USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Жіночий рух «ЗА Майбутнє» вимагає забезпечити фінансування державних програм соцзахисту людей з інвалідністю

11 Жовтня 2021 17:31
У Верховній Раді відбулися комітетські слухання на тему реалізації конституційних прав і свобод осіб з інвалідністю. У заході взяли участь Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова, представники місцевих органів влади та громадських організацій.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова.

За її словами, комітет погодився з учасниками заходу, що нинішня державна соціально-економічна політика стосовно захисту прав людей з інвалідністю не відповідає сучасним потребам та міжнародним зобов’язанням, до яких приєдналася Україна.

«Нам украй потрібно вирішити кілька першочергових питань: забезпечити достатнє фінансування державних програм соціального захисту людей з інвалідністю, ухвалити закони про українську жестову мову, безоплатний юридичний супровід громадян з інвалідністю у справах про захист своїх прав. Нам украй потрібно забезпечити вільний доступ людей з інвалідністю до дошкільної, середньої та вищої освіти, розвивати безбар’єрне середовище, забезпечити людям можливість працевлаштування», – зазначила Ірина Суслова.

Вона додала, що все це варто вирішувати на трьох рівнях – у Верховній Раді, уряді та в органах місцевого самоврядування, які мають працювати в оновленому законодавчому та нормативно-правовому полі.

Станом на 1 січня 2021 року в Україні проживають 2 мільйони 703 тисячі людей з інвалідністю, серед них 163,9 тисячі дітей. Тобто кожен 18-й громадянин – особа з інвалідністю, яка потребує допомоги та підтримки держави.

Жіночий рух «ЗА Майбутнє» інформує, що 7 років поспіль уряд фінансує відповідні державні програми за залишковим принципом. У проєкті державного бюджету на наступний рік на реабілітацію дітей з інвалідністю передбачено лише 130 млн грн. За ці гроші послуги з реабілітації можуть отримати лише 7 зі 164 тисяч дітей.

За словами Ірини Суслової, у рамках проєкту «Голос людей з інвалідністю» Жіночий рух «ЗА Майбутнє» наполягає на:

– визнанні пріоритетним до розгляду проєкту Закону України «Про українську жестову мову», зареєстрованого ще в жовтні 2019 року;

– внесенні змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які дадуть громадянам з інвалідністю право на безоплатні юридичні послуги щодо захисту своїх прав;

– збільшенні видатків у державному бюджеті 2022 року на реабілітацію дітей з інвалідністю до 700 млн грн;

– напрацюванні профільними міністерствами законодавчих змін щодо вдосконалення системи інклюзивної освіти, забезпечення вільного доступу осіб з інвалідністю до дошкільної, середньої та вищої освіти, працевлаштування тощо.

«Комітетські слухання – це початок, який дозволить напрацювати якісні рекомендації для центральних органів виконавчої влади та парламентських комітетів», – резюмувала лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus