USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Доступна іпотека під 7%»: які умови програми

23 Лютого 2021 07:00
У Мінфіні планують у рамках програми «Доступна іпотека під 7%» видати у 2021 році 5 млрд грн кредитів для 5 тисяч сімей.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко повідомив під час форуму «Україна 30», передає Економічна правда.

«На виконання програми президента у січні ми започаткували програму іпотечного кредитування – так звану програму «Доступна іпотека під 7%». Ми скористались тим, що у нас вже є забрендований такий інструмент, як програма «5-7-9%», всі її добре знають, добре розуміють.

Використовуючи наявний інструментарій цієї програми та досвід, ми підготували рішення уряду, яке буде спрощувати доступ громадян до іпотечного кредитування», – сказав Марченко.

За його словами, це буде стимулювати будівництво і дозволить українцям з березня скористатись програмою.

«Програма реальна. Передбачається, що перший кредит буде виданий на початку березня, найближчим часом.

Хто може скористатись програмою? Усі громадяни, які відповідають критеріям, відповідають своїм можливостям отримати такий кредит, мають ділову репутацію, яка дозволяє їм це отримати», – додав міністр.

За словами Марченка, у 2021 році реалізація програми буде здійснюватись через кошти програми «5-7-9%» – через Фонд розвитку підприємництва.

Марченко додав, що серед видів предметів іпотеки, які можуть видаватись у рамках цієї програми, – первинний ринок (це орієнтир), майнові права на квартири та будинки+ділянки, а також вторинний ринок для квартир, які були введені в експлуатацію після 2018 року.

Нормативна площа предметів іпотеки – 50 кв м загальної площі на 1 громадянина чи сім’ю з 2 осіб + 20 кв. м на кожного наступного члена сім’ї. Максимальна загальна площа предмету іпотеки може бути збільшена на 20%.

«Тобто для сім’ї з 4 осіб максимальний розмір квартири, яку вони зможуть отримати у рамках програми, – 108 кв м», – пояснив міністр.

За його словами, максимальна вартість предмету іпотеки – 2,5 млн грн. Якщо є перевищення – то решту суми можна буде сплатити власними коштами або кредитними коштами банків без компенсації відсотків.

Базова процентна ставка, за якою громадяни отримають кредит – 7%.

«Перший крок – громадянин вивчає критерії, далі звертається до уповноваженого банку, банк повідомляє про відповідність умовам програми та просить подати заявку на отримання кредиту. Четвертий крок – кредитна оцінка, укладення договору та перерахування коштів кредиту продавцю предмету іпотеки.

П’ятий крок – сплата компенсаційної процентної ставки за рахунок державної підтримки», – пояснив Марченко.

За його словами, пакет документів, потрібний для участі у програмі, – стандартний при отриманні іпотеки.

Максимальна сума іпотечного кредиту – 2 млн грн, максимальний термін виплати компенсації – 20 років, мінімальний власний внесок позичальника – 15% від суми кредиту.

Максимальний розмір комісії за надання гарантії Фонду – 0,5% річних.

Відшкодування за іпотекою під 7% стане доступною з 1 березня, водночас, уряд працюватиме над можливість іпотечного кредитування під 5% у 2021 році.

Витрати бюджету на компенсацію відсоткової ставки за нещодавно ухваленою програмою «Доступної іпотеки» можуть сягати 5 мільярдів гривень за умови щорічного зростання іпотечного портфелю 30%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Програма "Купи дім н Показати IP 23 Лютого 2021 11:35
7% річних - це ДОСТУПНА іпотека??? Якщо це так, то я іспанський льотчик. Доступна - це 1...2% річних, не більше. Все, що вище 4% - грабіж. Візьміть наприклад вартість житла в 25000дол - 700 000грн "Максимальний термін виплати компенсації - 20 років, мінімальний власний внесок позичальника - 15% від суми кредиту" Тобто платимо 105000грн початковий внесок, і, за умови що ці 7% будуть постійні і не привязані до якого індексу - виплачуємо 20 років по 4613 щомісяця. Але скільки при цьому ми переплатимо банку? 512127 грн!!!!!!!!!! Задумайтесь: берете в кредит 595000 - переплачуєте 512127. Практично купуєте ще одну квартиру банку. А тепер уявімо мова йде про 2%: берете в кредит 595000 - платите щомісяця 20 років по 3010грн - переплачуєте всього 127401. Окрім того, чим коротший період кредиту, тим менша відсоткова ставка повинна бути, а тут ні слова про це.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus