USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Демонтувати чи залишити: вирішують долю гаражів у центрі Луцька

15 Травня 2019 16:28
Луцькі депутати вирішували долю старого гаражного кооперативу, що знаходиться фактично у центрі міста.

Про це стало відомо 15 травня під час виїзної постійної комісії міської ради з питань земельних відносин та земельного кадастру.

Так, 25 квітня 2019 року в Луцькій міській раді зареєстрували проект рішення «Про відмову ГБК «Ветеран Грушевського 23б» в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування зблокованих гаражів на проспекті Президента Грушевського, 23-б (орієнтовною площею 0,1126 га)».
Свого часу клопотання членів гаражно-будівельного кооперативу «Ветеран Грушевського 23б» про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою розглядав і виконавчий комітет міськради, згідно із рішенням якого від 6 грудня 2017 року № 762-1, вищезгадана земельна ділянка знаходиться на території багатоквартирної забудови, де не передбачено розташування гаражного кооперативу. Разом із тим, частину металевих конструкцій (гаражів) встановили без належним чином оформлених документів та на інженерних комунікаціях.
Саме тому в 2017 члени виконкому підтримали рішення про демонтаж гаражів та зобов’язали власників металевих конструкцій, встановлених без дозвільних документів, розміщених на земельній ділянці, яка планується до відведення, здійснити їх демонтаж.
Тоді ж обранці громади рекомендували власникам об’єктів нерухомого майна, які належать до пільгової категорії громадян та відповідно до чинного законодавства мають право на встановлення гаража на прибудинковій території, звернутися в Луцьку міську раду для оформлення права оренди на земельні ділянки для обслуговування індивідуальних гаражів. А саме: громадянам Білець Ларисі Юріївні, Сергійчук Людмилі Яківні та Льозіній Ірині Вікторівні.

«Сам гаражний кооператив фактично у центрі міста – поруч із обласною лікарнею, пологовим будинком, в зоні багатоквартирної забудови. У 70-х роках ці гаражі надавали Героям СРСР, зокрема, ветеранам Другої світової війни. Зрозуміло, що зараз з тих людей майже нікого не залишилось в живих, але натомість на них претендують члени кооперативу, спадкоємці, хоча право власності є лише на три гаражі із вісімнадцяти. Тому ми підготували відмовне рішення, і запропонували тим, хто мають право власності – три металеві гаражі, оформити оренду. Все інше підлягає знесенню, оскільки залізні конструкції в зоні багатоквартирної забудови центрі міста – недоречні», - зазначив начальник управління земельних ресурсів міськради Сергій Шабала.

До слова, спроба здійснити демонтаж незаконних конструкцій завершилась скандалом, оскільки члени гаражного кооперативу – категорично проти такого рішення міської ради.

Так, голова гаражно-будівельного кооперативу Володимир Стефановський «Ветеран Грушевського 23б» зазначив, що у 1970 році на території, де нині стоять гаражі, був котлован, де збиралася вода.

«До 1970-го року увесь район опалювали вугіллям, а на місці нинішнього гаражного кооперативу був котлован із водою. Це ми його засипали і зробили, згідно із законом, заасфальтовану земельну ділянку. Тут з 1984-го року був кооператив «Ветеран». Три гаражі члени кооперативу оформили, як нерухоме майно, але для того, щоб цього добитися, вони протягом шести років ходили до міської ради, як до школи», - наголосив пан Володимир.
Вислухавши усі «за» та «проти», голова земельної комісії Олександр Козлюк запропонував колегам взяти «тайм-аут» у розгляді спірного питання, аби достеменно дослідити ситуацію й прийти до спільних висновків.
Також обранці громади ухвалили рішення щодо проведення засідання чергової комісії з земельних питань 27 травня о 10:00 годині, на яку запросили голову гаражного кооперативу разом із документами, які підтверджують право власності на скандальні на гаражі.
«Остаточне рішення про долю гаражів прийматимемо на комісії. Поки що взяли тайм-аут. Особисто я ще раз хочу дослідити це питання, аби визначитися із рішенням. Однак, виїхавши на місце, стало зрозумілим, що така кількість старих металевих конструкцій – це як село у центрі міста. Майже ні в кого з власників гаражів немає автомобіля, тому мешканці тримають в них різний непотріб. Згідно із законодавством, такі гаражі потрібно зносити. Це ж не те, щоб когось без хліба чи даху над головою лишити. Але ми завжди намагаємось прислухатись до думки людей, йти на зустріч лучанам. Саме тому й розглядатимемо питання ще раз для прийняття компромісного рішення», - підсумував очільник профільної комісії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
777 Показати IP 15 Травня 2019 17:08
Бухгалтер. председатель земельной комиссии. Этот изучит ситуацию и примет верное решение.
Іван Показати IP 15 Травня 2019 17:18
Взяли тайм-аут для того, щоби мати час на складання ціни за легалізацію незаконного встановлення !
Семен до Іван Показати IP 15 Травня 2019 18:32
Вся справа в тому що всі гаражі у місті на той час були встановлені абсолютно законно, але комусь, хто ніяк не може нaжeртиcя за рахунок бідних людей захотілося ці закони змінити та знищити документи. Раніше абсолютно нікому не заважало те що в дворах мужики крутили машини, гарчали ними, димили. Що ж тепер з людьми коїться?
Анонім Показати IP 15 Травня 2019 20:56
Хтось кинув око на ту земельку, напевно.
Іванка Показати IP 16 Травня 2019 16:15
Знести найпрстіше. А що буде на цьому місці? Уламки, ями ( бо вони є в кожному гаражі), територія, за якою ніхто не доглядатиме і де не одна дитина може скалічитись, впавши в ті ями. Гаражі зараз огороджені, там чисто , вони не посеред двору і нікому не заважають. Чи хтось таки кинув око на землю?! Будь-яке серйозне будівництво там може призвести до біди. Навколишні будинки просто не витримають вібрацій ,якщо почнеться риття котлованів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus