USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Пролітаючи над гніздом Порошенка. Де в Україні заборонили запускати дрони

12 Січня 2019 18:12
В Україні офіційно заборонили запускати безпілотники над маєтками Петра Порошенка, його друзів і політичних соратників, а також на Донбасі і в Криму. Карту з «червоними плямами» опублікувала Державіаслужба.

Ще влітку чиновники значно обмежили польоти дронів в Україні. Їм заборонили з'являтися практично скрізь – за винятком таких місць, як незаселені пустирі.

Відповідно до цих правил, маєтки осіб, які перебувають під державною охороною, – це безпольотна зона. Таким чином журналістам фактично заборонили фотографувати з повітря не тільки будинок Порошенка, але й інших VIP-персон, які проживають аж ніяк не у спартанських умовах.

Нові правила дещо змінили це. Отож, над чиїми будинками сьогодні не можна запускати безпілотники досліджувала "Страна".

НАВІЩО ПОТРІБНІ НОВІ «ЧЕРВОНІ ЗОНИ»

Державіаслужба України опублікувала карту «заборонених зон», які позначила червоним кольором. Вони з одного боку істотно звужують географію польотів безпілотників, з іншого – якоюсь мірою позбавляють сенсу правила, введені влітку.

Якщо тоді заборонили польоти над будь-якими місцями й об'єктами інфраструктури, які охороняються (що покривало б як мінімум половину території України), то нинішня карта встановлює точкові заборони за не зовсім зрозумілим принципом. І безпольотна зона тепер стала набагато меншою.

У преамбулі до карти Державіаслужба зазначає, що зараз питання безпечного використання безпілотних повітряних апаратів недостатньо врегульоване. «З огляду на стрімкий розвиток ринку БВС (безпілотних повітряних суден, – ред.) ми працюємо над розробкою нових правил, які безпечно інтегрують нові види повітряних суден в чинну систему використання повітряного простору», – інформує відомство.

«Польоти БВС вагою до 20 кг повинні виконуватися в межах зон обмежень/резервування повітряного простору. Для цього потрібно звернутися з листом у довільній формі за разовою заявкою в Украероцентр за 10 робочих днів за телефоном +380 44 351 59 92 (цілодобово) або на адресу [email protected]», – інформує авіаслужба.

Таким чином, попередні правила мабуть уже втратили чинність (хоча офіційно про це не заявляють). Ймовірно, аби виконати їх було фізично неможливо. І тепер заборони на польоти теоретично можуть працювати виключно в «червоних зонах», які влада може хоч якось контролювати.

ЩО ПІД ЗАБОРОНОЮ

З дійсно проблемних зон червоним кольором щедро залили Крим і Донбас, захопивши також ділянки прилеглих областей, де є велика концентрація військ і тилових служб.
Далі заборонені ділянки з'являються точково, найбільш щільно вони розташовані в Київській області.

З одного боку це також логічно, адже тут розташовуються центральні органи влади і безліч об'єктів критичної інфраструктури. З іншого – тут найбільша щільність VIP-помешкань.

У Києві безпілотникам заборонено літати в зонах аеропортів «Київ» і «Антонов», над частиною історичного центру столиці, близько двох вертодромів (район парку Муромець і Феофанії).

В області під заборону потрапила низка стратегічних об'єктів: аеропорт «Бориспіль», зона Київської ГЕС, територія навколо реактора Чорнобильської АЕС у Прип'яті, аеропорти в Бородянці, Бузовій, Білій Церкві та Гостомелі, військовий полігон у селі Старе, зона навколо парашутного центру в Чайці й кілька вертодромів. Також заборонені польоти над Вишгородом, Білою Церквою і в околицях Глевахи.

Із «прикритих з повітря» VIP-селищ особливо виділяються Козин та Конча-Заспа, де здавна селяться представники влади та бізнесмени. Козин – місце проживання, наприклад, Петра Порошенка і Олега Ляшка. В заборонену зону входить навіть козинський гольф-клуб.
Надійно прикрита від безпілотників і елітна Конча-Заспа, яка межує з Козиним. Тут, до речі, розташовані вілли Леоніда Кучми і десятків відомих людей.
І практично повністю в червоному кольорі не менше елітна Пуща-Водиця. Тут, зауважимо, живуть керівник Управління державної охорони Валерій Гелетей і багато представників «старої гвардії» (як і в Конча-Заспі).

Ця ділянка на схід частково охоплює і так звану фортецю – закритий об'єкт МВС зі спецзв'язком. Де, відповідно до розслідування програми «Схеми», з 2016 року за високим парканом і з великою секретністю мешкає глава відомства Арсен Аваков.
Під заборону потрапив і парк Феофанія, а разом з ним і частина села Хотів, де розташований маєток друга Порошенка, аграрного мільярдера Юрія Косюка (він знаходиться впритул до Феофанії). Саме фірми Косюка щорічно отримують із бюджету левову частку дотацій, призначених аграріям.
А ось генпрокурору Юрію Луценку не пощастило – особняк у селі Стоянка на Житомирській трасі, де він проживає, поки ще можна знімати. Вирішили не прикривати і будинок Віталія Кличка під Лютежем, а також віллу міністра транспорту Володимира Омеляна в селі Іванковичі.

ЩО КАЖУТЬ ПРО НОВОВВЕДЕННЯ

У Всеукраїнської федерації власників безпілотників карту зон побачили 11 січня. За словами засновника Quadrocopter.ua і дистриб'ютора DJI в Україні Тараса Трояка, рекомендації на сайті не відповідають нормативному документу, який був прийнятий у вересні.

«Фактично вони виділили зони і кажуть, що БВС можуть літати тільки там, але з їх дозволу, що в принципі не відповідає цим правилам, адже там написано, що у всіх інших місцях можна літати без дозволів», – повідомив він «Українській правді».

Трояк зазначив, що є і рекомендації «пілотам»: не намагатися втрутитися за допомогою безпілотника в чиєсь приватне життя, не робити спроб когось сфотографувати або знімати без його дозволу, припиняти політ на вимогу представників правоохоронних органів або військових.
«Фактично таких норм у документах немає. Це просто рекомендація Державіаслужби, не має ніяких юридичних наслідків», – сказав Трояк. «Єдиний плюс цих рекомендацій – ми зараз бачимо зони з обмеженнями. Дійсно, в цих зонах потрібно приділяти більше уваги безпеці польоту, тому що там накладені обмеження. Це значить, що потенційно там можуть літати літаки», – зазначив він.

Трояк підтвердив: «У Козині зона є, адже там знаходиться будинок президента. Це зона не тільки для безпілотних літальних суден, а й для будь-яких пілотованих суден. Фактично за допомогою цієї зони вони закривають можливість знімати маєтки чиновників у Козині, тому що прирівнюють квадрокоптер до літальної техніки, хоча ця техніка в цьому районі використовується просто для фіксації, як камера, що літає».

«У цих зонах краще, якщо ви не отримуєте дозвіл, вище 50 м не літати. Але через те, що досі немає правил експлуатації БВС, притягнути до відповідальності власника безпілотного літального апарату фактично неможливо», – сказав Трояк.

ЯК ЗАПРОВАДЖУВАЛИ НОВІ ПРАВИЛА ПОЛЬОТІВ

Українська влада ввела серйозні обмеження на використання безпілотників ще минулого літа.

Тож, безпілотники вагою до 2 кг могли літати без жодних дозвільних документів, але при дотриманні низки серйозних вимог. Пізніше, після критики з боку БПЛА-спільноти, вагу дрона збільшили до 20 кг.

1) польоти повинні здійснюватися лише вдень;

2) забороняються польоти над об'єктами під охороною, визначеними Міноборони, МВС, прикордонною службою, СБУ та іншими військовими та правоохоронними органами;

3) заборонено літати над дорогами державного значення, промисловими зонами, електростанціями, залізничними станціями, морськими портами, сховищами палива, а також над виправними центрами, колоніями і СІЗО;

4) заборона на польоти стосується місць аварій і катастроф, зон поліцейських, антитерористичних та спеціальних операцій; у цьому ж пункті – «польоти не виконуються в зонах, визначених для забезпечення безпеки осіб, щодо яких здійснюється державна охорона»;

5) центральні вулиці міст, селищ міського типу і сіл, залізні дороги державного і регіонального значення та лінії електропередачі можна перетинати, але не літати над ними;

6) у документі також вказується без уточнення про заборону польотів над «іншими важливими державними і потенційно небезпечними об'єктами».

Над зазначеними об'єктами можна літати тільки за умови дозволу від відповідного відомства, власника, адміністрації тощо.

Документ також визначає максимальну швидкість польоту – 160 км/год, висоту – 50 м (пізніше її підняли до 120 м), відстань від пілота – не більше 500 м. І визначено відстань до сторонніх осіб: не ближче 30 м, для осіб до 12 років – не ближче 50 м, для груп із понад 12 осіб – не ближче 150 м.

Тепер введенням «червоних зон» частина цих правил просто втрачає сенс, хоча офіційно вони не скасовані. І це дивно: виходить, що маєток того ж Луценка, який є одним із ключових силових чиновників, згідно з літніми правилами з повітря прикрито. А ось по новій карті - вже ні.

Але ніщо не заважає розширити «географію прикриття» пізніше. Це робиться простим рішенням Державіаслужби.

ЧИЇ ПАЛАЦИ ЗНІМАЛИ ДРОНИ

Якщо із зоною ООС на Донбасі чи місцями проведення спецоперацій поліції або СБУ все приблизно зрозуміло, то пункт № 4, в якому йдеться про заборону польотів над «зоною безпеки» VIP-персон, викликав тоді цілком однозначне тлумачення – влада намагається «прикритися з повітря».

"Страна" згадала, маєтки яких українських чиновників за останні роки знімали за допомогою безпілотників. Зрозуміло, не всі вони обов'язково знаходилися під державною охороною. Однак, як показує практика, її можуть виділити в будь-який час – в Україні це питання політичних симпатій і необхідних грошових інвестицій.

У 2015 році народний депутат Ігор Луценко опублікував зняте з дрона відео особняка президента України Петра Порошенка, який знаходиться в селі Козин Обухівського району Київської області.

Територія навколо будинку обнесена високим парканом. На відео видно, що на великій ділянці знаходяться розкішний будинок, кілька дрібніших будівель, парк і церква.
У вересні 2017 року журналісти-розслідувачі програми «Схеми» показали фото з дрона елітного котеджу, який орендує міністр інфраструктури Володимир Омелян з сім'єю. Будинок знаходиться в елітному селищі Іванковичі під Києвом.

Журналісти повідомили, що будинок оформлений на племінницю дружини міністра, батьки якої мають значно більший будинок в цьому ж котеджному містечку. Сама племінниця живе за кордоном.
У липні 2016 року активісти показали в мережі будинок головного радикала Олега Ляшка, який він, згідно з декларацією, орендував за 5 тисяч гривень на місяць. Спочатку вони хотіли зайти на територію і подивитися на будинок самі, але двері у високому паркані їм ніхто не відкрив. Тоді активісти запустили дрон.
У листопаді 2015 року активісти «Автомайдану» зняли зверху маєток мера Києва Віталія Кличка в селі Лютіж. На території маєтку виявилися вілла, будиночок для охоронців, причал для яхт і власний пляж.

Активісти вирішили особисто під'їхати до маєтку, однак їх не пустили охоронці. Вони сказали, що це не маєток Кличко, а будинок відпочинку «Жовтеня», в який можна потрапити тільки за туристичними путівками.

Активісти з'ясували, що офіційно особняк оформлений на дружину Віталія Кличка Наталію Єгорову. У відомостях з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно зазначено, що Єгорова придбала будинок відпочинку за адресою: село Лютіж, вул. Приморська, 128.У листопаді 2017 року в мережі з'явилося відео особняка, який належить другу і раднику президента Порошенка, власнику ПАТ «Миронівський хлібопродукт» і ТМ «Наша Ряба» Юрію Косюку. Він знаходиться в селі Хотів під Києвом, практично впритул до парку Феофанія. Журналіст Максим Опанасенко, який опублікував відео, пише, що маєток знаходиться на території археологічної пам'ятки, а побудували його всього за рік.У червні 2017 року в мережі показали будинок старшого слідчого з особливо важливих справ Департаменту спеціальних розслідувань Юрія Кривобока. Будинок розташований на 6 земельних ділянках, які знаходяться у власності Кривобока. Загальна площа землі – 86 соток. Площа будинку – 1827 квадратних метрів.

Всього у сім'ї слідчого нарахували у власності 4 елітних будинки площею 2741 кв. м, 4 квартири площею 367 кв. м, 62 гектара землі по всій Україні і дохід в розмірі 182 мільйонів гривень.У липні 2015 року активісти зняли на відео триповерховий будинок, що належить заступнику «діамантового прокурора» Київської області Олександру Корнійцю.

Він відомий тим, що під час обшуку силовики знайшли діаманти. Це сталося саме в цьому будинку. Після серії обшуків у нього та інших прокурорів, обвинувачених у хабарництві, їх почали називати «діамантовими прокурорами».

На території маєтку знаходиться будинок з гаражем, сад і невелике озеро.У 2015 році активісти «Автомайдану» за допомогою безпілотника зняли розкішні особняки на Трухановому острові. Крім будинків, в рекреаційній зоні були зняті тенісні корти, басейни та інші споруди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сергій Показати IP 12 Січня 2019 18:56
А люди не мають чим за комуналку заплатить...
К.лучанин Показати IP 12 Січня 2019 18:57
Пригадався по назві фільм: " ПРОЛІТАЮЧИ над ГНІЗДОМ ЗОЗУЛІ" Може хто бачив та памятає його. Але можновладці перетворили Україну на дурдом, відокремились від усіх кріпосних маєтками. Решта , хто живе поза їх маєтками це "ПАЛАТА №6". Це так ця когорта вважає, дехто схвативши ТОМОС в руки майнув у тур по Україні з підготовкою до виборів. Лохотрон продовжується. От чи зроблять певні висновки українці?
Nesmiyana Показати IP 14 Січня 2019 15:38
Ось де наші зарплати , пенсії , податки і все таке інше...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus