USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку працюють «чорні реєстратори», які видають незаконні дозволи на будівництво

3 Лютого 2021 17:36
У Луцьку все частішають випадки, коли недобросовісні підприємці викуповують квартири на першому поверсі і з часом незаконно переоблаштовують їх під комерційні приміщення. А необхідні дозволи вони отримують «поза спиною» міської ради за допомогою «чорних реєстраторів».

Про це під час засідання виконавчого комітету заявив Луцький міський голова Ігор Поліщук.

З його слів, у державі протягом останніх років склалась критична ситуація із незаконними забудовами.

Як пояснив очільник міста, орієнтовно у березні минулого року Кабмін прийняв низку постанов, якими було ліквідовано державну архітектурно-будівельну інспекцію України разом з усіма її регіональними підрозділами. Також було скасовано постанову Кабміну №523, яка регламентує порядок проведення в Україні перевірок на будівництві.

Замість державної будівельної інспекції створили три нові органи, але фактично за рік часу ці три органи так і не запрацювали.

«У кінці грудня з боєм представники Асоціації міст України та народні депутати змусили Кабмін відмінити скасування дії постанови №523, що регламентує порядок перевірок та складання нормативних акцій на тих громадян, які здійснюють незаконне будівництво або з порушенням ДБН. Таким чином у державі 9 місяців був відсутній контроль на будівництві.

Вважаю це незадовільним показником роботи Кабінету міністрів: бардак і повна безвідповідальність», - висловив обурення Ігор Поліщук

З його слів, станом на сьогодні у Луцьку існує серйозна проблема, коли на перших поверхах викуповують квартири і влаштовують там комерцію. При цьому дуже часто відбувається втручання в конструктивні елементи того чи іншого будинку, що несе за собою дуже серйозні наслідки. «Пройдіться проспектом Волі від перехрестя з вулицею Шопена до Київського майдану. Люди, які повикупляли квартири на перших поверхах, вкрали в міста 2-3 метри тротуару своїми сходами. Уявіть яким міг би гарним бути проспект Волі, якби не ці прибудови, які свого часу кожен будував як собі хотів! Це все виглядає жахливо!» - наголосив міський голова. Також він зазначив, що переведення в комерцію квартир на перших поверхах багатоквартирних будинків відбувається без жодного погодження міською радою.

«Жодного документу за останні роки, який би дозволив перевести квартиру на першому поверсі у комерційне приміщення, Луцькою міською радою видано не було. Відбуваються такі переведення за рахунок «чорних реєстраторів». Свого часу такі реєстратори дуже активно працювали у Куклинській сільській раді Маневицького району. Влітку минулого року ми розпочали боротьбу із скандальним будівництвом на проспекті Відродження, де за пів метра від житлових будинків виріс офісний центр, хоча дозвільні документи були лише на будівництво житлового будинку висотою не вище 12 метрів. У зв’язку з порушеннями міська рада подавала скаргу до міністерства юстиції. Також ми звернулися до міністерства юстиції з проханням скасувати ліцензію цьому державному реєстратору та скасувати державний акт на право власності на нерухому споруду. Тому що було збудовано півтора поверхи, а юридична особа мала акт на готовий об’єкт нерухомості. Через три місяці нам прийшов лист з міністерства, мовляв, «ваше звернення отримали, але так як у нас багато роботи, то про результати розгляду вас повідомлять пізніше», - обурюється міський голова.

Тож під час виконкому він дав доручення юридичному департаменту Луцької міської ради на наступну сесію підготувати звернення до президента, Верховної ради та прем’єр-міністра з проханням прийняти відповідні дисциплінарні рішення щодо міністра юстиції та осіб, які відповідають за розгляд звернення, відповіді на яке не дочекалися ще з літа.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що у зв’язку з відновленням прав щодо проведення перевірок відділ державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради в найкоротший час проведе перевірки об’єктів незаконного будівництва та об’єктів, що ведуться з порушеннями, і здійснить заходи щодо притягнення порушників до відповідальності.

Ще міська рада зверталася до правоохоронних органів через незаконне будівництво на проспекті Відродження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Це Показати IP 3 Лютого 2021 19:17
вам не огорожі в пенсіонерів під вікнами тирити....
Комерсант Показати IP 3 Лютого 2021 20:56
Створіть умови, щоб кожен підприємець міг законно і просто перевести квартиру під комерцію, оплативши при цьому певну суму у міський бюджет, при цьому щоб проект фасаду відповідав певним вимогам. А якщо міська рада не дає нікому погоджень, то бізнес і користується сірими схемами..
Народна прокуратура Показати IP 3 Лютого 2021 23:20
До Комерсант. Тобто, щоб можна було плювати на думку мешканців багатоквартирного будинку і влаштовувати там наливайки, свистопляски до ранку, хостели і тому подібне?
Прокурор Показати IP 4 Лютого 2021 13:21
Поліщук правий. Але таке можливе, коли не буде корупції в погоджувальних органах. Заплатять архітектору, - на сесії виступить із підтримкою, не заплатять, - скаже, що це неможливо.. Ніби ви не знаєте.
Сергій Показати IP 11 Січня 2022 17:20
Зробіть нормальні умови для погодження документації в міській раді , а то все тільки з бабусями і дядьками воюють, тоді не буде ні чорних реєстраторів , ні бардаку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus