USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Їхня зброя – святі слова: у Луцьку презентували книгу про капеланів, які рятують душі на сході. Фото

13 Грудня 2019 07:00
Про збірку історій 23 священників, серед яких є і наші земляки, говорили у Волинському краєзнавчому музеї.

«Капелани. На службі Богу й Україні» – саме так називається книга, основу якої склали розповіді священників, які обрали шлях служіння на війні. Вихід збірки став можливим завдяки великій роботі її укладачів – співробітниць Українського інституту національної пам’яті Тетяни Ковтунович і Тетяни Привалко.
Представниця Інституту у Волинській області Леся Бондарук розпочала презентацію з прохання вшанувати пам’ять волинян, які цими днями загинули на сході, хвилиною мовчання. Після цього вона подякувала директорці Волинського краєзнавчого музею Оксані Важатко за сприяння у проведенні таких заходів.
На презентації книги була присутня і одна з її укладачок, координатор усно-історичних проектів Українського інституту національної пам’яті – Тетяна Ковтунович. Вона розповіла про те, що ідея фіксації історій людей виникла ще під час Революції Гідності і ця книга є вже 10 серед подібних проектів.
Тетяна Ковтунович каже, що до книги, над якою вони працювали більше року, увійшли розповіді 23 священників. 3 з них – волиняни. Це отці Михайло Бучак, Олександр Вронський та настоятель храму Святителя Миколая Чудотворця у Волновасі ігумен Макарій (Олег Дядюсь).
Отець Олександр Вронський, який 2 роки перебував на сході під час активних військових дій, подякував усім, хто не байдужий до долі України. Він підкреслив, що такі книги потрібні не заради пам’яті, а заради майбутнього, адже за ними будуть вчитися та брати з них приклад.
Отець Михайло Бучак поділився думками про особливості капеланського служіння. Пригадуючи слова митрополита Михаїла: «Не ви вибрали капеланство, а Бог вибрав вас», він наголосив, що воно – Воля Господня.
Упорядники книги свідчать, що душпастирська служба на війні об’єднує різні конфесії. Тому в ній наводяться спогади не лише представників ПЦУ. Своїм досвідом та переживаннями діляться також священники УГКЦ та РКЦ, капелани-протестанти, служителі мусульманської релігійної громади та єврейської месіанської общини.
Леся Бондарук підкреслила, що книга «Капелани. На службі Богу й Україні» вийшла державним коштом, а тому не буде продаватися. Отримати її (звичайно безкоштовно) можна, насамперед, в Інтернеті. Друковані ж екземпляри, за активного сприяння Українського інституту національної пам’яті, передаватимуться у бібліотеки та музеї, аби їх прочитало якнайбільше людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus