USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хто бере участь в освяченні води марновірно, може собі нашкодити, – луцький священник

17 Січня 2020 20:39
Уже роками на свято Водохреща доводиться спостерігати, як українці, незважаючи на температуру повітря й води, масово влаштовують пірнання й купання у водоймах, вірячи, що в такий спосіб можна «змити з себе всі гріхи». Утім все частіше говорять про те, що така традиція – просто данина моді, що вона аж ніяк не притаманна українцям.

Цьогоріч міф про змивання гріхів у крижаній купелі розвіяли й у ПЦУ.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: КУПАННЯ НА ВОДОХРЕЩЕ НЕ ПОЗБАВИТЬ ГРІХІВ, – ПЦУ

«Усі церковні таїнства, обряди встановлено як засіб наближення людини до Бога. Вода, яку освячено особливим чином на Богоявлення, є благодатною поміччю для тих, хто використовує її з вірою, покаянням, бажанням спасти свою душу, – пояснює голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії Православної Церкви України протоієрей Віталій Собко. – Саме це важливо, а не спосіб використання води. Хто не усвідомлює цього, хто бере участь в свяченні з якоюсь іншою метою, марновірно, може навіть нашкодити собі».

«Український народ живе культурологічно й етнологічно, але якщо він церковний народ, то має жити теологічно. І до кожного свята, до кожного богослужіння має підходити з позиції теології, – вважає прессекретар Луцького екзархату УГКЦ митрофорний протоієрей Роман Бегей. – І, наприклад, якщо Хрещення у нас залишилося як таїнство, сакраменталія, що змиває первородний гріх і засвідчує, що ми через хрещення стаємо вписані у Заповіт Божий, є Його наслідниками, то це є справа духовна, яка пов’язана з життям душі. А воду ми освячуємо для оздоровлення душевного й тілесного, коли ми її з вірою черпаємо і приймаємо. Тобто в першу чергу має бути віра.

Від того, купалася людина чи ні, не залежить, освятиться вона чи не освятиться, чи змиється з неї щось, окрім бруду, бо це не має нічого спільного з душею. Церква має свою тисячолітню історію в Україні, традиції, сформоване вчення. І треба слухати голос Церкви, а не голос етносу. А Церква вчить і про значення свята, і про значення води, і про її користь».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 17 Січня 2020 21:58
Чому ж ви про хеловін мовчите,як втягують молодь у це "св'ято"??? Людям потрібно пояснювати,що є св'яте,а що від лукавого!!!
Арафат до Анонім Показати IP 18 Січня 2020 09:12
Просто сядьте і прочитайте біблію. Всю. Не кілька сторінок та новий заповіт, а всю - числа, левіт і т.д. Про «художества» давида, абрама, навина, ілії макавеїв та ін. Після прочитаного хеловін - просто дитяча забавка. Хеловінщики принаймні не закликають винищувати цілі народи, бо не тому богу моляться
Анонім до Арафат Показати IP 18 Січня 2020 11:18
Ну не потрібно так заглиблюватись,я говорю про наше місто.
Арафат до Анонім Показати IP 18 Січня 2020 21:47
?
Крапля Показати IP 18 Січня 2020 08:38
Вже й у водохрещенських традиціях щось завадило(( Батюшкам немає чим зайнятися?.. Як і Супрун колись...
ігор луцький до Крапля Показати IP 18 Січня 2020 09:48
Це просто модний тренд,який появився на Украні не так давно.Мої дідусі і бабусі і їхні ровесники цим не займалися.Духовний сенс-в освяченні води.
Арафат до Крапля Показати IP 19 Січня 2020 23:03
Очищення водою без чека від попа - недійсне!
Свідомий Показати IP 18 Січня 2020 09:55
Поставили завдання овець під римські стандарти причесати.
Як циган кіньми Показати IP 19 Січня 2020 13:34
Ви хоч одного попа в ополонці бачили ? Черновєцкій в білих сімейних майтках сам не знає чого в Дніпро ліз. Шиба у вишитій сорочці в Стиру перед камерами больбався - всякими методами намагалися гріхів позбутися. Михаїл цілі колони з хоругвами до центрального пляжу вів, але сам в чогось у човні сидів, а не у воді - вже видко тоді про шось знав. Тоді говорили одне, тепер вже друге. А народ шо: "Когда страна прикажет бить героєм - у нас героєм становіцца любой ! ". Отак і живем. Скоро будемо на різдво вчитись гіндика їсти і торт по морді розмазувати на день нароження.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus