USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи можна купити «Мерседес» за ціною «Запорожця», а якісне житло – дешево?*

23 Жовтня 2020 11:28
Перше, про що запитують у менеджерів з продажів, коли шукають квартиру – ціна квадратного метру. І часто тільки цей критерій стає для людей визначальним. Але чи так треба обирати житло? На жаль, мало хто запитує, з яких матеріалів зведений будинок, а іншими важливими деталями цікавляться ще менше. Про що не запитують клієнти, коли обирають квартиру, - розмова з менеджеркою відділу продажів Будівельної компанії ЛДБК Світланою Статних.

«Через брак досвіду таких покупок, люди не знають які питання треба ставити»

Люди купують житло на стадії будівництва, в першу чергу, покладаючись на інформацію, яку отримують від менеджерів з продажу. Часто їм пропонують гарну картинку з акцентами на ті речі, які насправді не мають суттєвого значення при виборі якісного житла.

Перше питання, яке чуємо від клієнтів: яка ціна квадратного метра, і вони просто порівнюють цінові пропозиції. З такої точки зору, їхня вигода в тому, що вони куплять дешево, але чи це насправді так?

На жаль, в більшості випадків, далі люди не цікавляться деталями. У кращому випадку, вони ще дивляться на планування квартири. І основними критеріями вибору житла у них є ціна і планування. А що за цим стоїть – часто клієнти не питають.

На жаль, 99% покупців не цікавляться з чого збудований будинок: з керамічної цегли чи силікатної, чи з газосилікатних блоків? Яка система утеплення на цьому будинку застосовується? Скільки мешканці потім будуть платити за комунальні послуги. А це – основні питання, які клієнт має ставити.

Причина криється в тому, що квартиру купують вкрай рідко – максимум одну-дві за все своє життя, тому часто люди не мають досвіду такої покупки і не знають, на що саме слід звертати увагу й про що запитувати.

«Важливо, наскільки забудовник відповідальний»

Часом клієнти ще можуть запитати, чи будинок утеплений. Сьогодні всі будинки, згідно з державними будівельними нормами мають бути утеплені. Але! Утеплити теж можна по-різному. І тут уже стоїть питання наскільки забудовник відповідальний і є професіоналом. Бо професійний забудовник думає про клієнта. І обирає систему утеплення або ту, яка відповідає ДБН або кращу. Якщо він дбає про своїх майбутніх клієнтів, то візьме утеплювач більшої товщини, який наближений до порогу ефективності. В Європі - це 20 см утеплювача, а в основному в Луцьку укладають утеплювач 10-12 см. Ми ж сьогодні використовуємо 15 см. Так, це дорожче, тому і ціна може бути вища. Але ж тоді такий будинок на 30% тепліший!

Та ж сама історія з системами утеплення. Більшість забудовників використовують вітчизняну систему утеплення. А у нас – австрійська система Baumit, яка вдвічі дорожча за вітчизняну і на порядок кращої якості. Це теж впливає на ціну, але й впливає на те, як потім буде жити мешканцям в цьому будинку.

Чомусь ніколи клієнти не питають, з якого профілю у вас вікна. Їм достатньо знати, що вікна, які встановлені – металопластикові. Але металопластикові вікна бувають абсолютно різні. Якщо цей профіль виготовлений в країнах ЄС, де на першому місці – здоров’я громадян, то він має сертифікат відповідності санітарно-гігієнічним нормам. Тоді можна бути впевненим, що там немає шкідливих домішок, які часто використовують виробники. Ось, наприклад, ми обрали профіль Rehau, який має європейські сертифікати якості, відповідно, він дорожчий, і, звісно, це відбивається на ціні квадратного метра. Але є забудовники, які використовують дешевші профілі.

Часто питають клієнти про систему опалення і їм достатньо знати, що в будинках стоїть «автономка». А який котел? У кращому разі, в п’яти зі ста випадків можуть спитати, який у нас тип котла. Але ж і котли – різні і це відбивається на ціні. Люди, які розуміються на цьому, знають, що, наприклад котли Vaillant, з якими ми працюємо не перший рік – це котли вищого класу. Бо в них мідний теплообмінник, вони економні і безшумні, довговічні. Але про це мало запитують.

На жаль, люди, маючи маленький досвід покупки житла, основний акцент при виборі ставлять на цінову пропозицію. Але це не зовсім правильний підхід.

«Часто люди ведуться на гарну упаковку, бо думають що це ознака заможності»

Якщо забудовник використовує сертифіковані матеріали – будівництво буде дорожче. Чомусь є випадки, коли будинки, зведені з силікатних блоків подають як преміум-клас. Але це зовсім не так. Житло преміум-класу ніколи не будується з таких матеріалів. За кордоном, наприклад, збудувати будинок з керамічної цегли можуть дозволити собі лише заможні люди, бо керамічна цегла на порядок дорожча, ніж газосилікатні блоки. Добротний будинок апріорі буде дорожчий.

Сьогодні є забудовники, які відмовилися від газосилікатних блоків, натомість економлять на міжквартирних перегородках: просто кладуть цеглину на ребро. Стіну заштукатурили, а що там насправді всередині – покупець не знає. А про це треба питати!

Дуже часто людям подобаються панорамні вікна. Багато хто вважає, що це – тренд, купується на красивий фасад. У той же час люди забувають (а забудовники замовчують), що через вікно тепла втрачається в 5 разів більше, ніж через стіну. Натомість вартість квадратного метра цегляної стіни в 5 разів дорожча, ніж квадратного метра вікна. Відповідно, вартість будівницта дорожча, але людина потім менше буде платити за комунальні послуги. Хто про це все має подбати? Професійний забудовник. Адже звичайний покупець не розбирається у цьому, він бачить упаковку, яку йому презентували. Натомість часто нам подають, що панорамні вікна – це предмет розкоші. Насправді це не так.

За кордоном ніде не побачиш панорамних вікон. В Німеччині, Польщі, незважаючи на те, що в них тепліше, ніж у нас, немає таких вікон, бо люди розуміють потребу економити тепло, щоб житло було насправді енергоефективним.

Ось уже 2 роки, як новобудови повинні мати енергетичний паспорт. Перший такий документ в Луцьку отримав будинок компанії ЛДБК.

Люди часто не розуміють, що ціна об’єкта залежить і від місця розташування, від розвитку транспортної інфраструктури. Якщо будинок розташований далі від дороги, він буде дорожчий, ніж той, який стоїть біля загазованої траси. Бо і комунікації треба тягнути до об’єкта, щоб підключитися до міських мереж. Та й коефіцієнт комфортності теж багато важить – краще мати житло в оптимальній віддаленості від дороги, поруч паркової зони, аніж там, де постійний потік машин під вікнами.

Не може бути будинок бізнес- чи преміум-класу, коли у ньому більше 4 квартир на сходовій клітці. Тоді це звичайний економ-клас, в яку обгортку не одягай. А часто такі об’єкти подають під красивим фасадом і люди вважають, що це елітне житло.

На ціну впливають і наповненість на прибудинковій території елементами благоустрою, ландшафтний дизайн. Люди часто на це не звертають увагу під час покупки квартири. Але зауважують тоді, коли там уже живуть. У нас єдиних дитячий майданчик має міжнародні сертифікати якості. Ці елементи безпечні для дітей, але, відповідно, вони й дорожчі.

«Ми завжди тримали планку вищого стандарту якості в будівництві»

Наш об’єкт для Луцька – унікальний, там розвинена внутрішня інфраструктура: дитячий майданчик, спортивна зона, з хорошими тренажерами, які підбирали спеціалісти. Там же буде міні-футбольне поле, яке можна використовувати для гри у баскетбол чи волейбол, буде зона відпочинку, смарт-центр, де будуть комерційні приміщення. У наших будинках немає комерції на перших поверхах, що автоматично знижує вартість других поверхів. В нас виведено в окрему будівлю аптеки, магазини, спортзал.

Так, не можна сказати, що в наших будинках все ідеально. Але ми завжди тримали планку вищого стандарту якості в будівництві і стараємось її тримати. І це говорять нам наші клієнти, які мають можливість порівняти якість будівництва у нас і у інших забудовників. Саме тому більшість наших покупців – це колишні наші клієнти, або люди, які прийшли за рекомендацією від наших клієнтів. І тому у нас сьогодні немає готових квартир у продажі, а все житло розкуповують ще на стадії будівництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus