, або переданого їй державним органом, або органами місцевого самоврядування, включаючи храми, монастирі, навчальні заклади, та ін. Згідно з договорами та угодами. Всі банківські рахунки є рахунками Київської патріархії як юридичної особи.

Пункт 5. Всі монастирі Києва: Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївський, Видубицький Михайлівський, а також Михайлівський Богуславський, як і всі парафії Києва, належать управлінню Київської патріархії. Київській патріархії продовжує належати Київська Православна Богословська Академія, заснована Митрополитом Філаретом, заступником патріарха Київського і всієї Руси-України в 1992 році.

Пункт 6. До Української Православної Церкви Київського Патріархату продовжують належати всі єпархії, монастирі, духовні навчальні заклади, братства, місії, які зареєстровані державними органами як релігійні організації УПЦ Київського Патріархату. До Київського Патріархату можуть належати й ті єпархіальні управління та релігійні громади, які перереєстрували свої Статути на Православну Церкву України, але бажають бути в складі Київського Патріархату. До УПЦ Київського Патріархату також належать ті закордонні єпархії та парафії, які до цього часу були в його складі.

Пункт 7. Томос про автокефалію, виданий Українській православній церкві 6 січня 2019 року в Константинополі (місто Стамбул) не відповідає статуту автокефальних Церков, якими володіють всі автокефальні Церкви, і тому ставить Українську Православну Церкву в залежність від Константинопольського Патріархату.

Пункт 8. Собор дякує Вселенському Константинопольському патріарху Варфоломію і всім архієреям Матері-Церкви за спробу вирішити українську церковну проблему, але нас не влаштовує зміст Томосу про автокефалію Православної Української Церкви.

Пункт 9. Чинним Статутом української Православної Церкви Київського Патріархату є Статут про управління Українською Православною Церквою Київського Патріархату (повна редакція), прийнятий на Соборі 13 травня 2016 року і зареєстрований Міністерством культури України 8 липня 2016 року.

Пункт 10. Помісний собор закликає всіх патріотів України, яким дорога наша Українська держава, підтримати Українську Православну Церкву Київського Патріархату під час її випробувань і спроб знищити її зсередини, чому радіють наші зовнішні вороги. Але правда з нами, тому і Бог з нами.

Єпіфанія заслали на периферію

За своєю суттю зміст собору Філарета полягав в тому, щоб відвоювати всі об’єкти в Києві і права на храми і монастирі в областях. За рішенням лютневого Синоду ПЦУ Філарет і так керував Київською єпархією ПЦУ, але тепер, аби відродити Київський патріархат, він прямо відправляє Єпіфанія на периферію.

«Філарет виселяє всю ПЦУшну братію зі столиці – мовляв ви дурні і в столиці вам робити нічого. Столиця – це важливо, тому що без об’єктів і представництва в столиці ПЦУ вже не може вважатися загальнодержавною структурою і йде на рівень регіональної. Друге – це рахунки. Зараз життя ПЦУ буде паралізоване, а багатьох, які не бажають йти за Філаретом попросять на вихід з будівель, храмів і монастирів, які перебували в майні УПЦ КП. Сам же Єпіфаній раніше був жебраком, а тепер стане ще й бомжем», – пише на своїй сторінці в Facebook релігійний експерт Олександр Вознесенський. – У таких умовах багато ієрархів двічі подумають – чи йти за «голим королем» або ж звернутися до Філарета, у якого зараз буде набір на вільні вакансії. Перші пішли з ПЦУ в УПЦ КП, природно, зможуть туди піти на куди більш вигідних умовах і пільгах – хтось займе місце в Синоді, хтось отримає під управління ті чи інші структури. Повірте, для вікарних єпископів або навіть правлячих архієреїв на периферії, де всього пів сотні парафій – це вельми ласа перспектива. Тому, з одного боку зараз на соборі було всього три ієрархи, але я думаю, що торги вже йдуть і скоро буде поповнення«.

З іншого боку, частина громад ПЦУ вже перереєстрована офіційно. Тому у Філарета планують через суди скасовувати реєстрацію/перереєстрацію цих громад, паралельно запитуючи арешти на майно і рахунки.

Звинуватили в розколі

У ПЦУ на ці дії Філарета погрожують жорсткою відповіддю. 24 червня відбудеться засідання Священного Синоду ПЦУ, де будуть прийняті відповідні заходи. ПЦУ вже розповсюдила заяву, в якому відповідає, що Філарет грубо порушив Правило 34 Святих Апостолів, яке свідчить, що «Єпископам всякого народу належить знати першого в них, і визнавати його як главу, і нічого, що перевищує їх владу не творити без його міркування: творити ж кожному тільки те, що стосується до його єпархії, і до місць до неї належать».

«Ми закликаємо почесного патріарха Філарета і осіб, які брали участь в зборах, усвідомити всі згубні наслідки такого вчинку і припинити підрив єдності церкви і єдності українського народу», – йдеться в заяві ПЦУ.

Також клірикам пригрозили, що якщо вони і далі будуть брати участь в розколі, вони будуть назавжди усунені від прийняття до складу єпископату ПЦУ.

Як розповів Страні співрозмовник в ПЦУ, самого Філарета відлучати від церкви не будуть, як і забороняти в служінні, але на Синоді пропонується прийняти рішення «відсунути» Філарета від управління Київською єпархією, залишивши йому тільки Володимирський собор.

«Були бажаючі звернутися до екзарха Вселенського патріархату, так як в Томосі йдеться про те, що саме за Константинополем має залишатися останнє рішення в дебатах, але це може ще глибше зацементувати розкол в ПЦУ», – говорить співрозмовник.

Опитані експерти вважають, що в кінцевому підсумку ПЦУ доведеться змиритися з позицією Філарета, який почав позиціонувати УПЦ КП як третю православну конфесію в Україні, крім УПЦ і ПЦУ. У разі спроб посиленого протистояння ПЦУ може приректи себе на подальше поглиблення розколу.

«Якщо ПЦУ буду і далі змагатися з Філаретом, це дуже погано позиційно і інформаційно для самого Єпіфанія. Можливі нові розколи в ПЦУ. Там є група глави УАПЦ Макарія, є група митрополита Волинського Михаїла, є група втікачів єпископів з канонічної УПЦ, і кожна з цих груп може спробувати зібрати свої електоральні бали на цій історії. Для ПЦУ і Єпіфанія тепер буде дуже складно залишитися в комунікації з Варфоломієм, і при цьому не опинитися винуватим в нинішній церковній кризі. У будь-якому випадку, визнання ПЦУ іншими помісними конфесіями відкладеться на невизначений термін», – говорить політолог Руслан Бортник.

«Перший урок для всіх учасників цього конфлікту – що не треба гратися з релігією в електоральних інтересах. Загравшись в політику, і Порошенко, і Єпіфаній і Філарет отримали загальну проблему – низька довіра до свого дітища. Для ПЦУ це погано тому що, якщо в більш благодатних умовах їх не визнавали інші помісні церкви, то тепер тим більше не будуть, – каже політолог Вадим Карасьов. – В умовах розколу в ПЦУ і поділу громад з Філаретом тепер єдиним острівцем стабільності і тяжіння буде Українська православна Церква».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Анатоль_ Показати IP 21 Червня 2019 21:02
Я завжди знав шо Петро жулiк
777 до Анатоль_ Показати IP 22 Червня 2019 03:17
В чому жульність Петра?
Сергій до Анатоль_ Показати IP 23 Червня 2019 19:46
Патріарх Філарет фактично створив Українську православну церкву і Київський патріархат, які вже існують 27 років без будь-яких томосів. Він завжди самовіддано їх захищає вірою і правдою. А чиїсь наміри їх скасувати – це козні від лукавого.
скептик Показати IP 21 Червня 2019 21:38
застав дурня поклони бити - він лоб розібє
777 Показати IP 21 Червня 2019 22:33
Цирк з попами, або як жага влади відбирає розум
777 до 777 Показати IP 21 Червня 2019 22:34
До речі - де джон з його православними коментами?
Лучанин Показати IP 21 Червня 2019 23:35
Цирк на такому відповідальному рівні... Я підтримував томос лише через політичну перемогу над російським впливом, однак цервка залишається бути осередком брехні, зла і заробляння грошей на сліпій вірі людей
Я до Лучанин Показати IP 22 Червня 2019 07:45
ну й дурний що підтримував
Просто Показати IP 21 Червня 2019 23:42
Іду за попкорном, далі буде цікавіше... Апогей, АТО, яке проплачене Петрушкою, от тоді буде жара... Сам цих 25% піду палити!
25% до Просто Показати IP 22 Червня 2019 03:15
Приходь...
Просто до 25% Показати IP 22 Червня 2019 09:35
Не всі карти шоколадного відкриті, поки ваші помилкі можна простити через недолугість мислення, але як виявиться те що я написав - вам жодної пощади не буде за вашого шоколадного!
25% до Просто Показати IP 22 Червня 2019 19:27
Типу я маю злякатись?
Валерій Показати IP 22 Червня 2019 18:23
Та Ви вже і Богу не хочите підчинятись...Томос це світовий порядок в релігії..Щоб агресор не мав своїх в тилу тільки томос рятує Україну!Молліться українською,любіть Україну свий клаптик землі і все буде добре!
Я до Валерій Показати IP 23 Червня 2019 06:58
Валерій не путайте Ієгову з незаконною писулькою варфоломея
Лучанин до Валерій Показати IP 23 Червня 2019 18:21
Валерій, повністю з Вами згоден! Не розумію, лише, чому Ваш коментар зібрав негативні позначки.
Я до Лучанин Показати IP 23 Червня 2019 20:39
негатив ставлять нормальні грамотні люди, а плюсують писанину Валерія свідомі барани, яких на жаль багато
Анонім Показати IP 23 Червня 2019 00:50
Твій мозок агресор і не хоче тобі підчинятись.
999 Показати IP 23 Червня 2019 15:52
Америку відкрив Філарет. Все й так було ясно, що це перед виборами гра Порошенка за для того, щоб на виборах презитента України отримати більше прихильників.
Лучанин Показати IP 23 Червня 2019 20:27
Як на мене, то Філарету вже пора на пенсію. Старість потрібно поважати, але до певної міри.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus