USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

«Люди, які повикупляли перші поверхи, вкрали у міста два-три метри тротуару», – мер Луцька

8 Лютого 2021 08:00
За минулий рік лучани близько двохсот разів зверталися до Луцької міської ради щодо незаконного будівництва. І звернень щодо незаконного будівництва не меншає.

Багато скарг стосується комерційних забудов на перших поверхах, які псують не лише вигляд міста, а подекуди призводять і до механічних пошкоджень багатоповерхівок, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Наприкінці січня мешканці будинку №34А, що на вулиці Кравчука, прийшли на засіданні комісії з питань будівництва і повідомили, що через незаконне перепланування квартир і добудову на першому поверсі їхній будинок руйнується.

Читати ще: У Луцьку через незаконне перепланування квартири під комерційний об'єкт може обвалитися будинок

Схожих випадків у Луцькій громаді вистачає. Останніми роками в Україні спостерігається критична ситуація з незаконними забудовами, вважає Луцький міський голова Ігор Поліщук. Адже навесні минулого року Кабмін скасував свою ж постанову, яка регламентує порядок проведення перевірок законності будівництва та накладення штрафних санкцій на порушників. Її відновили лиш наприкінці минулого року.
«Таким чином у нас в державі дев’ять місяців був повністю відсутній контроль і нагляд над будівництвом. Не було жодного органу, який мав би повноваження здійснювати такі роботи, – зауважує Ігор Поліщук. – Я вважаю, що це показник роботи Кабінету Міністрів України – бардак і повна безвідповідальність… Якби не Асоціація міст України, не окремі народні депутати, постанова Кабінету Міністрів №523 і сьогодні не була б відновлена. І сьогодні ми мали б ці добудови, перебудови, будівництва».

Ігор Поліщук наголошує: незаконні добудови на перших поверхах будинків шкодять не лише самим багатоповерхівкам, бо це втручання в конструктивні елементи, а й загальному вигляду вулиць.

«Люди, які повикупляли на проспекті Волі перші поверхи, вкрали у міста своїми сходами, своїми цими прибудовами два-три метри тротуару з кожної сторони. Уявіть, який міг би бути гарний проспект Волі, якби не ці прибудови, які у свій час кожен будував собі в своєму стилі – так, як йому хотілося», – зазначає Луцький міський голова.

Крім того, Ігор Поліщук наголошує: жодну добудову на першому поверсі та потім її переведення в комерційний статус міська рада протягом останніх років не погоджувала.

Своєю чергою начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Владислав Троць підтверджує: звернень мешканців Луцької громади щодо незаконного будівництва та прибудов чимало.

«За зверненнями лучан було виявлено близько 50 об’єктів, де наразі проводиться будівництво без відповідних дозвільних документів і є незаконним, – коментує посадовець. – За результатами оглядів, які здійснює комісія з питань виявлення та запобігання незаконного будівництва, акти були направлені до відповідних органів або до заявників».

Тож у відділі державного архітектурно-будівельного контролю Луцькради головам ОСББ або особам, права яких порушені, рекомендують звертатися до суду – для встановлення справедливості. Що стосується масштабніших дій, то вже на наступній сесії Луцькради підготують звернення до Президента, Прем’єр-міністра і Верховної Ради України.

Читати ще: У Луцьку перевірять об’єкти незаконного будівництва

Влітку минулого року, до слова, Луцька міська рада зверталась до Міністерства юстиції України щодо скандального будівництва на проспекті Відродження, 29. Там за пів метра від житлових будинків звели цілий офісний центр, а дозвільні документи були видані лише на будівництво індивідуального житлового будинку. Тож Луцькрада звернулась до Мін’юсту, аби скасувати ліцензію держреєстратору, який погодив будівництво, а також, щоб скасувати державний акт на право власності на цю нерухому споруду.

Відповідь від Міністерства юстиції прийшла через три місяці: мовляв, звернення отримали, але через велику завантаженість його розглянуть пізніше. Більше відповідей не було, тож Луцькрада звернеться до центральної влади, аби щодо міністра юстиції та людей, які мали розглянути звернення, ухвалили відповідні дисциплінарні рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Лучанка Показати IP 8 Лютого 2021 08:19
Який заздрісний український народ. Нема слів. Недарма значна частина працює за кордоном та їдуть звідси сім'ями.
Фахівець до Лучанка Показати IP 8 Лютого 2021 11:55
До чого тут заздрість? Їм в очі сс.. ,а вони кричать Божа роса. Вам же ж пояснили, що незаконно, без дозвільних документів перебудовуть перші поверхи, які не розраховані для комерційної діяльності!!! А потім будинки завалюються чи люди страждають від шуму, бруду чи мають інші проблеми.
Васька до Лучанка Показати IP 9 Лютого 2021 18:39
Ти адекватна? Атлант напроти автозаводу виліз два метри на дорогу, то це заздрість???
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 8 Лютого 2021 08:48
Ви міські чиновники йдете разом з нами простими жителями м. Луцька на старий ринок з вулиці Л. Українки на вулицю С.Левчанівської вниз праворуч за шпиталем АТО/ООС знаходяться приватні магазини. Так власники цих магазинів не тільки обнагліли, вони забрали в Луцька у пішоходів тротуари, і залишили людям де 25 см, де 30 см доріжки. Практично, коли йдеш з валізами, сумками з ринку пройти біля цих магазинів не можливо.
Ігор луцький до Пенсіонер Прокопчук Показати IP 8 Лютого 2021 10:58
А я пам'ятаю як ви ганили ринок і людей ,які там працюють.А тут пишите,що ходите на ринок.Ви вже якось оприділіться.
Категорія А Показати IP 8 Лютого 2021 09:03
Згідно із ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" у органів влади цілком достатньо повноважень, щоби тримати під контролем хід такого будівництва ! Просто треба боротися не з наслідками, а з причинами !Житловий кодекс України забороняє виводити житлові приміщення із житлового фонду ! А самому будівництву передує ціла процедура, в якій приймають участь: власники житла, ОСББ, ЖЕКи, нотаріуси, органи архітектури, земельники, комунальники, енергетики, водоканали, інспекції ДАБК, охорони праці, і знову органи юстиції ! І кожен з них в межах компетенції на певному етапі має цілком достатньо повноважень, щоби зупинити порушення і взяти за одне місце, як замовника того незаконного дійства, так і учасників корупційного ланцюжка.
Болгарин до Категорія А Показати IP 8 Лютого 2021 09:45
В Болгарії існує податок на "тротуари" для комерційних закладів. Тобто - ставиш на тротуарі літнє кафе - плати податок місту.
громадянин України Показати IP 8 Лютого 2021 09:11
А чому мер не бачит вкрадених метрів по проспекту Молоді 4?
член- кориспондент Показати IP 8 Лютого 2021 09:45
а чому на кривому валу кавярня круглий рік перекриває тротуар пройшовшись від цуму до шопена також хитрожопі користуються благом я не заздрісник просто закон один для всіх а потім обурюємся чому так все погано
Народна прокуратура Показати IP 8 Лютого 2021 09:56
А всі ці самозахоплення відбулись саме упродовж названих 9 місяців? Чи може відповідні службові особи ніколи не виконували своїх обов'язків, а тепер намагаються скинути з себе відповідальність таким чином?
Пилип Орлик до "болг Показати IP 8 Лютого 2021 10:23
Практика платити податок на землю, яка перебуває в комунальній власності: двори, тротуари, дороги, - існує не тільки в Болгарії, а й в інших країнах ЄС. Навіть в Китаї і Росії ФОПами за користування комунальною власністю - тротуарами у приватних цілях платиться податок.
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 8 Лютого 2021 11:55
Пенсіонер Прокопчук Іван Степанович, м. Луцьк до читача "Ігор луцький". Я дійсно, на старий ринок не ходжу. Мені там немає, що робити. Але по вулиці С.Левчанівської ходжу, бо там живу і на цей бардак дивитися мені огидно. Мені за порядок в Україні, а в даному випадку за порядок в Луцьку - обідно. Щодо старого ринку, то поговоримо коли весною війна розпочнеться між спекулянтами-базарниками, підрозділами муніціпальної варти порядку та поліцянтів за демонтаж конструкцій.
Ігор луцький до Пенсіонер Прокопчук Показати IP 8 Лютого 2021 22:38
Діду,облиште,нічого з вами а ні весною,а ні літом обговорювати не збираюсь.
До пенсіонера Прокоп Показати IP 8 Лютого 2021 12:55
Той шпиталь АТО має до АТО таке відношення як князь Роман до 14 омбр. Гляньте уважно хто там лежить.
У Показати IP 9 Лютого 2021 11:34
У Луцьку не те ще кілька метрів, а спокійно вкрали частину вулиці, відрізок з першого будинку по п"ятий на Янки Купали, понабудовували там "курників", просто на газопроводі, захарастили прохід і проїзд, що не зможе проїхати ні швидка допомога ні пожежна машина, перегородили вулицю воротами і закрили на замки. І публічно, що зафіксовано на відео, кажуть, дослівно "нам сказали так зробити в архітектурі і прокуратурі" Тобто плювати на всі закони , норми і правила, головне що б був знайомий прокурор, архітектор чи інший можновладець. Поясніть, будь ласка, чому вільна і доступна для всіх вулиця Янки Купали починається з будинку № 7, а з №1 по № 3 зникла? Може тоді хай всі, хто бажає, в Луцьку порозбирають собі вулиці частинами, позабудовують і поперегороджують?
Там до У Показати IP 9 Лютого 2021 14:19
"зникнення" вулиці по будинок № 5 включно, і там же, крім купи ур.дських прибудов- забудов, наліплених, як в якомусь Шанхаї , стоїть гараж якраз на самій газовій трубі, в якому бурлить підпільна і незаконна діяльність по ремонту і фарбуванню автомобілів, з використанням устаткування, що може спричинити , щоб добре рвонуло, а представники газових служб, міська рада, поліця добре знають про це все, але всі мовчать і старанно закривають очі.
Лучанин Показати IP 9 Лютого 2021 17:39
Вулиця С. Бандери - масове перепланування перших поверхів, забирають пів тротурару, що збільшує небезпеку для пішоходів, немає якось одного дизайну: роблять як кому заманеться. Муніципалам краще переключити свою увагу із демонтажу різних гаражів на оті дикі перепланування житлових площ під бізнес приміщення. Це неповага до міста як такого і до його мешканців.
Х до У Показати IP 9 Лютого 2021 17:51
Їй-бо, смішні, як мале пиво ! Не тре мати сім пядєй во лбу, шоби знати, шо левова пайка таких прибудов-надбудов-добудов належить чиновникам, депутатам, прокурорам і якраз вони заставили архітектора. земельщика, газовика, водоканальщика, погодити розміщення тих нужників ! А шо, ніхто хіба не знає їх фамілій ? Знаємо ! Ніхто не забутий, ніщо не забуте ! Прийде весна - саджати будемо !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus