USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Секретна угода: в обмін на томос Порошенко зобов'язався передати Варфоломію «будівлі та іншу власність» в Україні

12 Березня 2019 08:59
Президент України Петро Порошенко, підписавши 3 листопада 2018 року в Стамбулі (Туреччина) угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським патріархатом, в обмін на томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) зобов’язався передати Ставропігії Вселенського патріархату в Україні «будівлі та приміщення, а також інші об’єкти власності».

Про це йдеться в копії угоди про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським патріархатом, яка надана Адміністрацією Президента України на запит Українських Новин.

«Відповідно до мети угоди Україна сприятиме ... набуттю відповідно до законодавства України представництвом Вселенського патріархату в Україні, а саме місією «Ставропігія Вселенського патріархату в Україні», будівель і приміщень, інших об’єктів власності, необхідних для функціонування місії «Ставропігія Вселенського патріархату в Україні», – вказано в тексті угоди.

3 листопада 2018 року Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю. Вона була підписана під час офіційного візиту Порошенка до Туреччини. Зміст тексту угоди під час церемонії не коментували.

Через 15 хвилин після завершення церемонії у своєму акаунті соціальної мережі Twitter Порошенко повідомив про підписання угоди про взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом. «Угода, яку ми підписали сьогодні, завершує процес, створює всі умови, щоб підготовка до собору і процедура надання томосу були проведені відповідно до канонів православної церкви», – написав президент.

Того ж самого дня на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з’явилось повідомлення про підписану Петром Порошенком та Варфоломієм угоду «Про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським патріархатом».

4 листопада Українські Новини звернулися до Адміністрації Президента України (АПУ) із проханням надати копію підписаного документа.

12 листопада АПУ відповіла, що не може оперативно надати копію угоди та повідомила про відтермінування обробки запиту до 20 робочих днів. При тому, що відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» відтермінування можливе лише у тих випадках, коли запит «стосується надання великого обсягу інформації або вимагає пошуку інформації серед значної кількості даних». Що саме з двох вищеназваних причин стало підставою для відтермінування надання копії конкретного документа, який займає кілька сторінок тексту, в Адміністрації Президента не уточнили.

3 грудня 2018 року АП без пояснення причин відмовилась надавати доступ до копії угоди, підписаної від імені України Порошенком із Вселенським патріархом Варфоломієм. «Згідно з ухваленим рішенням, всі документи, що пов’язані з отриманням Україною рішення Священного синоду Вселенського патріарха про автокефалію української церкви, в тому числі запитана вами угода, будуть оприлюднені після остаточного вирішення питання», – підкреслили у відповіді АПУ.

Ознайомившись з підписаною угодою про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським патріархатом, стає зрозуміла причина відмов АПУ надати його текст. Порошенку напередодні президентських виборів невигідно визнавати той факт, що ціною створення автокефальної помісної православної церкви та отримання томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) стала передача державної власності у постійне безоплатне користування Вселенському патріархату, зазначає видання.

Зазначимо, що представництвом Вселенського патріархату в Україні є ставропігія, яка відновлена рішенням Синоду Константинопольської православної церкви під головуванням патріарха Варфоломія 11 жовтня 2018 року.

18 жовтня 2018 року Верховна Рада України прийняла закон «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська», який був ініційований Порошенком, згідно з яким Андріївська церква передана у постійне і безоплатне користування Вселенському патріархату. Таким чином, ставропігія існує на постійній основі та є церковним посольством в Україні, яке перебуває в Андріївській церкві в Києві.

28 листопада 2018 року Кабінет Міністрів України передав Андріївську церкву у постійне користування Вселенському патріархату. «Передати в постійне безоплатне користування Представництву двору Вселенського патріархату в Україні об’єкти нерухомого майна – Андріївської церкви Національного заповідника «Софія Київська» (м. Київ, Андріївський узвіз, 23) згідно із переліком, що додається», – йдеться у постанові Кабміну.

Раніше Андріївська церква була діючим храмом Української автокефальної православної церкви (УАПЦ), яка 15 грудня 2018 року саморозпустилася та увійшла до складу ПЦУ. На даний момент церковні богослужіння в Андріївській церкві проводять священнослужителі Константинопольської православної церкви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 47
Просто питаю Показати IP 12 Березня 2019 09:04
Ось у чому шпичка...а так м'яко стелилось...
123ЙО до Просто питаю Показати IP 12 Березня 2019 11:28
Томос є!!! Як би гундяєвська братія ядом не бризгала, - Томос є, незалежна православна церква Україгни є і буде!!!
нострадамус Показати IP 12 Березня 2019 09:30
хто би сумнівався...
Дєдушька ау до нострадамус Показати IP 12 Березня 2019 12:23
Фізична присутність Константинопольського патріархату в Україні, це стратегічно мудре рішення, це як присутність баз НАТО в тій чи іншій державі.
Прораб Показати IP 12 Березня 2019 09:30
Кемпську волость ? Та беріть.
Патріот до Прораб Показати IP 12 Березня 2019 12:27
Найбільше зло для України, це ціла мережа кремлівських агентів впливу - мережі церков московського патріархату. МИ ПАМЯТАЄМО ЯК МОСКОВСЬКІ ПОПИ ВІДМОВЛЯЛИСЬ ВІДСПІВУВАТИ ЗАГИБЛИХ ВОЇНІВ АТО ! МИ НЕ ЗАБУДЕМО ЦЬОГО НІКОЛИ !
ольга до Прораб Показати IP 12 Березня 2019 22:43
Добре,що в такій ситуації у вас лишається почуття гумору. Інакше ситуацію в країні адекватно не можна сприймати.Дякую, ви підняли настрій на цілий день.
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 12 Березня 2019 09:46
Що за істерія? Нормальна практика співробітництва між Вселенським Патріярхатом і ПЦУ. Ставропігію як було забезпечувати? До 1658 року саме цими храмами та будівлями (і навіть більшою їхньою кількістю) й володіла в Києві та Україні Візантія, перед тим, як нас загарбала і брехнею приєднала до себе Москва. МИ БУЛИ МИТРОПОЛІЄЮ КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКОГО ПАТРІЯРХАТУ! І напряму підкорялися Вселенському Патріярху. Ви, хоч про це знаєте?? Не було ніякого Переяславського договору. Його в очі ніхто не бачив. Ніколи. Була нахабна брехня!
Анатоль_ до Анатоль_ Бідзюра Показати IP 12 Березня 2019 10:24
Отож!
Ганс до Анатоль_ Бідзюра Показати IP 12 Березня 2019 12:05
Візантія в якому році була захоплена тюрками? Нагадати??? патріЯрхат? Та??
123ЙО до Ганс Показати IP 12 Березня 2019 12:21
Взривом пер_ака задоволений. Знаток, остинь, вже пізно. рпц йде в історію і в країну мокшанських боліт.
Ганс до 123ЙО Показати IP 12 Березня 2019 18:10
Хто про що, а патрійоти про пер_аки. Яке РПЦ? УПЦ не знаходиться у підпорядкуванні РПЦ з 1990. Загугли хоч, чи що?
1 до Ганс Показати IP 12 Березня 2019 20:48
Не позортесь так. Не показуйте своє невігластво. УПЦ це є структурний півдрозділ РПЦ, який перебуває в підпорядкуванні і під керівництвом РПЦ. Да що я вам розказую, ви й самі все знаєте, не даремно ж погони під рясою носите.
Активіст Показати IP 12 Березня 2019 09:47
От вам і віра. Бізнес і майно, а люди все стерплять. Добре хоч не до мусульман, там свинину їсти не можна.
Патріот до Активіст Показати IP 12 Березня 2019 12:25
Одержання Томосу, те одна з небагатьох великих заслуг Порошенка. І це одне з найгноловніших здобутків України у 20 та 21 століттях.
Я до Патріот Показати IP 12 Березня 2019 18:41
завязуй з галоперидолом татріот.. а то скоро будеш писати про шалене досягнення України - здобуття вогню тертям двох паличок..
! до Я Показати IP 12 Березня 2019 20:50
От у вас і рвонуло так рвонуло. Але вам потрібно просто змиритись, та й перестати споживати фекалії ботоксного пацюка.
Я до ! Показати IP 13 Березня 2019 06:53
те що ви живете за рахунок фекалій шоколадного не значить що інші такі.. а змирюватись потрібно було баранам свідомим а не шабаші майданні влаштовувати...тоді б не керувала-б тут посол сша
А4 Показати IP 12 Березня 2019 09:59
А де фото відповіді АПУ?
Стомленийвідбрехунів Показати IP 12 Березня 2019 10:00
Це ніщо у порівнянні з наявними майновими комплексами та засиллям секти РПЦ-ФСБ ...
Анатоль_ Показати IP 12 Березня 2019 10:04
Шош то робится, брати мої?
1 Показати IP 12 Березня 2019 10:21
Нічого дивного, так і має бути.
Vovchik Показати IP 12 Березня 2019 10:51
Ось і зрозуміли мотиви визнання. Просто гарно зацікавили.
ігор луцький Показати IP 12 Березня 2019 11:15
Перечитав текст угоди і ,,зради" не знайшов.А те ,що для місії Вселенського Патріархату нададуть приміщення і будівлі,то це злочин?Злочин це те,що холуям кіріла і онуфрія віддали укранські святині(Почаївська і Київська Лаври) і московські попи поводяться так як це їхня приватна власність.
!!! до ігор луцький Показати IP 12 Березня 2019 12:31
+ !!!. ВИВАЖЕНИЙ, МУДРИЙ ТА ОБЄКТИВНИЙ КОМЕНТАР! Томос є, ПЦУ є, і буде, як би гундяївці не скавінчали !
Кейт Показати IP 12 Березня 2019 11:17
Вот і здаємо землі туркам без війни.
? до Кейт Показати IP 12 Березня 2019 12:32
Ви паняночка хоч текст прочитайте, а потім _еріть в коментах. Бо така вже убога "зрада" виходить...
ольга Показати IP 12 Березня 2019 11:45
Віра і Бог окремо, а майно і гроші окремо. Люди прокиньтеся - 90% священників усіх патріархатів звичайні люди, яким треба утримувати сім`ю. Вони не гірші і не кращі один за одного.Тільки різниця в тому,що "московські" щомісяця сплачують у бюджет УКРАЇНИ 1900 грн податків, а "киівські" - ні, оскільки у них "особливий статус", підтримка влади, а за чиї гроші? Влада заробляє бонуси зтравлюючи людей за їхні ж кошти.
Вадим до ольга Показати IP 12 Березня 2019 12:34
Ні товаришка - ольго, зовсім не так! Різниця в тому що московські попи люто ненавидять Україну і українців та готові її сплюндрувати всіма доступними їм методами. Чого вартує лише відмова відспівувати загиблих воїнів АТО ...
ольга до Вадим Показати IP 12 Березня 2019 13:13
Ми з вами знайомі? Ви знову про ідеї, а я вам про реальні підстави функціонування МП. У разі потреби людина звертається до тієї церкви прихожанином якої є. Навіщо на цьому спекулювати? У чому полягає ненависть - у проживанні в Україні, сплаті податків, у тому, що діти священників працюють на благо держави. Для вас причиною усіх негараздів в країні є МП.
Вадим до ольга Показати IP 12 Березня 2019 15:54
Товаришко Ольго! Ви програли, Томос є, і буде! А на рахунок сплати податків МП, так від них стільки горя і розбрату в Україні, що ті копійки які вони сплачують будучи ІНОЗЕМНИМИ АГЕНТАМИ, не компенсують нічого. А ДЛЯ МЕНЕ МП ТО ЛИШЕ ОДИН З ПІДРОЗДІЛІВ АРМІЇ рф, ПРИЧОМУ ДУЖЕ КРОВОЖЕРЛИВИЙ ПІДРОЗДІЛ.
ольга до Вадим Показати IP 12 Березня 2019 16:56
А чому ви вирішили, що я проти єдиної церкви? Мене методи обурюють. Для когось "копійки розбрату", а комусь передвиборча агітація. У нас прості люди завжди є розмінною монетою, начхати на їх права. Завтра усі звільнені священники звернуться у центр зайнятості,оформлять субсидію, пільги, як малозабезпечена сім`я і ви будете змушені з своїх "копійчаних" податків їх утримувати. Усі вони є громадянами України. Де логіка? Хто має це все фінансувати?
Я до ольга Показати IP 12 Березня 2019 18:48
а кому потрібна єдина церква??? про свободу совісті вже позабували свідомі і скакуни???? і якшо така вже повинна бути - єдина, то чому в неї не женуть баптистів, протестантів, лютеран, адвентистів і інших сенктантів??? свідомим це питання не приходить в те що в них називається головами?
ольга до Я Показати IP 12 Березня 2019 20:20
Ви праві, але це ідея на наступні вибори. Зараз Верховна Рада розглядатиме мовний закон, який знов розділить усю Україну. Напевно варто іти в кришнаїти, може в Індію не відправлять і у відсотках це електорат , який владу не цікавитиме.
Вжик до Я Показати IP 12 Березня 2019 20:54
Ваша жовч вам очі залила, от і намагаєтесь вкусити всіх і вся. А по суті, то в ПЦУ громади переходять добровільно, ніхто нікого не примушує. Краще випийте заспокійливого та заспокойтесь, бо вас уже понесло.
Я до Вжик Показати IP 13 Березня 2019 06:55
понесло пецю томоса в релігійні справи де його і на фіг не треба.. а баранам радість
Я до Вжик Показати IP 13 Березня 2019 06:59
добровільно переходять - це коли замки на дверях церков ріжуть бички-активісти і попів за бороди тягають?
Лариса до Вадим Показати IP 12 Березня 2019 22:42
Мене дивує одне, якщо московські попи агенти ФСБ, кровожерливий підрозділ, чому їх приймає ПЦУ???! Майже вся Горохівщина перейшла з Московського патріархату в Стамбульський, дуже багато з священиками і всі ликують, що підтримали паству, патріоти і т.д. Як? Вчора агенти, сьогодні патріоти?!
Вжик до Лариса Показати IP 12 Березня 2019 23:21
Ларочко припиніть ці дешеві інсенуації. Тим більше що вони (московські попи) покаялись і добровільно та усвідомлено перейшли в лоно рідної автокефальної Церкви. А ви й далі можете ходити в фсб-шну церкву, така ваша доля очевидно...
777 Показати IP 12 Березня 2019 12:17
Купил петро папуасам бусы за их же деньги.А вы и скачете от радости.
333 до 777 Показати IP 12 Березня 2019 12:36
Те що Україна має свою незалежну церкву, то дійсно заслуга Порошенка, дав він смачного пєндоля московським попам...
777 до 333 Показати IP 12 Березня 2019 16:11
И пендаля дал и крым просрал и москву взял и донбасс вернул. Ну и себя не забыл. бабла накосил. янык отдыхает. А вам холопы томос. ещьте. только пережевывайте тщательнее.
333 до 777 Показати IP 12 Березня 2019 17:01
Те що крадун, то є, ніхто ж не спорить. АЛЕ скажемо так, крим і донбас, то зроблено руками твого ботоксного царька і його зомбі стада. ВІЙНА І КРОВ НА пині і рф її. НУ А ТОМОС І НЕЗАЛЕЖНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ, - ТО ЗАСЛУГА ПОРОШЕНКА.
Ivan Показати IP 12 Березня 2019 12:35
А на пагорбі сидить УГКЦ і облизує ться..
Сергій Показати IP 12 Березня 2019 15:38
Сміх. Яка це "секретна" угода? Це угода, по якій Андріївську церкву надали Константиноп. патріархату. Це відкритий факт. Роблять сенсацію з нічого.
Я Показати IP 12 Березня 2019 18:45
чисто теоритично - а якби не віддали Андріївську церкву Константинопольському Варфоломею - то дав би він томос чи ні??? і на фіга він взагалі комусь потрібен крім баранів які нічого не тямлять в церковному законодавстві???
Порада Показати IP 13 Березня 2019 12:07
Люди які ходять в церкву рідко, або взагалі не ходять не мають права вмішуватись в церковні справи. В основному коментарі написані людьми які далекі від Бога і церкви. Дуже багато злості і ненависті! Вони напевно не розуміють що являє собою церква і з ким Вони ведуть війну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus