USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

У Луцьку – судовий процес щодо «ласого шматка» земель у Луцькому районі

13 Квітня 2018 14:38
Жителька села Баківці Луцького району у суді оскаржує державний акт про право постійного користування землею, виданий державному підприємству, землі якого зараз фактично використовуються приватною фірмою. Зі свого боку, на майже півтори тисячі гектарів сільськогосподарських земель у селі за 15 кілометрів від Луцька претендують бійці АТО.

Засідання у справі позову Євгенії Кравчук до Державного підприємства «Дослідне господарство «Перемога» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції національної академії аграрних наук України» та ГУ Держгеокадастру у Волинській області відбулося 13 квітня у Луцькому міськрайонному суді.

Як розповіла Баківцівський сільський голова Руслана Пастерук, сільрада виступає третьою стороною у суді і прийняла бік позивачки Євгенії Кравчук, яка усе життя пропрацювала дояркою та була нагороджена за свою працю орденом. З 2004 року сільрада зверталася щодо роздержавлення підприємства, але добитися нічого не вдалося, адже місцеві жителі села, розташованого за 15 кілометрів від Луцька, не мають ані паїв, ані ділянок для ведення особистого селянського господарства. Основним джерелом доходу пенсіонерів, які проживають у селі, є обробіток власних земель та утримання на них худоби. Отже, місцеві жителі хочуть отримувати земельні паї, як їхні сусіди у Лаврові чи Радомишлі.


Державне підприємство Дослідне господарство «Перемога» має 1745 гектарів державних земель, з яких 1475 гектарів ріллі. Ці землі фактично використовує приватна фірма директора цього ДП Олега Яворського СГПП «Олімп-Агро». Засновником фірми є його дочка Ольга Яворська, племінники – виконавчими директорами (при цьому один з них був головним інженером ДП «Перемога»). Сільський голова стверджує, що ДП «Перемога» не може обробляти таку кількість земель, тому що за 12 років перебування його на посаді воно придбало лише один культиватор, дві лійки для внесення міндобрива, а решта техніки належить приватній фірмі.

З її слів, Олег Яворський говорив, що фірма начебто за півціни надає послуги з оранки, культивації, обробітку земель.

«Чому приватна фірма, за рахунок земель дослідного господарства «Перемога» змогла придбати техніку і надавати послуги, а держава нічого не купила? В нас люди обурені тим, що державне майно нищиться свідомо», - зауважує Руслана Пастерук.

У 1994 році Луцька районна рада приймала рішення про видачу державного акту на право користування землею насінницькому радгоспу «Перемога». Враховуючи, що господарство на підставі наказу не віднесено до академії аграрних наук, райрада ухвалила таке рішення, щоб з’ясувати кількість землі, яка повинна була піти на роздержавлення у 1995 році. Однак через три дні після прийняття рішення райрадою видається державний акт вже ДП Дослідному господарству «Перемога», яке було створене 1 липня 1994 року. Отже, 25 березня 1994 року видали документ для ДП, якого на той час офіційно не було зареєстровано. Таким чином, вже протягом десятиліть державні землі використовуються фактично у приватних цілях, а держава від такого господарювання нічого не отримує.

У залі суду зібралися десятки учасників АТО. У публічній кадастровій карті можна побачити, що за межами села Баківці землі не мають кадастрових номерів, тобто, є державними. Отже, атовці почали масово звертатися у сільську раду. Баківцівська сільрада відмовляє у задоволенні їхніх звернень у зв’язку з тим, що не має повноважень для поділу земель за межами населеного пункту. Отже, бійці АТО прийшли, щоб заявити свої претензії на ці землі.


У рамках підготовчого засідання учасники процесу дискутували щодо площі земель, наданих в користування ДП «Перемога» та праву сільради розпоряджатися землями, які раніше використовувалися держпідприємством, але були внесені до меж населеного пункту.

Представник ДП «Перемога» стверджував, що сільрада самовільно приймала рішення про роздачу 200 гектарів державних земель людям. Зі слів голови сільради, і землі були вилучені на підставі постанови президії академії, тож сільська рада розпоряджається землями, внесеними до меж населеного пункту в рамках своєї компетенції.


Суд в особі головуючого судді Олександра Гриня призначив судовий розгляд справи по суті на 11.30 год. 25 травня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Правда Показати IP 14 Квітня 2018 08:36
Керівник господармтва пан Яворський без проблем купить суд , селянам нічого не світить, продасть одну квартиру у Варшаві і все ))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus