USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98
Релігія

У Луцьку запрошують на «Великодній вернісаж»

19 квітня о 14:00 у Музеї волинської ікони відкривається виставка «Великодній вернісаж». В експозиції – хатні ікони та декоративні пасхальні яйця з фондів музею, а також сучасні дизайнерські роботи учнів та майстрів Технічного фахового коледжу ЛНТУ. Відвідувачі матимуть змогу придбати подарунки до свята.

17 Квітня 2024 06:20

Щоб побудувати храм, волинський священник продає чорничне варення

Продаючи чорничне варення, хочуть зібрати кошти на будівництво храму у Старій Вижівці. Священник, його дружина та небайдужа громада продають консервацію за символічну суму. Нині, поки зведення храму тільки почалося, богослужіння проводять у капличці.

16 Квітня 2024 12:48

16 квітня: свята, події, факти. Всесвітній день дозвілля та День піжами на роботі

Сьогодні відзначають Всесвітній день голосу, Всесвітній день дозвілля, Всесвітній день підприємництва, День обізнаності про стрес, День піжами на роботі.

16 Квітня 2024 00:00

«Не переживав: вб’ють – то вб’ють»: історія звільненого з полону пастора з Маріуполя, який лікується у Луцьку

У перший день повномасштабного вторгнення 65-річний Анатолій Волошин з Маріуполя Донецької області, який був пастором однієї з церков, вступив у тероборону, склав присягу і взяв до рук зброю. У березні 2022 року чоловік отримав поранення, а у травні того ж року потрапив у російський полон, де пробув десять місяців.

15 Квітня 2024 22:41

«Можна вживати як ліки»: у волинській церкві мироточать п'ять ікон і хрест

У церкві села Шклинь Луцького району мироточать п'ять ікон і хрест. Крапель настільки багато, що їх збирають в окремі посудини. Три ікони та хрест із розп'яттям у цій церкві замироточили ще на початку повномасштабної війни. Відтоді, за словами священника, мироточення не припинялося. Цьогоріч краплі миро з'явилися ще на двох іконах церкви.

15 Квітня 2024 19:51

Із хрестом і дзвонами: як сільську хату на Волині перетворили на московську церкву

У селі Мишів, що на Володимирщині, прихильники УПЦ МП взялися будувати храм. Частина місцевої громади перейшла до ПЦУ ще чотири роки тому. А от інші, ті, хто лишився в лавах УПЦ МП, почали проводити богослужіння у звичайній хаті. Священник переходити в ПЦУ відмовився.

14 Квітня 2024 20:55

«Краще сонцю зупинитися в русі, ніж перестати читати Псалтир»: волинські парафіяни безперервно читають молитви

У Романові Луцького району парафіяни місцевого храму безперервно читають Невсипущий Псалтир у час Великого посту. Щодня і щоночі люди по черзі приходять до церкви, щоб долучитися до особливої молитви. Хтось читає по годині, а хтось – по шість.

14 Квітня 2024 07:14

14 квітня: свята, події, факти. Трагедія «Титаніка», на дно пішов російський крейсер «Москва»

У ніч проти 14 квітня 1912 року найбільший на той час пасажирський лайнер світу «Титанік» зіштовхнувся з айсбергом і потонув. Рівно через 110 років затонув крейсер «Москва», флагман Чорноморського флоту ВМФ РФ, після удару ракетами «Нептун» ВМС України.

14 Квітня 2024 00:00

9 квітня: свята, події, факти. День доброти до юристів та закінчення Рамадану в мусульман

Сьогодні відзначають День Уїнстона Черчилля, День «Назви себе як хочеш», День антикваріату, День доброти до юристів. Мусульмани святкують кінець Рамадану.

9 Квітня 2024 00:00

8 квітня: свята, події, факти. Повне сонячне затемнення, запатеновано першу пожежну драбину

8 квітня 2024 року відбудеться повне сонячне затемнення. Його пік припаде на 20:18 за Києвом. В Україні, як і в усій Європі, явище побачити не вдасться. Повну фазу затемнення зможуть спостерігати лише мешканці вузької смуги у Північній та Центральній Америці. Через це в ЗМІ явище назвали Великим американським затемненням.

8 Квітня 2024 00:00

Релігійна громада на Волині після переходу до ПЦУ відновлює храм

Храм святих Кирила і Мефодія розташований у селі Поліське, його відвідують і жителі сусіднього села Брунетівка. Збори про перехід до Православної церкви України провели в січні 2024-го. Після цього перереєстрували релігійну громаду.

7 Квітня 2024 12:52

На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ МП поширював фейки про війну в Україні

Служба безпеки України задокументувала злочини з боку настоятеля храму Хустської єпархії УПЦ МП. Клірик розпалював релігійну та міжнаціональну ненависть у прикордонному регіоні, а також виправдовував агресивну війну РФ проти України.

5 Квітня 2024 13:31

5 квітня: свята, події, факти. Міжнародний день супу та Міжнародний день совісті

5 квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер було ухвалено першу українську Конституцію. У світі сьогодні відзначають Міжнародний день супу, День «Пішки на роботу», День, щоб ризикнути, День вивчення карти доріг, Міжнародний день совісті.

5 Квітня 2024 00:00

Суд вперше визнав законним перехід громади з УПЦ МП до ПЦУ

Частина мешканців села Калинівка Житомирського району Житомирської області вирішила добровільно змінити канонічну приналежність, але цей крок було оскаржено в суді. Суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили. Справа пішла до Великої палати ВС. 3 квітня Верховний суд ухвалив остаточне рішення про законність такого переходу.

4 Квітня 2024 09:55

Воїн із Волині врятував ікони зі зруйнованого храму біля Авдіївки

Військовий на позивний Федя вивіз ікони з-під Авдіївки зі зруйнованого храму. Евакуація святинь відбувалася під обстрілами на квадроциклі. Образи захисник передав у Жидичинський монастир.

2 Квітня 2024 08:10

Папа Римський на Великдень закликав до обміну усіма полоненими між Росією та Україною

Папа Римський Франциск у неділю, 31 березня, у традиційному Великодньому посланні Urbi et Orbi згадав про російсько-українську війну та висловив побажання про загальний обмін усіма полоненими між Росією та Україною.

31 Березня 2024 22:48

24 березня: свята, події, факти. Міжнародний день відмінника та День боротьби з депресією

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з туберкульозом, Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв, Всесвітній день кабадді, День MetLife, Міжнародний день відмінника, Міжнародний день боротьби з депресією.

24 Березня 2024 00:00

На Львівщині пожежа знищила деревʼяну церкву ХІХ століття – пам’ятку архітектури національного значення

У селі Сможе на Львівщині згоріла памʼятка архітектури національного значення – деревʼяна церква Святого Архангела Михаїла XIX століття.

23 Березня 2024 16:06

Система Orphus