USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Церкву, за яку на Волині роками воювали дві парафії, передали ПЦУ

9 Вересня 2021 12:49
Храм Різдва святого Іоанна Предтечі у селі Кримне (Брониця) Камінь-Каширського району передали місцевій громаді Православної церкви України.

Про це йдеться у розпорядженні голови Волинської обласної ради у відповідь на звернення настоятеля релігійної громади Різдва святого Іоанна Предтечі Православної церкви України села Кримне Камінь-Каширського району з проханням передати церкву громаді.

Конфлікт навколо згаданої релігійної споруди між мешканцями сіл Брониця та Кримне триває кілька років. У 2019 році селяни зібрали 750 підписів за те, аби перейти з УПЦ (МП) в Православну церкву України. Проте священник, який служить в цій церкві з серпня 2018-го, минулого року виступив проти цього переходу.

У січні 2019 року до редакції надійшло повідомлення про те, що у селі Брониця невідомі особи разом зі священнослужителем УПЦ МП заблокували в сільській раді голову та секретаря, вимагаючи списки людей, які проголосували за те, аби їх церква перейшла в Православну церкву України. Натомість у поліції цю інформацію спростували, заявивши, що в приміщенні сільської ради відбулася розмова священника та кількох прихожан місцевого храму із головою та секретарем сільради. Порушень громадського порядку не було зафіксовано.

Читати ще: Релігійний конфлікт в селі на Волині: більшість прихожан хочуть до ПЦУ, священник проти. Репортаж

Згодом, 17 січня, відбулися збори прихожан, під час якої домовилися зареєструвати релігійну громаду ПЦУ. Проте у УПЦ МП переконували, що збори релігійної громади відбулися на противагу зібранню територіальної громади села, окремі члени якої висловили бажання асоціювати себе з іншою релігійною конфесією – УПЦ КП (ПЦУ). А ще пізніше, на сайті єпархії з'явилася заява про те, що 21 січня прихильники переходу в ПЦУ зірвали замки на храмі УПЦ і виштовхали з території храму Різдва Іоанна Предтечі настоятеля. Поліція, яка прибула на виклик, помітних пошкоджень на дверях не зафіксувала. Тоді храм опечатали, а настоятель громади УПЦ заявив, що готуватиме судовий позов за фактом рейдерських дій.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Дідо з термосом Показати IP 9 Вересня 2021 14:13
А самим для себе збудувати клепок не вистачає.
Анонім до Дідо з термосом Показати IP 9 Вересня 2021 21:46
А сільська громада і будувала цю церкву. І ця ж громада хоче, щоб збудована нею церква була у ПЦУ
Анонім Показати IP 9 Вересня 2021 15:20
чому нас мають хвилювати внутрішньокорпоративні розборки?
дідо Показати IP 9 Вересня 2021 17:42
Коли заборонять РПЦ...вони немають права на храми побудовані українцями
порошенко Показати IP 9 Вересня 2021 18:35
вот как томос помогает людям!)
123 Показати IP 10 Вересня 2021 06:56
Розпорядження голови Волинської обласної ради? Та в нас світська держава, тобто відокремлена від церкви. Це пряме порушення Конституції!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus